Cauţi un loc de muncă în străinătate? Vino la consilierul EURES din cadrul AJOFM BN!

Bistriţeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate au semnalat nereguli, ilegalităţi în momentul în care au apelat la serviciile unor firme private de plasare a forţei de muncă sau chiar la persoane fizice care s-au interpus activităţii de mediere, anunţă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud, printr-un comunicat de presă.  

“Este important de ştiut faptul că accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face pe mai multe căi, respectiv prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală. Toate locurile de muncă vacante la nivel european  pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu, iar dacă doriţi să aplicaţi trebuie să selectaţi doar ofertele marcate cu steagul UE”, menţionează directorul executive Otilia Râpan.

Agenţia Naţionlă pentru Ocuparea Forţei de Muncă gestionează portalul national EURES www.anofm.eures, unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii, dedicate exclusiv cetăţenilor români. Serviciile oferite de către consilierul EURES, Adina Preda, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE sunt gratuite.

“Sugerăm cetăţenilor care apelează la serviciile de mediere oferite de o firmă  de plasare a forţei de muncă în străinătate ca, înainte de plata oricărui comision sau taxă, să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă din judeţul în care îşi are sediul firma, pentru a se interesa dacă aceasta este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfăşurată, să analizeze atent, înainte de semnare, contractele de muncă sau contractele de mediere care trebuie să respecte prevederile  Legii  nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată. Datele  de contact ale inspectoratelor teritoriale de muncă  le puteţi accesa la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/contact. De asemenea, vă informăm  că în România persoanele fizice nu pot desfăşura activitate de mediere a forţei de muncă în străinătate”, menţionează sursa citată. 

Orice încălcare a prevederilor legale în activitatea de mediere a forţei de muncă în străinătate trebuie sesizată autorităţilor competente.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5