Investiţii majore la Teaca: Unitatea medico-socială, reţea de canalizare la Viile Tecii şi Budurleni, gaze naturale la Ocniţa! Patru proiecte la CNI!

Administraţia publică locală din comuna Teaca a finalizat Strategia de dezvoltare a unităţii administrativ-teritoriale pentru perioada 2021-2027, care include viziunea de dezvoltare extinsă, pe toate palierele. „Sunt foarte multe proiecte propuse, ne-am dori să avem finanţare pentru toate. Deocamdată, ca toată lumea, aşteptăm deschiderea unor linii de finanţare, inclusiv prin acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, ne-a declarat primarul Damian Iustian Muntean.

         Potrivit acestuia, anul acesta se vor finaliza lucrările la reţeaua de apă uaztă de la Ville Tecii şi Budurleni, investiţie finanţată prin Programul Naţional de Dezvolare Locală II. De asemenea, vor fi recepţionate lucrările de consolidare, modernizare şi dotare de la Unitatea Medico-Socială din Teaca, care va funcţiona cu 52 de paturi, investiţie susţinută tot prin fonduri guvernamentale. Amenajarea parcului din Teaca este un alt proiect finanţat de la bugetul local.

         „De la bugetul local, anul acesta sperăm să putem finaliza reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în localitatea Ocniţa. Anul trecut, am reuşit ca în pondere de 100% să avem reţea de gaze naturale în localitatea Teaca, iar la Ocniţa suntem la  jumătate. Deocamdată, nu avem infirmaţii clare despre finanţare din fonduri europene a acestor reţele”, ne-a explicat edilul comunei.

         Un alt proiect extrem de important pentru care se aşteaptă o soluţie de finanţare este cel promovat iniţia prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Este vorba despre asfaltarea străzilor pe raza comunei, un proiect cu o valoare de 42 milioane lei.  „Noi am lucrat pe acest proiect de aproximativ 1 milion de euro. Aşteptăm să vedem dacă a fost trecut la Ministerul Dezvoltării, la CNI, de unde va veni decontarea”, ne-a ecplicat primarul Damian Iustian Muntean. De altfel, prin acest tip de finanţare, la nivel naţional au fost semnate peste 240 de contracte, astfel că Guvernul trebuie să găsească soluţia de finanţare sau de transferare a acestor obiective de investiţii pe alte programe.

         Nu mai puţin de patru proiecte sunt pe Lista sinteză de la Compania Naţională de Investiţii, pentru două dintre acestea existând şi procedură de achiziţie publică cu clauză suspensivă.

         „În primul rând, avem un campus şcolar. Ne dorim să înfiinţăm o şcoală profesională, inclusiv pentru tractorişti, pentru că este o meserie căutată. De asemenea, avem şcoala de la Viile Tecii unde populaţia şcolară este în creştere, iar imobilul nu mai corespunde cerinţelor. Tot la CNI, sunt prinse un Centru Cultural Multifuncţional în Teaca, dar şi extinderea reţelelor de canalizare în comună. Noi nu am reuşit să fim prinşi în etapa a II-a a Maste pLanului de apă şi apă uzată, pentru că în satele noastre nu erau 2000 locuitori echivalenţi, aşa cum era criteriul de eligibilitate stabilit la nivelul Comisiei Europene. Astfel, nu avem canalizare la Archiud, Pintic, Ocniţa. Şi aici avem licitaţia gata cu clauză suspensivă, la obţinerea finanţării, am putea demara proiectul”, ne-a precizat primarul comunei.

         La Teaca va fi amenajat şi un Centru de recreativ pentru persoanele de vârsta a treia, printr-un proiect de circa 142.000 euro, finanţat prin  Grupul de Acţiune Locală Progres Transilvan. Fosta sală de sport va fi reabilitată şi va primi o destinaţie de socializare pentru pensionarii şi nu numai din comună.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5