Ansamblul de violonişti “Allegretto” din Beclean – l-a sărbătorit pe compozitorul austriac Joseph Haydn în Ungaria şi Austria

Anul 2009 este considerat „anul Haydn”, dedicat muzicii marelui compozitor Joseph Haydn (1732-1809) apreciat ca fiind unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicală austriacă. În acest an se aniversează 200 de ani de la data morţii sale, iar iubitorii muzicii din întreaga lume acordă un interes deosebit vieţii şi lucrărilor marelui muzician. Haydn şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în calitate de muzician al curţii Esterházy unde a condus orchestra şi opera familiei. Haydn a creat o serie de opere remarcabile printre care 104 simfonii, 83 cvartete de coarde, 14 messe, aproximativ 50 piese pentru pian, circa 50 concerte solo, şase oratorii şi 24 de opere.

La iniţiativa inimoşilor profesori Teodor şi Larisa Bălan, membrii Ansamblului de violonişti „Allegretto” din Beclean au efectuat un turneu artistic în Ungaria şi Austria, cu prilejul celebrării a 200 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului austriac Joseph Haydn. În doar o săptămână cei doi profesori coordonatori ai ansamblului au stabilit detaliile acestei călătorii menite să le descopere tinerilor muzicieni o lume de poveste în care a trăit compozitorul Haydn. Delegaţia a fost formată din următorii membrii: elevii: Ţărmure Oana, Paşca Maria, Marc Daria, Rusu Teodora, Borodi Denisa, Preda Liviu, Moldovan Nicola, Lazăr Emanuela, dirijorul prof. Teodor Bălan, prof. Larisa Bălan şi translatoarea Kerekes Iolanda.

Primul popas l-au făcut la castelul Esterházy, supranumit dealtfel şi „Versailles-ul unguresc”, loc în care a trăit compozitorul Haydn. Aici au avut parte de un tratament cu totul special din partea gazdelor, care au fost încântate să-i aibă ca oaspeţi pe micii, dar foarte talentaţii violonişti de la Beclean şi desigur pe profesorii lor. Vremea caldă le-a permis copiilor să suţină un număr de patru concerte în diverse locuri din cadrul acestui celebru şi impresionat castel al familiei Esterházy: primul concert a fost în aer liber, al doilea în sala muzicii de cameră şi la intrarea principală pe scara somputoasă a castelului. Apoi au cântat la monumentul din faţa primăriei, ridicat în cinstea marelui compozitor, unde au interpretat piesa „Andante” de Haydn. Au impresionat conducerea acestui aşezământ prin faptul că a fost primul ansamblu de copii venit în vizită, care nu a uitat acasă viorile, elevii le-au adus cu ei şi au cântat în cinstea marelui compozitor. Pentru aceasta au avut parte şi de un dar: li s-a oferit în mod gratuit vizitarea castelului şi a monumentalelor săli de concerte pe care le deţinea. Şi profesorul Teodor Bălan a făcut un dar gazdelor ansamblului „Allegretto” de la castelul Esterházy : un recital de muzică clasică interpretând la vioară lucrările: „Meditaţie” de Massnet, „Dans maghiar” de Brahms, şi în final „Balada” lui Ciprian Porumbescu. La plecarea din acest prim castel vizitat de tinerii violonişti toată lumea era fericită, iar până la îmbarcarea în maşină copiii au parcurs parcul castelului mergând şi cântând în acelaşi timp la vioară lucrări compuse de Haydn, chiar şi proferoul Teodor Bălan a fost surprins de gestul şi entuziasmul lor.

Turneul lor a continuat cu vizitarea celui de-al doilea castel al familiei Esterházy care este situat la 30 de km de primul castel maghiar, în localitatea Eisenstadt din Austria, oraşul supranumindu-se dealtfel Haydnstadt în cinstea compozitorului. Aici au cântat un program Haydn în curtea castelului, au vizitat casa în care a locuit compozitorul Haydn împreună cu soţia sa, au susţinut un recital încheiat cu prezentarea lucrării „Odă bucuriei” şi s-au bucurat de suvenirurile-simbol achiziţionate. Apoi au făcut o plimbare pe jos (circulaţia maşinilor în acea zonă fiind interzisă) de aproape 4 km pentru a vizita capela unde era înmormântat compozitorul Joseph Haydn. Aici a fost un triumf total. Au cântat în faţa altarului şi în interiorul criptei care a fost descuiată special pentru ca micii violonişti şi profesorii lor să intre, să aşeze o floare şi să-i cânte. Aici lângă sicriul din marmură albă pe care scria numele marelui compozitor austriac Joseph Haydn, profesorul Teodor Bălan profund emoţionat şi cu lacrimi în ochi a interpretat la vioară „Meditaţia” lui Massnet. Toată lumea de acolo era uimită de gestul violoniştilor din ansamblul „Allegretto” care au venit la mormântul lui Haydn, în anul dedicat compozitorului şi muzicii sale, să cânte pe viu şi să-i aducă un omagiu. Cei care i-au văzut erau curioşi să ştie de unde sunt micii violonişti, din ce ţară vin ei. Mândrii ei răspundeau de fiecare dată: „Suntem români, din România venim!”. Pentru trei zile ei au fost vrednici mesageri ai ţării noastre arătându-le celor prezenţi, dar şi turiştilor străini care se aflau prin acele locuri că în România există tineri talentaţi care iubesc muzica clasică şi care pot încânta lumea prin talentul şi măiestria lor.

Acest turneu artistic a fost posibil datorită sprijinului acordat de Primăria Oraşului Beclean prin persoana Domnului Primar Nicolae Moldovan care a fost alături de Ansamblul de violonişti Allegretto, ca de fiecare dată, dând dovadă de apreciere faţă de aceşti mesageri ai oraşului său dar şi ai României în lume, copii talentaţi de care putem fi mândri.

Dealtfel întregul colectiv va celebra acest turneu eveniment din viaţa şi activitatea lor, prin organizarea unui spectacol ce va reuni violoniştii din Ansamblul Allegretto alături de profesorii lor sâmbătă, 14 noiembrie 2009, la Casa de Cultură „Radu Săplăcan” din Beclean. În cadrul acestui spectacol vor prezenta atât momente din viaţa şi activitatea compozitorului Joseph Haydn, imagini filmate, fotografii, lucrări muzicale semnate de el, dar şi lucrări din muzica clasică universală.

Felicitări profesorilor Larisa şi Teodor Bălan şi Ansamblului de violonişti „Allegretto” din Beclean pentru această iniţiativă şi pentru succesul înregistrat în acest turneu artistic prin locurile legate de viaţa şi activitatea marelui compozitor austriac Franz Joseph Haydn!

Emilia Ometiţă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5