Baza sportivă a murit ca şi mineritul, la Rodna

Din mineritul de la Rodna au mai rămas doar amintirile ortacilor şi câteva reziduuri. Nici măcar baza sportivă nu a reuşit să supravieţuiască, mai ales după ce echipa Minerul Rodna a fost nevoită să se autoretrogradeze spre o ligă inexistentă. Tribune, porţi, gard de împrejmuire, de toate acestea s-a ales praful sau cine s-o fi ales cu ceva. Oricum, nu mai este nimic. Lideri sindicali sau autorităţi locale recunosc deopotrivă că s-a furat sau s-a luat, dar ce să faci dacă oamenii nu aveau bani de lemne şi erau nevoiţi să îşi facă foc în casă. Tipic românesc!

“Baza sportivă s-a distrus din două motive. În primul rând, în 2009, noi nu am mai avut oameni în sistem care să contribuie la susţinerea acestor activităţi sportive. După 1990, noi, Liga Sindicatelor Miniere Rodna am ţinut echipa de fotbal. În momentul în care nu am mai avut susţinători, după disponibilizări, sigur, ca în orice obiect de activitate, dacă nu ai finanţare, se degradează”, aşa justifică Simion Frunză, lider sindical.

Frunză susţine că baza sportivă este … a statului roman, nu a fost trecută niciodată în patrimoniul Uniunii Sindicatelor Miniere. “Vestiarele şi tribunele au fost făcute pe vremea lui Ceauşescu. Nu a fost făcut niciun plan, nu aveau documente. Au fost făcute din resurse proprii, cu ce s-a putut lua de la mină, nişte conducte, nişte stâlpi. Clădirile nu erau trecute în contabilitate ca valoare. Dacă obiectivele erau trecute în documente, atuncea era firesc că era prevăzut ca cineva să aibă grijă de ele”, ne-a declarat acesta. Altfel spus, vidul de putere…mină de fier vechi pentru cei nevoiaşi. Ba, a mai venit şţi un dorector de pe la Baia Mare şi, discutând cu viceprimarul, i-ar fi spus să mai ia din gard, tribune pentru alte nevoi pe plan local. “A venit fostul şef de la Baia Mare, Buza aşa îl cheamă, şi a vorbit cu viceprimarul şi au luat de acolo gardul, stâlpii, tribuna. Neavând o poziţie în contabilitate, nu puteam să fac eu o sesizare”, a explicat Frunză, susţinând că cele dezasamblate au fost folosite pe la alte obiective ale comunităţii locale.

Una peste alta, Primăria Rodna, primatul Alexandru Năşcan, Consiliul Local sunt speranţa că acolo va reînvia o veche tradiţie, “şi de pe vremea lui Ceauşescu şi de după”. Nu de alta, dar vechea bază nu mai avea potenţial, mai ales că “tribunele erau vechi, lemnele putregaiuri erau furate ca lemne de foc”. În ceea ce priveşte echipa, nu are Timişoara, Gloria e cum e, cum să te mai plângi de Rodna.

Alexandru Năşcan (Primar Rodna): I-am lăsat să vadă lumea cât sunt de gospodari

Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, recunoaşte că baza sportivă a ajuns într-un stadiu avansat, dacă nu final, de degradare. “I-am lăsat pe gospodari, pe liderii de sindicat să vadă ce se întâmplă. Terenul de sport e în paragină”, ne-a precizat edilul rodnean. El a recunoscut că acolo s-a furat tot ce era de fier. Acum mai bine de un an şi jumătate a fost făcută o sesizare la Poliţie, când dispăreau tribunele, dar fără rezultat, pentru că cei de la “Mină” susţineau că fac ce vor cu averea făcută de cei care au trudit în subteran.

Acum că s-a distrus tot, Consiliul Local ar urma să preia baza sportivă în proprietatea sa, cel mai devreme primăvara următoare. Ulterior, autorităţile locale vor demara un proiect pentru amenajarea unei baze sportive moderne, cu terenuri de tenis, baschet etc. “Vom împrejmui şi vom gestiona noi”, menţionează primarul Alexandru Năşcan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5