PMP B-N: Proiectul graţierii provoacă o frustrare celor care respectă legea. Graţierea colectivă e atributul Parlamentului

Deputatul Ionuţ Simionca (PMP) consideră că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse trebuie supus obligatoriu dezbaterii publice, dar că pot fi găsite şi soluţii alternative pentru supraaglomerarea actuală a penitenciarelor, precum e arestul la domiciliu.
„Eu sunt de părere că toţi infractorii trebuie să-şi ispăşească pedepsele complete, în cazul politicienilor corupţi, a celor condamnaţi pentru evaziune fiscală, în primul rând trebuie să se pună accent pe recuperarea prejudiciului. Doar în cazul recuperării complete a prejudiciului poate fi pusă în discuţie graţierea şi amnistia. Graţierea unor astfel de indivizi nu face decât să ne provoace frustrare nouă, celor care respectăm legea”, a precizat Simionca, într-o conferinţă de presă. Parlamentarul PMP a menţionat că e dubios cum PSD „grăbeşte punerea acestei legi în aplicare”, pentru că „cam toată lumea crede că e făcută cu dedicaţie pentru anumite personalităţi politice sau anumiţi oameni care au pedepse sau sunt în curs de condamnare”.
Ionuţ Simionca a precizat că în loc de graţierea unor persoane mai potrivit ar fi măsura arestului la domiciliu, pentru a nu se mai cheltui din banii publici. „Eu m-aş asigura că tot deficitul din actele de fraudă şi evaziune fiscală va fi recuperat. (...) Pe noi nu ne ajută să ţinem nişte oameni în puşcării, pe banii noştri şi ei să rămână cu sute de milioane de euro. O să fim uimiţi să vedem după o asemenea lege câţi bani se vor strânge la bugetul local. Sau se poat face, pentru cei nemulţumiţi şi care-şi permit, închisori private”, a mai opinat deputatul PMP B-N.
În context, secretarul general al PMP B-N, Caius Cârcu, a explicat că, procedural, acordarea graţierii colective nu poate constitui obiectul unei ordonanţe de urgenţă, „acest act de clemenţă reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului”. Acesta a adăugat că motivul invocat pentru adoptarea în regim de urgenţă, şi anume suprapopularea închisorilor, nu a fost susţinut de un studiu de impact asupra infracţiunilor care generează suprapopularea sau un studiu de impact privind numărul de persoane care vor beneficia de ordonanţă. „Emiterea unor acte normative în mod netransparent, în regim de urgenţă, în lipsa unei aprofundări punctuale şi riguroase, în stilul acesta de hei-rup adoptat de guvernanţi, fără o consultare prealabilă cu societatea şi profesioniştii din domeniu nu face altceva decât să creeze percepţia că Guvernul actual al României are o agendă proprie care nu are legătură nici cu programul de guvernare, nici cu interesele cetăţeanului de rând”, a completat Caius Cârcu.

Comentarii

28/01/17 07:07
alegator

Pai aveti grija ca o sa va scape si Traian Basescu, domnia sa de altfel este ocolit de justitie pentru ca stie cum este facuta. De acord cu masuri alternative din care condamnatul sa furnizeze bani pentru buget, ce se pot investi in sistemul penetenciar!

28/01/17 12:10
Cititor

Da stimate domn, va produce si o astfel de " frustrare " a celor cinstiti si care ori n-au " pacatuit ", ori... " inca n-au fost prinsi "... ! Dar cum vedeti Dvs o descongestionare si o rezolvare a problematicii din penitenciarele noastre , daca nu se face macar un "prim pas "... fie el si prin " excluderea " din lege al " CELOR CU MUSTATZA SI CU PARUL CARUNT " ... , ca vad ca asta va f... pe Dvs grija ... ?! ( Si Dvs, azi-maine... veti avea parul cam la fel... )
Prinde "politzaiul" un "hotz" si ca sa-i faca " morala civica " il intreaba de ce fura si hotzul ii raspunde ca fura pentru ca este roman. Bine ma zice politzaiul... siu eu sunt roman si nu fur... Bine ... bine do'm politzai... pe dumneata inca nu te-o prins...nimeni !

28/01/17 13:51
cititor în stele

Nu înțeleg de ce Domnul Cititor abuzează de ghilimele?

29/01/17 10:41
Cititor

La " romana " ... am avut numai 5... ptr ca n-am " citit in stele " !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]