Casa Verde i-a pus pe bistriţeni la coadă. Sever Roman: Ministerul ar fi trebuit să suplimenteze fondurile

Câteva zeci de bistriţeni au îndurat şi îndură frigul, în dorinţa de a-şi depune dosarul pentru accesarea fondurilor prin Programul Casa Verde. Încă de aseară, oamenii s-au pus la coadă la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, au încropit şi o listă de aşteptare – exact pe sistemul de la înmatricultări vehicule – asta chiar dacă programul cu publicul a debutat luni dimineaţa. 

         „În cadrul metodologiei nu este specificat dacă dosarele sunt acceptate după principiul primul venit, primul servit. Se înregistrează online, avem o sumă disponibilă de peste 850.000 lei, iar cu fiecare dosar înregistrat scade soldul, până se ajunge la epuizarea fondurilor. Problema este că oamenii nu pot să-şi depună de acasă aceste dosare, pe platforma online au acces doar două persoane responsabile, care au primit parolele de la nivel central. După verificarea dosarului cu actele necesare, ulterior se introduc datele şi pe internet. Noi chiar am suplimentat cu încă două persoane la ghişeu pentru verificarea documentaţiei, dar apar probleme când dosarele nu sunt complete, oamenii se mai enervează”, ne-a explicat directorul executiv Sever Roman situaţia creată la APM BN.

         Potrivit acestuia, oamenii au văzut duminică la ştiri ce e pe la Alba Iulia, că s-au format cozi încă de sâmbătă la Harghita, că sunt astfel de situaţii şi la Buzău, la Gorj etc.

         „Cu fondurile care le avem alocate de către Administraţia Fondului pentru Mediu, ne-am încadra undeva la 140 de dosare pentru persoane fizice. Oricum, perioada de depunere a dosarelor de finanţare este până în 24 octombrie, însă lumea vrea să îşi depună dosarul, atâta timp cât sunt şi fondurile. Ritmul de procesare este destul de greoi, avem doar cinci dosare făcute într-o oră, să sperăm că vom reuşi să prelucrăm cât de multe. Programul nostru este până la 16.30 şi-l vom relua mâine dimineaţă”, ne-a explicat Sever Roman.

         Directorul executiv al APM BN a precizat că de la nivel central ar trebui luată o decizie de suplimentare a fondurilor sau de acceptare a unor dosare pe liste de rezervă.

         „Din cele 140 de dosare pe care le vom prelua noi, foarte probabil la nivel cnetral vor respinge o parte dintre ele. Eu nu înţeleg de ce nu ne lasă să luăm dosare în plus. În al doilea rând, ar putea să se gândească la o suplimentare a fondurilor. Ascest program s-a reluat după cinci ani, ultima sesiune de depunere a fost în 2011. Este normal ca populaţia să fie atât de interesată de acest program, pentru că sunt fonduri pentru instalarea panourilor solare, instalare pompe de căldură”, ne-a declarat Sever Roman.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]