alp

Amprente de primăvară. Patrula de Reciclare de la C. Ș. E. I. Nr.1 a curăţat Parcul Municipal, pădurea Codrișor, dar şi malul râului Bistrița

Poate că ne-ați zărit zilele trecute la activitățile de igienizare desfășurate în spațiul de joacă din Parcul Municipal Bistrița, lângă pădurea Codrișor sau pe malul râului. Eram foarte entuziaști și implicați în acțiunea „Curăţenia de primăvară”, campanie organizată de către Primăria Municipiului Bistrița.
Știam că avem de îndeplinit o misiune importantă și nu prea ușoară: să ștergem ”amprentele” urâte de pe obrazul naturii. Am reușit să curățăm doar o mică parte din pet-urile, pungile, hârtiile, mucurile de țigări, sticlele cu substanțe periculoase, deșeurile electrice...aruncate în iarbă, pe malul apei, în pădure. Ne-am întristat când am văzut, spre exemplu, baterii uzate împrăștiate pe pământ, știind foarte bine că acestea conțin substanțe extrem de toxice (cancerigene) care, odată ajunse în natură, contaminează solul și pânza freatică, afectând grav sănătatea noastră, a plantelor, a viețuitoarelor.
Poate ne-ați întâlnit pe drum și ne-ați cunoscut; poate ați găsit în cutiile poștale ”fluturașii” cu mesajele noastre legate de colectarea selectivă a deșeurilor electrice.
Dacă nu ne-ați întâlnit încă, vă spunem că noi suntem elevi la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 din Bistrița, că suntem membri în Patrula de Reciclare și că iubim natura.
Patrula de Reciclare este programul național de educație de mediu al Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, derulat în unitățile de învățământ preuniversitar din România, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, cu avizul Ministerului Educației Naționale și sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României.
De șase ani încoace Patrula de Reciclare din școala noastră desfășoară diverse acțiuni de protejarea mediului înconjurător, încurajând colectarea selectivă a deşeurilor electrice în comunitatea în care trăim.
Dragi bistrițeni, vă rugăm să ne sprijiniți și acum în misiunea ecologică pe care ne-am asumat-o! Deveniți suporterii noștri și ai naturii susținând acest proiect de responsabilitate socială! Puteți face acest lucru debarasați-vă gratuit și legal de toate deșeurile electrice electronice și electrocasnice sunând la TelVerde 0800400800, serviciu gratuit de colectare la domiciliu/sediu, menţionând numele Patrulei de Reciclare de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Bistrița. Puteți, de asemenea, să completați formularul de reciclare online, accesând pagina www.patruladereciclare.ro sau, dacă doriți, să aduceți bateriile, becurile și alte deșeuri electrice și electrocasnice mici chiar la punctul de colectare din școala noastră de pe strada Alba Iulia Nr. 20 bis.
Dorim să mulțumim pentru sprijin și implicare d-nei Zorica Morar de la Primaria Municipiului Bistrita, managerilor școlii, director prof. Doris Imola Vass, director adj. prof. Mariana Moldovan; profesorilor Susana Feier, Iulia Becheș, Daniela Muscari, bibliotecar Cecilia Deac, de asemenea, d-nei Mina Nedelea - RoRec Bistrița, Agenției pentru Protecția Mediului BN; tuturor prietenilor, colegilor, părinților, vecinilor, firmelor care ne ajută să fim sănătoși, să trăim în armonie într-un mediu curat.
Suntem toți în toate. Ne-am convins de acest lucru luând urma Primăverii în parc, la râu, în pădure. Verde am descoperit. Și miros de floare. Și cânt de zburătoare. Și... oameni buni care știu cum să curețe ”amprentele” poluante de pe obrazul naturii.
Sunt daruri pe care le punem bine, cu recunoștință, într-un buzunar al sufletului.
Profesor coordonator,
Teodora Popescu

.

Comentarii

09/04/17 10:20
Cititor

Pe Drumul National Nasaud-Telciu, intre Cosbuc si Telciu, scolarii au cules toate gunaoiele de pe marginea drumui. N-a trecut nici o saptamana de la "curatenie" si prin santurile drumului, este plin din nou de sticle si peturi aruncate pe geamul masinilor de catre ga.o zerii nostri care circula pe acolo.
Eu cred pe ca "roman" numai daca-i dai cu parul in cap ori ii tai sistematic cate un deget de la mana spu.rcata... cu care arunca gunoaiele pe domeniile publice-l mai civilizezi si-l mai faci sa respecte ordinea si curatenia publica ! Formidabil... !
Eu as vrea sa vad un astfel de moci.cos, ca a fost prins si in public i s-a taiat macar un "deget" de la mana ( spur.cata ) pentru asta ... ca altfel , nivelul de civilizatie din constiintza publica, niciodata nu va fi altul decat asta pe care-l vedem zilnic, nu mai departe decat "marginea drumului si dunga santului " !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]