Clădirea fostului Tribunal va deveni sediul Universităţii Tehnice

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca vor parafa un Protocolul de colaborare în vederea dezvoltării procesului de învățământ superior în județul Bistrița-Năsăud. În baza acestui documentaprobat în şedinţa ordinară, administraţia judeţeană va da în administrare un imobil pentru Universitatea Tehnică, fiind vorba despre clădirea fostului Tribunal Bistriţa-Năsăud.

De celalată parte, Extensia Bistriţa a Universităţii Tehnice se va dezvolta la rangul de centru universitar, „prin configurarea unui pachet de programe de master, extinderea spațiilor pentru studii și, pe termen mediu, înființarea unei facultăți, a unui Centru de Specializare Inteligentă și a unui cămin pentru studenți”.

În prezent, în cadrul Extensiei universitare Bistrița studiază un număr de aproape 550 studenți - din care cca 490 studenți la nivel licență și cca 60 la nivel master - funcționând un număr de 4 specializări la licență și 3 la masterat și activează circa 110 cadre didactice din care doar 6 locale.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, instituţia de învăţământ superior va suporta cheltuielile de reabilitare ale imobilului, unde vor fi amenajate săli de curs, de seminarii, laboratoare. Preşedintele Radu Moldovan, dar şi consilierii judeţeni, au punctat faptul că Universitatea Tehnică Cluj-Napoca este un brand pe piaţa universitară, mediul de afaceri bistriţean (Comelf, RAAL, Leoni etc.) salutând această decizie.

Comentarii

27/03/15 11:15
Vizitator

La Bistrita este extrem de necesara crearea unui CAMPUS UNIVERSITAR modern, despre care se vorbeste de atata vreme, adaptat cerintelor actuale si de perspectiva ale invatamantului superior. In plus un campus universitar care sa adune laolalta toate facilitatile vietii studentesti reprezinta intre altele si o stare de spirit pozitiva, creind un plus de atractivitate pentru viitorii studenti. Extensiile universitare inclusiv cea de la UBB functioneaza de ani buni la Bistrita in spatii necorespunzatoare improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale nu au facut nimic pana in prezent, ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita. Pentru UTCN care doreste infiintarea Centrului Universitar Bistriţa, o locatie potrivita, aproape de oras dar si de platforma industriala ar putea fi in zona fostului PRODITERM, avand in vedere ca in apropiere mai exista Grupul Scolar Forestier, dar si alte institutii, intre care si Jandarmeria Bistrita. Asta ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita.

27/03/15 11:50
Jucan

In crearea unor centre universitare si asigurarea bazei materiale si a infrastructurii necesare, nu-i nevoie de improvizatii. Acum exista posibilitatea accesarii de fonduri europene care pot finanta integral (fara cofinantare) construirea si dotarea cu aparatura a centrelor universitare si de cercetare. Pentru asta trebuie sa stii exact ce vrei. Anul trecut, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” a lansat Apelul pentru competitia de Proiecte din cadrul Operaţiunii 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii CD existente şi crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de cercetare) din cadrul Axei prioritare 2 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare. Astfel de competitii pentru depunerea de proiecte in vederea accesarii fondurilor europene sunt lansate in continuare.

27/03/15 12:06
Vizitator

Intr-adevar, pentru extensia Universitatii Tehnice, solutia cea mai buna ramane construirea unui Campus Universitar. Pana atunci insa, o locatie mai potrivita decat Vechiul Tribunal din centrul orasului, este cladirea fostului institut de proiectare de pe str. Ursului (in spatele blocului turn din Decebal) care dispunea de spatii adecvate invatamantului superior, special construite inainte de 1989 pentru o sectie de subingineri a Politehnicii din Cluj.

27/03/15 15:09
Vizitator

Din pacate nu exista prea multe posibilitati de a adapta o cladire veche la o gama larga de activitati. Este mult mai simplu si uneori mai ieftin sa construiesti din nou decat sa renovezi. Asa se explica faptul ca in cele mai multe cazuri cladirile vechi sunt demolate iar in locul lor se ridica edificii noi, proiectate si dimensionate conform cerintelor actuale pentru anumite activitati. In cazul cladirilor de patrimoniu, ele sunt restaurate de regula dupa planurile originale, care nu se potrivesc la orice gen de functiuni. Asa s-a intamplat si in cazul bibliotecii judetene care are nevoie de mai mult spatiu. Acelasi lucru este si in cazul cladirii vechiului tribunal, care dupa renovare trebuie sa-si pastreze arhitectura initiala, nu se preteaza la prea multe utilizari. Totusi cladirea vechiului tribunal dispune de o curte interioara care odata cu renovarea putea fi acoperita cu o cupola de sticla, obtinand astfel un “atrium” care ar permite sa se imbunatateasca circulatiile in interiorul cladirii, prin montarea in acest atrium a unor scari rulante sau lifturi panoramice. De asemenea, prin mansardarea podului cladirii se poate mari si spatiul util.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5