Bistriţenii, chemaţi la urne în 29 septembrie! Referendum pentru varianta ocolitoare şi pietonal

*Primarul Creţu: "Poporul este cel care decide în democraţie"

Consiliul Local Bistriţa a aprobat, în şedinţa extraordinară de astăzi, organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor municipiului Bistriţa cu privire la probleme de interes local, în data de 29 septembrie 2013.

Votul a fost deschis, prin apel nominal, la propunerea social-democratului Alexandru Bria, astfel că fiecare dintre cei 18 consilieri prezenţi au anunţat dacă sunt „pentru” sau „contra” desfăşurării acestui referendum consultativ care vizează două probleme ce îi afectează direct pe bistriţeni: construirea variantei ocolitoare Bistriţa varianta 2 Sud, prin accesarea unui proiect cu finanţare europeană, şi menţinerea străzii Liviu Rebreanu ca zonă pietonală.

Au fost „pro” referendum consilierii Lucian Armean (PNL), George Avram (PSD), Antal Attila (UDMR), Alexandru Bria (PSD), Sorin Hangan (PNL) - cu amendamentul de completare a traseului variantei ocolitoare, Kozuk Andrei (PSD), Iosif Augustin Molnar (PSD), Gelu Muthi (PNL), Constantin Rus (PSD), Camelia Tabără (PSD), Florin Taloş (PPDD), în timp ce democrat-liberalii şi ecologiştii Maxim Gagea şi Alexandru Toniuc au votat „împotrivă”.

Iată întrebările pe care le veţi găsi pe buletinul de vot, cu opţiunea de răspuns DA sau NU!

1. Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variante ocolitoare Bistriţa Sud, pe traseul DN 17- Parcul Industrial - Dealul Cighir - Dealul Codrişor - Complex Wonderland - DN 17?

2. Sunteţi de acord cu menţinerea ca zonă pietonală a străzii Liviu Rebreanu?

Costurile pentru organizarea acestui referendum ajung la aproape 180.000 lei, bani care vor fi folosiţi pentru buletine de vot, ştampile, timbre autocolante, amenajarea secţiilor de votare, indemnizaţii pentru membrii secţiilor de votare, ai Biroului Electoral Municipal etc.

La şedinţă au participat şi bistriţeni direct interesaţi de traseul acestei variante ocolitoare a municipiului Bistriţa sau reprezentanţi ai societăţii civile, care nu şi-au mai putut exprima punctul de vedere. Acestora nu li s-a dat cuvântul, în urma votului consilierilor. Vor avea o lună de campanie electorală sau civică pentru a-şi prezenta argumentele, argumente prezentate pe larg de mai toată presa.Normal, s-a lăsat cu "Să vă fie ruşine, asta nu-i democraţie!", "de ce ne-aţi chemat aici?".

***
Primarul Ovidiu Creţu a menţionat, în intervenţiile sale, că o investiţie de o asemenea anvergură nu s-a mai făcut vreodată la Bistriţa, dar sunt şi şanse mici să se facă dacă va fi ratată această variantă ocolitoare Sud. Pentru a avea 170 milioane euro ar ttrebui un credit şi pentru "nepoţii şi strănepoţii" bistriţenilor, astfel că fondurile de la UE sunt singura soluţie.
"Motivul de urgenţă este faptul că noi vom aproba curând Planul Urbanistic General, el este în curs de obţinere a avizelor, inclusiv a avizului de mediu, pe care l-am obţinut cu această variantă, pentru a permite proiectanţilor de la IPTANA să meargă înainte.Dacă ne-am fi mişcat în mod corespunzător în anul 2009, aveam centura probabil nu gata dar aproape de finalizare. Am tot întins lucrurile şi am ajuns în anul 2013 în care se pune şi problema dacă se face sau dacă nu se mai face. IPTANA şi CNADNR ne presează cu scrisori să finalizăm, pentru că ei trebuie să obţină avizul de mediu pe studiul de fezabilitate”, a spus edilul municipiului.

Acesta a menţionat că legea le dă dreptul autorităţilor să consulte populaţia în probleme majore. "Atunci când populaţia, prin majoritatea celor care se prezintă la vot, îşi exprimă un punct de vedere, cred că este în avantajul tuturor. În felul acesta se manifestă democraţia la cel mai înalt nivel, prin decizia populaţiei, a electorilor, referitor la obiectivul respectiv. Sigur ca orice obiectiv de importanţă foarte mare, care acoperă un real foarte mare de probleme, are şi lipsuri, deranjează, tocmai de aceea trebuie să vedem ce doreşte majoritatea. Nu cred că este normal să i se impună majorităţii o decizie pe care poate să o ia singură. Eu cred că majoritatea cetăţenilor din municipiul Bistriţa trebuie să îşi spună cuvântul referitor la acest obiectiv, repet, extrem de important”, a precizat primarul Creţu.

Comentarii

03/09/13 09:02
... cititor ...

Eu sper ca pentru ele doua intrebari, se va cere cate un raspuns separat, care a fie "contabilizat" ca atare .
Eu de exemplu o sa votez cu DA, SA SE CONSTRUIASCA ACEASTA VARIANTA DE CIRCULATIE RUTIERA ( chiar daca nu este ea chiar ocolitoare...) si cu NU, NU VREAU CA STRADA LIVIU REBREANU sa mai fie "zona pietonala" , ci sa fie deschisa circulatiei.

Argumentele mele ar fi :

- Faptul ca in municipiul Bistrita, efectiv pe drumul public, nu mai incap masinile de aglomeratia existenta;

- Autovehiculele aflate in tranzit, pe relatia Vatra-Dornei spre Regin sau Cluj-Napoca , efectiv "forteaza" strada cetatii ( fostul drum de centura Bistrita-Nord , care este in intravilanul municipiului ) si uneori chiar si strazile Andrei Muresanu si Decebal... si intra cu autovehiculele de tonaj mare prin Bistrita, neavand o alta "varianta";

-Centura Bistrita-Sud ( 2 ) ... nu este varianta cea mai optima, dar pana una alta, are aprobarile necesare si banii aferenti, alocati de la Comunitatea Europeana , nerambursabili , pe cand celelalte "variante ocolitoare" mult discutate, nu au nici proiect si nici fonduri si este pacat sa pierdem acesti bani, asa de moftul catorva "Gica Contra", care nu sunt mai mult de 500-1000 de persoane si care pentru Bistrita sau mai exact pentru intregul judet ( pentru ca toti soferii vor circula pe aceasta varianta de fluidizare a circulatiei, indiferent de culoareamasinii sale ) nu reprezinta decat vre-o 0,004 % ;

-In Bistrita, ocazionat de aceasta lucrare de arta, vor fi create locuri de munca, pentru o perioada destul de indelungata de timp, unde vor lucra nimeni altcineva, decat actualii nostri "someri", ori care primesc "ajutoare sociale"... ;

-Viata, indelungul istoriei ,a demonstrat ca ceea ce este "facut"... este "bun facut"... si ca este util si folositor intregii comunitati, indiferent de culoarea partidului de care apartin sau pe care-l simpatizeaza si indiferent ca exista cativa nemultumiti, care se opun pe buna dreptate (la urma urmei), numai ca interesul majoritatii, trebuie sa primeze oriunde si oricand.

Va garantez eu ca daca pe vremea fostului primar Moldovan de la PDL... acest proiect avea copertile "portocalii"... constructia astazi era aproape teminata, dar permanent aici la noi, toate proiectele care aduc ceva folositor societatii, musai trebuie sa aiba anumite culori prestabilite, altfel, fie nu se aproba , fie nu se pun in executare, deoarece pana ele se aproba, ori se pun in executare, vin din nou alegerile, fortele politice se schimba si tot ceea ce a facut antemergatorul... " nu mai este bun"... si tot asa, nu va fi bun nici ceea ce va hotara cel care este la putere si pana sa-si puna in aplicare ceea ce va hotara, din nou se vor schimba si din nou, nu se va face nimic...
Eu daca as fi primar, efectiv as face ceea ce stiu eu ca ar trebui facut si cu asta basta , pentru ca nimic ceva bun facut, nu este nefolositor la urma urmei. Credeti Dva ca "Centura Bistrita Nord, daca nu era comunismul si dictatorul Ceausescu... se facea ? Nici vorba, ca si atunci au fost tot felul de probleme si tot felul de Gica Contra, numai ca n-a tinut nimeni seama de "ei" si ... "ceea ce este facut, este bun facut" si astazi ne bucuram cu toti de el.

Cel putin intreaga "soferime" ( si nu numai ) va vota cu :
-DA pentru Centura Bistrita Sud ( 2 )
-si cu NU, pentru mentinerea inchisa a actualului "pietonal" pe care-si fac viacul numai anumiti "colorati" si care pentru Bistrita, nu este nici un fel de "zona de agrement" !

05/09/13 20:23
locuitorul

IPOCRITII DIN MISCAREA CIVICA

Când sa votat Hotărârea de Consiliu local nr. 71 din 2010 (Tuţă-Molnar), care este INTEGRAL ILEGALĂ deoarece fosta şosea de centură peste care sa vrut să se facă varianta ”1 NORD ” este integral în intravilanul oraşului Bistriţa, eu nu l-am auzit pe domnul Chereji sau Mişcarea Civică SĂ PROTESTEZE mai mult nici acuma nu fac acest lucru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oare de ce????? Asta nu face parte din civism ??????

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5