„Josenii în sărbătoare” la ediţia a VII-a

La mijloc de octombrie, de Sfânta Paraschiva, odată cu hramul bisericii din localitate, se desfăşoară zilele culturale ale comunei, sub genericul „Josenii Bârgăului în sărbătoare”, sărbătoarea comunei Josenii Bârgăului ajungând la cea de a şaptea ediţie.
În prima zi, sâmbătă la ora 11, s-a desfăşurat un colocviu cultural, în sala Şcolii Gimnaziale din centrul comunei, cu tema “Josenii în sfera culturală a Văii Bârgaielor”, urmat de o vizită la muzeul comunei. În cea de a doua zi, duminică, a avut loc Liturghia Sfintei Paraschiva, desfăşurată în biserica din centrul comunei, urmate de un foarte bogat program artistic, încheiat cu o seară pentru tineret.
Colocviile Culturale, ediţia 2012, ale comunei Josenii Bârgăului au întrunit zeci de fii ai satului şi invitaţi, care au participat la susţinerea unor importante comunicări despre locuri şi oameni de seamă implicaţi în activitatea culturală a comunei şi a întregului ţinut al Bârgaielor, având ca moderator pe prof. Adrian Mănarcă, Cetăţean de Onoare al comunei Josenii Bârgăului. Au luat cuvîntul şi au susţinut comunicări următorii: primarul comunei, Tudorel Ciotmonda, preoţii Simion Cristea şi Ioan Nechita, profesorii Adrian Onofreiu, Leon Hogiu, Ioan Lazăr, Remus Deac şi Titus Wachsmann – Hogiu, col.(rt) Ion Mânzat, Mihai Bîltag şi publicistul Niculae Vrăsmaş, iar în încheiere directorul Şcolii Gimnaziale Joseni, prof. Felicia Măjeri a prezentat realizările din activitatea de învăţămînt, scoase în relief şi prin proiecţia unor poze document.
Duminică, după liturghia desfăşurată în biserică, pe o scenă modernă, amenajată în curtea şcolii din centrul comunei, a urmat o slujbă de binecuvântare săvârşită de preoţii Ioan Nechita, Simion Cristea şi David Paşca, după care a urmat un cuvînt de deschidere a serbărilor artistice închinate zilelor commune, susţinut de primarul comunei Tudorel Ciotmonda. Un moment important şi emoţionant care a precedat începerea spectacolului, a fost înmânarea, de către primarul Tudorel Ciotmonda, a diplomelor şi a premiilor de fidelitate, în bani (câte 500 lei), pentru 11 cupluri de aur, din întreaga comună, care au împlinit 50 de ani de viaţă trăită împreună.
După oficiul de premiere au început serbările cântecului şi dansului, organizate de Consiliului Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură, Primăria şi Consiliul Local Josenii Bârgăului, care au dat dovadă de multă experienţă în materie realizând cea mai reuşită ediţie de până acum a zilelor comunei Josenii Bârgăului.
Deşi ploaia a luat parte la spectacol, nu au lipsit preparatele culinare, plăcinta cu brânză, ţuica fiartă şi tocana de oaie, specialităţi consacrate ale bârgăuanilor, însoţite de cântec şi multă voie bună.
Spectacolul artistic a fost susţinut de ansamblurile folclorice „Flori bârgăuane”, din Josenii Bârgăului, coordonator Maria Moldovan Gavri, „Plaiurile Bârgăului”, coordonat de Dumitru Ciupa, Valentin Ciurea şi condos de Ioana Suciu, directoarea Căminului Cultural din Prundu Bârgăului, “Baltagul” din Monor, însoţit de primarul comunei şi întreaga familie, alături de care a evoluat marea doamnă a cântecului bistriţean, Cornelia Ardelean Archiudean, ansamblul profesionist „Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură, însoţit de directorul adjunct Ioan Simionca, dirijor Anghel Urs, alături de care au evoluat soliştii: Cristina Retegan, Veronica Bălan, Ioan Dordoi şi Felix Gălan, precum şi Ansamblul de dansuri “Sincron” al Centrului Cultural Municipal Bistriţa şi Cornelia Radocea. Alţi invitaţi speciali, de marcă, au fost Sergiu Vitalian Vaida şi nănaşii care au susţinut un adevărat recital artistic.
În încheierea programului artistic a urmat un concert susţinut de formaţia “Prefix – 90”, iar în încheiere discoteca în aer liber.
Au fost de faţă numeroşi politicieni, invitaţi de primarul Tudorel Ciotmonda, care i-a invitat pe scenă, începând cu preşedintele Radu Moldovan, vicepreşedintele Stelian Dolha, din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, ;/a.
Promisiunea primarului Tudorel Ciotmonda s-a împlinit, întradevăr, participanţii beneficiind de un spectacol deosebit, dar şi de renumita tocană de oaie şi ginars fierbinte, specifice locului, care i-au făcut imuni soarelui „cu dinţi” şi vântului rece.
Au fost două zile de sărbătoare pentru bârgăuani, în prag de iarnă, care ştiu să-şi organizeze bine treburile vieţii, dar şi să respecte credinţa şi să păstreze datinile şi tradiţiile. Strădania primarului Tudorel Ciotmonda, a Consiliului Local, a Şcolii şi a Căminului Cultural din localitate, a condus la reuşita sărbătorii “Josenii Bârgăului în sărbătoare”, ediţia 2012.
Evenimentul cultural de la Josenii Bârgăului a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei, cu susţinerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5