Epidemiologii atenţionează bolnavii cronici

Deşi mai sunt câteva zile până la Crăciun, medicii epidemiologi fac recomandări încă de pe acum cu privire la consumul de alimente şi alcool.

Potrivit Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, persoanele cu afecţiuni cronice pot preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitatea dacă ţin cont de sfatul medicilor.

Specialiştii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu cârnaţi, caltabos, slănină, tobă, etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderaţie şi, în nici un caz, nu la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. Potrivit medicilor, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu fac bine, deloc.

Pe lângă evitarea consumului excesiv de alimente, medicii ne recomandă să facem multă mişcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri.

De asemenea, specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată. La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele şi fructele. În perioada Sărbătorilor de iarnă, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj.

Pentru ca organismul să funcţioneze bine, pe lângă o alimentaţie cât mai echilibrată, este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afecţiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare. Alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzaţia de încălzire a corpului, în cantităţi mari poate produce deshidratarea acestuia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5