Gabriela Montoiu: Europa la ea acasă, în Transilvania!

9 mai – Ziua Europei

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație în conștiința poporului român. Întreg spațiul românesc a dobândit în 9 mai 1877 dreptul la o conștiință comună, redobândindu-ne patria după o perioadă atât de lungă de suferință, dezbinare și nefiresc. 1945 însemnă sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, moment în care pacea se reinstaurează pe continentul european. În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii, punându-se astfel bazele uneia dintre cele mai durabile federații, unită de obiective bine definite la nivelul celor 6 state semnatare, în respect față de conștiința națională a fiecărui stat în parte. Astfel, ”uniți în diversitate” devine motto-ul cel mai definitoriu al celor 28 de State Membre ale Uniunii Europene.
Suntem astăzi în Uniunea Europeană, una din cele 28 de componente, și suntem conștienți de faptul că ne confruntăm încă, cu probleme izvorâte din decalaje istorice şi din abandonarea acestei părţi a continentului timp de aproape o jumătate de veac unui sistem totalitar, dar avem sentimentul că împărtăşim aceleaşi idealuri şi obiective, facem parte dintr-un întreg fără să ne pierdem dragostea de ţară. Suntem o familie, cea europeană, şi e nevoie de forţă, credinţă şi demnitate, chiar dacă avem cu toţii simţământul comun că nu suntem încă părtaşi cu drepturi egale la masa comună şi mai avem încă drumuri de străbătut. Istoria a dovedit că popoarele pot rămâne unite pentru atingerea unor idealuri comune atât timp cât nu li se cere să renunţe la conştiinţa lor şi atâta vreme cât stau la masa forţelor decizionale pentru un bine comun.
În calitate de cetăţeni ai unui stat membru UE, suntem cu toţii de acord că Uniunea Europeană reprezintă cu adevărat o oportunitate: pace de durată, cooperare economică şi liberă circulaţie. Datorită apartenenţei la construcţia Uniunii Europene în calitate de stat membru, beneficiem de multe drepturi şi libertăţi, la care, în alte vremuri, nu ne permiteam nici măcar să visăm: libertatea de a călători într-un alt stat membru, libertatea de a munci şi de a întreprinde afaceri într-un alt stat membru, libertatea de a alege dintr-o gamă variată de bunuri şi servicii şi de a ne bucura pe deplin de toate drepturile consumatorului, indiferent de statul în care achiziţionăm lucruri sau contractăm servicii (sub condiţia ca acesta să fie stat membru), posibilitatea de a studia în străinătate. Astfel, majoritatea cetăţenilor statelor membre (72%) consideră că este mai uşor să călătoreşti în UE faţă de condiţiile de acum zece ani. De asemenea, în ceea ce priveşte posibilitatea de a studia în străinătate, consider că ar trebui să fim bucuroşi de faptul că au beneficiat de bursele Erasmus, de la momentul instituirii lor si până în prezent, peste 2 milioane de tineri europeni. Prin aceste burse, studenţii înscriși la facultăți din cadrul Uniunii Europene pot efectua studii în străinătate, iar la întoarcere studiile lor sunt recunoscute şi echivalate.
Apartenența la Uniunea Europeană ne permite nu doar să călătorim, dar și să locuim și să lucrăm în orice țară a Uniunii Europene, în cele mai multe cazuri fără controale la frontiere și formalități administrative.
De asemenea, să nu uităm că Uniunea Europeană acordă fonduri pentru sprijinirea şi dezvoltarea zonelor defavorizate din cadrul Uniunii. Ne bucurăm de oportunitatea de a ne alătura ţărilor dezvoltate şi de a primi ajutor financiar pentru dezvoltare prin fonduri nerambursabile. În acest sens, există premisele creșterii numărului și varietății oportunităților de afaceri. În ceea ce privește comercializarea produselor provenind din celelalte state membre, să nu uităm că au fost făcute progrese considerabile: mărfurile nu mai sunt reținute ore sau zile întregi la frontieră, din cauza prelucrării anevoioase a documentelor, livrările sunt efectuate într-un timp mai scurt, permitând producătorilor să economisească bani si să reducă preţurile pentru clienţi.
Semnificaţia zilei de 9 Mai, Ziua Europei, este dincolo de toate una de unitate, de respect reciproc şi forţă, de apartenență cu drepturi și obligații la o mare familie, cea europeană. Este o lume care aparține tuturor: copii, femei, tineri, bătrâni, persoane cu dizabilități, indiferent de religie sau etnie. Este o lume care promovează egalitatea de gen și șanse și sancționează dur orice deraiere de la normalitate.
Partidul Democrat Liberal face parte din marea familie a Partidului Popular European și se aliniază obiectivelor de dreapta promovate de principalele instituții europene pentru respectarea drepturilor și demnității cetățenilor europeni. Promovăm dezvoltarea economică în respect față de mediu, dreptul la educație, crearea de locuri de muncă, egalitatea de șanse și gen, un sistem de sănătate viabil pentru toți, accesul la piața muncii, scăderea șomajului etc.
Îmi doresc să fiu parte a celei mai mari familii politice europene și să luptăm împreună pentru prezent și viitor! Europa noastră! Europa în fiecare casă! Europa la ea acasă în Transilvania! Împreună putem scrie viitorul, unul bun pentru noi, pentru copiii și părinții noștri!

Gabriela Montoiu
Candidat PDL pentru Parlamentul European

Comentarii

09/05/14 13:46
crin

Praf in ochi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5