Înălţimile Ţibleşului, nemurite de părintele Timoftei Găurean

“Rurale” este genericul sub care pot fi admirate aproape 50 de fotografii realizate de părintele Timoftei Găurean din Agrieş, expuse pe simezele “ART Galeria” de pe pietonalul din Bistriţa.
Vernisajul realizat sub sigla Centrului Judeţean pentru Cultură a fost moderat de directorul Florin Vasile Şomlea, care în cuvântul său a atins importanţa laturii spirituale a intelectualului din lumea satului, făcând un portret socio-etnologic a părintelui Găurean şi a lucrărilor acestuia. Părintele protopop Alexandru Vidican a vorbit despre legătura dintre biserica mamă şi tradiţie, slujitorul la altar, părintele Timoftei Găurean fiind şi un renumit sculptor, şi, iată, artist fotograf. Cel care l-a îndemnat pe părinte să expună la Bistriţa, scriitorul Menuţ Maximinian a avut o adevărată pledoarie la adresa părintelui Găurean, dar şi a lucrărilor expuse, care înfăţişează locuri, oameni vârstnici, case pe cale de dispariţie, instantaneele expuse devenind, peste câţiva ani, documente. A fost amintit şi rolul important în punerea pe simeze a lucrărilor avut de către artista Georgiana Vrânceanu Cotuţiu. Profund emoţionat, autorul lucrărilor a vorbit despre importanţa tradiţiilor, făcând o adevărată pledoarie pentru triada lemn-om-Dumnezeu. Cunoscuţii interpreţi Cornelia Ardelean Archiudean şi Alexandru Pugna au înălţat pricesne spre Cer legate de perioada prin care trecem a Postului Mare.
Expoziţia poate fi vizitată de toţi bistriţenii dornici să se reîntâlnească cu frumuseţile de pe văile Munţilor Ţibleş, cu chipurile bunilor noştri, cu identitatea românească. Părintele Timoftei Găurean a transformat pasiunea pentru fotografie în artă.
Marius Chiuzan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]