Curs de italiană la Bistriţa

România este o ţara latinofonă care are multe legături cu partea strămoşilor noştri care au venit de la Roma (Roma – România). Pe lângă moştenirea însemnată pe care am primit-o de la romani, noi ca români, limba română în special, conţine foarte multe elemente care au aparţinut limbii acestor înaintaşi celebrii. Peste 85 % din gramatica limbii române şi peste 90% din vocabularul limbii române sunt latine. De-a lungul istoriei noastre bi-milenare originea noastră latină şi legăturile fundamentale dintre cele două popoare şi limbile lor au fost amintite rând pe rând. Cronicarul moldovean Grigore Ureche a fost unul dintre primii intelectuali români care a afirmat trecerea masivă a limbii latine, a gramaticii şi vocabularului acesteea în limba română. „Noi toţi de la Râm (Roma) ne tragem (provenim).” Apoi au fost şi alţi reprezentanţi de seamă ai neamului nostru care au afirmat şi demonstrat legăturile puternice dintre limba mamă – latina, şi limba fiică – româna. Cărturarii curentului numit al Şcolii Ardelene, revoluţionarii paşoptişti şi toţi marii scriitori ai limbii române au afirmat mereu legătura indestructibilă dintre cele două limbi. Specialiştii în lingvistică europeană întotdeauna au enumerat limba română ca fiind una dintre limbile moderne aşa-numite romanice alături de italiană, franceză, spaniolă şi portugheză. Dar unul dintre cele mai puternice argumente în favoarea legăturilor dintre limbile latină şi română este însăşi credinţa poporului român în nobilii săi înaintaşi.

Având în vedere toate aceste considerente Primăria oraşului Bistriţa prin intermediul Comitetului Cultural pentru Tineret Bistriţa a organizat începând din trimestrul al III – lea al anului şcolar 2009 – 2010 un curs de limbă italiană. De ce un curs de limba italiană la Bistriţa? Pentru că limba italiană este foarte apropiată de limba latină şi studiind italiana se va putea înţelege mai bine care este aportul limbii latine la formarea limbii române. Chiar dacă s-a pornit de la nivelul de începător cursul a dat roade. Elevii provenind de la diferite şcoli din Bistriţa, clasele V – VIII, au fost mulţumiţi de cunoştinţele acumulate pe timpul destul de scurt al unui trimestru. Orele s-au desfăşurat la sediul Comitetului Cultural pentru Tineret din strada Liviu Rebreanu (Pietonal), # 19, Bistriţa. Domnul profesor Ioan Sabin Mureşan, cu studii de specialitate în Italia, a predat gramatica de bază a limbii italiene şi un vocabular care a permis participanţilor la curs să se descurce bine în această limbă. O parte importantă a lecţiilor a fost constituită de prezentarea unor imagini, a unor cântece şi a unor filme documentare cu tema „Italia – limba şi cultura italiană”. Mulţi dintre elevi şi-au enunţat hotărârea de a veni din nou în următorul an şcolar.

Deoarece cursul de limbă italiană despre care vorbim aici a fost util pentru elevii bistriţeni Centrul Comunitar pentru Tineret va organiza din nou un asemenea curs. Orelele acestuia se vor desfăşura în fiecare zi de joi între orele 15.30 şi 17.30 începând cu 1 octombrie 2010. Organizatorii prin doamna preşedinte Teodora Lazăr şi prin domnul profesorul Ioan Sabin Mureşan aşteaptă cu drag noii elevi – ucenici. Înscrierile se vor face personal la sediul Centrului Comunitar pentru Tineret la adresa de mai sus.

Ioan Sabin Mureşan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5