Asistenţii personali, pândiţi de şomaj

Fără salarii, medicamente ori mâncare. Au răbdat, au strâns cureaua, dar acum sunt disperaţi. Vorbim de asistenţii personali ai persoanelor cu handicap din comuna Milaş. Oamenii nu şi-au mai încasat indemnizaţiile de mai bine de trei luni şi se gândesc cu groază la o eventuală diminuare cu 25 % a salariilor.

Pentru că nu mai au bani de salarii, autorităţile locale vor să renunţe la asistenţii persoanelor cu handicap. Unicul sprijin şi singura persoană pe care pot conta cei cu dizabilităţi este, de multe ori, asistentul personal. În curând ei ar putea rămâne complet neajutoraţi. Dacă nu se vor găsi bani pentru salariile îngrijitorilor pentru următoarele luni, aceştia ar putea îngroşa rândurile şomerilor.

Situaţia este deosebit de gravă în întreg judeţul. Fondul pentru retribuţiile lunare ale asistenţilor personali pe anul 2010 este insuficient, ei riscând să rămână fără lefuri încă din această lună. Visteriile autorităţilor locale din judeţ sunt aproape goale. Primarii nu încasează impozite, iar de la Guvern banii vin cu ţârâita. Se plâng că au ajuns la fundul sacului. Nu mai au bani nici de ajutoare sociale, nici de indemnizaţii, nici de salarii. Sunt nevoiţi să facă tot felul de jonglerii şi artificii, să dea câte puţin la fiecare ca să mulţumească pe toată lumea. Numai la nivelul Primăriei Bistriţa sunt 250 de asistenţi personali.

Situaţii similare sunt în majoritatea comunelor din judeţ. În comuna Milaş sunt şapte persoane care sunt îngrijite de asistenţi personali. Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap nu şi-au mai primit salariile de trei luni. Oamenii au ajuns la limita răbdării, nu mai au cu ce să-şi îngrijească bolnavii.

,,Sunt pentru prima dată în imposibilitatea de a plăti salariile, angajaţilor din Primăria Milaş. Aşa ceva nu mi-am putut imagina că mi se va întâmpla. De asemenea, pentru prima dată sunt pus în situaţia de a nu putea plăti indemnizaţiile celor şapte asistenţi personali ai persoanelor cu handicap. Sunt familii care trăiesc din aceşti bani. Oamenii mă ameninţă că mă vor da în judecată. Pot să mă dea în judecată, dacă eu nu am bani în bugetul local, să plătesc aceste indemnizaţii", ne-a spus Iosif Gabor, primarul comunei Milaş.

Bani pentru plata salariilor acestor asistenţi nu mai sunt însă, nici în comunele Lechinţa, Budeşti şi în multe ale localităţi din judeţ.

Edilii caută soluţii, dar nu şi răspunsuri. Cu vistieria goală, problema este departe de a fi rezolvată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5