HORĂ DE PAŞTE, PE VALEA BÂRGĂULUI

A doua zi de Paşte, după Marea Sărbătoare a Învierii Domnului Hristos, locuitorii satelor bârgăuane au trecut, de la ciocnitul ouălor roşii, a gustului mielului şi a vinului, la o mare horă a Văii Bârgăului, aşezarea de la poalele muntelui cel mare, în ţinutul atestat acum 700 de ani, prin dania regală, din 1311, a Regelui Carol de Anjou, fiului lui Gheubul din Cetatea Bistriţei, pe nume Ioan zis Henel, de la care provine denumirea Heniului. Locuit din cele mai vechi timpuri de o populaţie cu descendenţe daco-romane, ţinutul Bârgăului şi-a păstrat tradiţiile şi obiceiurile, etalate şi astăzi prin costumele, cântecele şi dansurile autentice. Marea horă a Văii Bârgăului s-a desfăşurat în moderna Casă de festivităţi de la Susenii Bârgăului şi a fost organizată de către: S.C. „Perla Bârgăului”, Fundaţia Wermond, Asociaţia Culturală „Bistriţeana”, S.A. „Nicolory” S.R.L., Ansamblul Folcloric „Bârgăul”, Susenii Bârgăului.

Au participat: Ansamblul Folcloric „Tihuţa”, Tiha Bârgăului, condus de Ana Belei, Formaţia de dansuri din Bistriţa Bârgăului, însoţită de însăşi primarul comunei, Vasile Laba, Corul din Rusu Bârgăului, însoţit de viceprimarul Ioan Parasca şi Ansamblul Folcloric „Flori Bârgăuane”, Josenii Bârgăului”, condus de Maria Moldovan – Gavri, Ansamblul Folcloric „Bârgăul”, Susenii Bârgăului, condus de Florin Flămând, Ansamblul „Balada”, Bistriţa, condus de Ioan Simionca şi alţi numeroşi solişti vocali şi instrumentişti.

Manifestarea a fost de mare amploare, organizator principal şi amfitrion fiind Nicolae Monda, un om care respectă şi spriină activitatea culturală bârgăuană. Cu mic, cu mare, în costume naţionale sau moderne, bârgăuanii s-au încins la cântec şi joc până noaptea târziu.

O altă horă a satului s-a desfăşurat, în paralel şi la Prundu Bârgăului.

Comentarii

27/04/11 21:48
Vizitator vasile

bravo inca o data pentru bargau ,sunt mandru ca si eu sunt din aceasta mirifica vale, din fericire cunosc si acesti oameni deosebiti in managementul culturii, organizatorii acestor evenimente, nu pot decat sa-i felicit deopotriva pe toti si la modul special pe primarul care a fost prezent nu numai ca este prieten cu organizatorul dar a fost in mijlocul celor multi, merita felicitari speciale amandoi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5