Dorina Catarig a lansat romanul "Sânziene, raze de soare"

Un om care are inima plină de iubire nu va fi niciodată singur, urât sau sărac, spune Dorina Catarig din Rebrișoara, care a început noul an cu al șaselea roman scris din adâncul ființei sale – „Sânziene, raze de soare”, scos la Editura  Castrum de Thymes, Giroc.

Romanul este un  îndemn spre iubire, încredere, compasiune, întrajutorare, trăirea clipei, descoperirea sinelui, cum spune Daniel Luca în postfața cărții.

Dorina aduce un minunat tribut iubirii, care îi este înger și demon în egală măsură. Stări, emoții, imagini trăite de eroii cărții, ce definesc traseul iubirii cu un sentiment al datoriei față de viață, cu cald parfum de dăruire spre vindecarea sufletelor, spre victoria binelui asupra răului. Acțiunea se petrece în preajma zilei  Sânzienelor supranumite și Drăgaicele, manifestându-se potrivit vorbelor din popor de ziua Sf. Ioan Botezătorul, la 24 iunie, când florile de sânziene, florile  numite magice, poartă razele soarelui în ele, dăruindu-le celor care au răbdarea și înțelepciunea să le privească și să admire parfumul ce-l oferă, ca dovadă ielele dansează noaptea în jurul lor. Ele nu sunt flori ci zâne, flori cu puteri benefice  și malefice. Înflorirea lor depinde în principal de lumina soarelui, plantele având   nevoie de toată lumina zilelor lungi de iunie pentru a se deschide în toată  splendoarea lor. Personajele Talida, Vraciul, Mircea, Matha, Filip, Matei, Sonea, Leonidas, stăpânesc pădurea, posedând marea pricepere de preparare a unor licori cu parfum suav, dulce și învăluitor, folosite în scop terapeutic, pentru relaxare și calmare. 

Și în acest roman, ca de fapt și în celelalte anterioare, tema este IUBIREA, una dintre cele mai vechi teme ale literaturii lumii, generată de sentimentul specific omenesc, ce diferă de la om la om în funcție de vârstă, sex, credință, mediul de viață, epoca istorică sau apartenența culturală.

Autoarea tratează fenomenul iubirii arătând suferința și fericirea, încercând să găsească un nou sens vieții prin eterna căutare a iubirii, a sufletului pereche ce  caracterizează fiecare personaj, cu idei diverse referitoare la iubire, ca inițiere, pasiune sau iubire tragică, prin încălcarea unor reguli ale comunității, dezechilibru sufletesc.  

Dorina continuă să scrie despre iubire sub forme diferite, sub alte titluri,  căutând să descrie noi trăiri, convinsă că iubirea este și va rămâne tema fundamentală a literaturii tuturor - prezentului, trecutului și viitorului, prin  evidențierea  relațiilor  interumane, prin victoria binelui asupra răului, vizând calitățile omului, care, din păcate, oricâte ar fi, lumea se uită numai la defecte.

 

Comentarii

25/01/23 11:37
Nicolae Pop

Bravo Dorina.Felicitari!.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5