Cele cinci conturi bancare către libertatea financiară

În anul 2014, australianul Scott Pape și-a pierdut casa într-un incendiu. Spre norocul său, avea asigurare, însă asta nu era ceva care să elimine total durerea: „Există câteva lucruri care nu pot fi niciodată schimbate și care mi-au frânt inima: fotografiile vechi, prima pereche de cizme a fiului meu, picturile pe care le iubeam... și lista poate continua.”

Scott Pape este unul dintre cei mai prețuiți consultanți financiari din lume, cartea sa „The Barefoot Investor” / „Investitorul desculț” fiind o adevărată sursă de inspirație pentru zeci de mii de persoane din toată lumea în căutarea siguranței financiare. Metoda sa nu este cu adevărat revoluționară, majoritatea consultanților în finanțe personale recomandă aceleași metode, însă ceea ce îl face deosebit este modul simplu în care explică ce trebuie să facem și faptul că recomandă folosirea a cinci conturi bancare diferite.

 De ce libertatea financiară este la îndemâna aproape oricui

Adevărul este că pentru majoritatea persoanelor nu este o plăcere să se gândească la propria situație financiară. Atunci când o facem este de obicei pentru că avem o problemă sau am ajuns la fundul sacului. Deciziile pe care le luăm în acele momente nu sunt drastice... sunt de-a dreptul ridicole! Ne imaginăm cum suferim de foame sau cum nu mai cheltuim pe nimic în afară de lucrurile esențiale pentru supraviețuire. Scott Pape susține în cartea sa „The Barefoot Investor” că nu trebuie să fie așa. Cel mai bun mod să ne recăpătăm libertatea financiară este să gândim pe termen lung.

Primul pas este să nu ne mai găsim scuze. Oamenii au tendința să considere că este prea târziu pentru ei să mai facă ceva – fie pentru că sunt prea în vârstă, fie pentru că și-au format o anumită imagine despre propriile obiceiuri pe care nu le pot schimba. Soluția este să nu gândim în termeni de totul sau nimic. Să ne concentrăm pe ceea ce putem face fără un efort supraomenesc. De exemplu, să nu întârziem plata la facturi pentru a evita penalitățile. Acesta este un pas mic și care s-ar putea să nu rezolve toate problemele pe care le avem. Dar este un început foarte bun. Micile schimbări care se acumulează în timp aduc pe termen lung rezultate mult mai bune decât schimbările radicale și care ne dau viața peste cap.

Al doilea pas este să acceptăm că singurul mod în care putem fi liberi din punct de vedere financiar este să economisim. Se spune că banii nu pot aduce fericirea și indiferent ce ar spune anumite persoane, acesta este adevărul. Totuși, studiile științifice arată că atunci când ne simțim lipsiți de putere sau de control asupra propriei vieți, sentimentul este foarte asemănător cu cel de tortură fizică.

Ce ați face pentru a scăpa de tortură? Ar trebui să faceți tot ce puteți pentru a scăpa, iar cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să exersați autocontrolul, eventual, alături de familia dvs. O perioadă limitată în care puneți în practică autodisciplina aduce un sentiment durabil de siguranță financiară, știind că aveți pe ce să vă bazați în caz că apare o dificultate. Iată în continuare și principalele sfaturi din partea lui Pape.

 Creați sistemul conturilor bancare interdependente

Aceste conturi trebuie să fie fără comisioane sau taxe de transfer între ele. Fiecare dintre conturi are o funcție diferită:

1. cheltuieli zilnice;

2. plăceri mici (restaurant sau o pereche nouă de pantofi);

3. plăceri scumpe (o vacanță);

4. datorii (de aici plătim creditele);

5. contul pentru pensie.

Chiar dacă sună complicat, ajută foarte mult disciplina noastră lunară, deoarece conturile funcționează în sincron. Venitul lunar intră în contul 1, iar 60% din acesta trebuie să rămână acolo. Apoi, a zecea parte din venitul lunar intră în contul 2, căruia este bine să-i atașați un card separat, astfel încât să nu apară tentația de a cheltui mai mult pe lucruri neesențiale. Odată ce banii de acolo au fost consumați, va trebui să așteptați până luna viitoare. Contul 3 primește încă 10%, în timp ce 20% se va duce în contul 4. Dacă vi se strică mașina sau dacă cineva, Doamne ferește, se îmbolnăvește, veți fi foarte fericit că există acest cont. După cum ați observat poate, contul 5 nu a primit nimic, ceea ce ne duce la următorul sfat.

Scăpați de datorii și de carduri de credit

Cel mai mare obstacol în calea siguranței financiare este acumularea datoriilor. În ziua de azi este foarte simplu să luăm un împrumut, iar băncile fac tot posibilul să ne vândă carduri de credit. Consultantul financiar Scott Pape consideră că un asemenea card este ca o invitație la a cheltui mai mult decât ne permitem... O invitație care zace permanent în buzunarul nostru, tentându-ne să facem excese.

În România, s-ar putea ca uneori să fim obligați să ne împrumutăm pe termen scurt. Dacă nu avem un prieten pe care ne putem baza, sau poate că nu dorim ca prietenii să știe că avem nevoie de bani, există soluția de a lua un credit fără acte prea multe la dosar. Este vorba despre acele credite pe termen scurt de la așa-numitele instituții nonfinanciare (IFN). Chiar dacă dobânzile pe care acestea le practică sunt mari, există posibilitatea de a lua credit pe termen scurt la costuri apropiate de zero. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe comparatorul internațional de credite Finbino.com/ro și să studiați ofertele existente. Creditele de acest tip sunt pe termen scurt și foarte scurt (maxim 45 de zile) și funcționează cel mai bine pentru acoperirea unor nevoi urgente. Ca documentație se solicită de obicei doar cartea de identitate și extrasul de cont. Cont pe care îl aveți deja dacă ați urmat primul pas!

Sfatul specialistului însă este să renunțați cât de repede puteți la orice credit, deoarece plata unor dobânzi și taxe nu poate fi în avantajul dumneavoastră, indiferent ce vă cumpărați. Cât timp folosiți un asemenea credit pentru orice nu este esențial, garantat există soluții mai bune pentru a vă câștiga libertatea financiară.

 Faceți un efort suplimentar pentru o pensie liniștită

Odată ce ați ajuns să nu mai aveți datorii, puteți în sfârșit să vă ocupați și de cel de-al cincilea cont. Primul lucru la care trebuie să vă gândiți este că nu este niciodată prea târziu pentru a începe să economisiți. Căutați un depozit care vă aduce o dobândă atractivă și gândiți în felul următor: banii care intră aici acolo rămân pentru totdeauna. Așa trebuie să gândiți, însă, de fapt, scopul acestor bani este să aveți o bătrânețe liniștită sau să aveți o plasă de siguranță dacă dintr-o întâmplare regretabilă ajungeți să nu mai puteți munci.

În concluzie, există câteva avantaje pentru a astfel de abordare a aspectelor financiare din viața dumneavoastră. Nu doar că nu veți mai trăi stresat de la o lună la alta, dar veți și petrece mai puțin timp ocupându-vă de facturi și cheltuieli având 5 conturi diferite care sunt legate între ele. Deloc de neglijat este și exemplul pozitiv pe care îl veți da copiilor dumneavoastră. Ca să nu vorbim că autodisciplina financiară vă va ajuta și în alte domenii în care răbdarea este esențială.

Este simplu să ne găsim scuze pentru lipsa de economii. Însă totul începe cu un singur pas mic: conștientizarea importanței de a pune bani albi pentru zile negre.

Sursa foto: https://barefootinvestor.com/the-ultimate-fathers-day-present/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5