Călin Emilian Cira, prezent în revista „POESIS”

În spaţiul editorial românesc avem revista de poezie „POESIS” care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, la Satu Mare, în condiţii grafice deosebite şi cu un conţinut pe măsură, fiind fondată şi condusă de poetul George Vulturescu.

Ediţia cu nr. 246-248, respectiv 7-8-9/2011, a ieşit recent de sub tipar, iar în cuprinsul ei semnează şi tânărul năsăudean Călin Emilian Cira un interviu cu părintele Serafim Man – duhovnicul Mănăstirii Rohia.

Călin Emilian Cira este absolvent al Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, licenţiat al Facultăţii de Istorie-Filosofie şi al Facultăţii de Teologie şi are un master în Istoria secolului al XX-lea (toate din cadrul UBB), iar în prezent este doctorand în Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Îl găsim în reviste de cultură: „Verso”, „Convorbiri literare”, „Tabor”, „Renaşterea”, „Mişcarea Literară, „Revista ilustrată”, „Oglinda literară”, „Vatra veche” ş.a., iar în anul 2010 a tipărit la Editura Eikon (cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi al editurii) volumul I din seria Convorbiri despre N. Steinhardt (recent lansat şi la Chişinău în sala nr. 1 de la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova cu prezentarea făcută de directorul ICR Chişinău - Petre Guran, preotul Petru Buburuz şi editorul George Vasile Dâncu, în cadrul Salonului internaţional de carte).

Mănăstirea Rohia este cunoscută, în mod special, ca locul în care s-a călugărit N. Steinhardt, iar părintele Serafim Man este ştiut ca duhovnicul care l-a călugărit în vremuri tulburi şi în condiţii vitrege.

Dar la mănăstirea Rohia, acelaşi părinte şi duhovnic l-a întâlnit şi l-a primit în „acel loc cu har” pe poetul Ioan Alexandru, care s-a legat mult de stareţul de atunci – Justinian Chira, episcop-vicar mai târziu, la Cluj, iar acum arhiereu al Maramureşului.

Justinian Chira a mijlocit întâlnirea dintre Ioan Alexandru şi părintele Serafim Man, iar mănăstirea Rohia a fost locul unde „în fiecare zi reuşea să scrie o poezie”.

Despre aceste întâlniri vorbeşte părintele Serafim Man în interviul realizat în vara anului 2009 acolo „între păduri de fag şi de stejar/ În Maramureşul de sărbătoare/ Cu faţa-ntoarsă către răsărit/ Rohia este Maică născătoare”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5