Jocuri inteligente în situații stresante

Psihologul Suzana Deac: Sfaturi în timp de pandemie

Partea I

Pentru păstrarea echilibrului nostru emoțional, se recomandă cât mai multe activități alternative, variate. Cele solicitante pentru creier să fie alternate cu cele de relaxare, care constituie o supapă pentru tensiunile adunate de câtre adulți, acumulând atâtea știri alarmante, dar și pentru copiii, care o parte nu înțeleg prea bine despre ce este vorba sau adolescenți, care, sper că se responsabilizează pentru liniștirea părinților și pentru a lua parte cu mult simț empatic la activitățile gospodărești ale familiei. Să știți că orice activitate individuală sau colectivă poate avea efect terapeutic!
Toți avem nevoie, în asemenea timpuri, de activități terapeutice! Chiar și bancurile, pe această temă, sunt binevenite, ne mai descrețesc sufletul. (Apropos: Comunicare ... În timpul carantinei e absolut normal dacă cineva vorbește pereților, plantelor de cameră sau vaselor din bucătărie. ....... Doar atunci este timpul să-ți faci programare la psihiatru, când ... și EI îți răspund (adică pereții, plantele sau vasele)....
Pentru jocuri inteligente, în situații stresante, vă propun o tehnică simplă, la îndemâna oricui și care nu costă nimic. Tehnica aceasta se bazează pe principiul puzzle-lor. Poate aveți în casă și probabil că le-ați realizat de atâtea ori împreună cu copiii dvs!
Căutați o copertă sau o pagină de revistă, ziar, reclamă, colorată sau în alb-negru, și tăiați cu foarfeca în mai multe părți neregulate. Puteți folosi și desene de pe internet. Cu cât mai mic este copilul, cu atât desenul trebuie să fie mai simplu și tăiat în mai puține bucăți, cu cât mai mare este el, alegeți un desen mai complicat, cu mai multe personaje, detalii și tăiați-l în mai multe bucăți, bineînțeles. (Copiii mici: 10-20 de bucăți, cei mai mari peste 30-40 de bucăți). Vă asigur că la un moment dat chiar și părinții vor interveni în interacțiunea de rezolvare. De aici și frumusețea jocului! Este o terapie și pentru adulți, de fapt.
Ar fi bine să lipiți coperta, în prealabil, pe o altă hârtie sau carton înainte de a o tăia, ca să puteți folosi și în alte ocazii. Puteți păstra variantele în câte un plic (de factură), pe care specificați: mașină, ciuperci, picnic etc.
Pot să vă asigur că această metodă am testat-o atât la copiii cu intelect normal cât și la elevii cu cerințe speciale. Toți au fost încântați. Unii au rezolvat ușor, deci trebuia să concep jocuri mai grele pentru data viitoare, alții au stat mult și bine, solicitând chiar și intervenția mea. Nu odată mi se părea și mie o problemă mai greu de rezolvat când eram obligată să intervin și să ajut! ... de aceea vă asigur că în anumite situații, chiar și adulții de lângă minori pot fi provocați, dar și stimulați ca lumea!
Pentru detalii mă găsiți pe pagina de fb. Suzana Deac.
Psiholog școlar Suzana Deac

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5