Jurnalul de Lechinţa

Şedinţa Consiliului Local

La şedinţa Consiliului Local din luna septembrie 2012, care a avut loc în data de 6 septembrie, au participat 14 consilieri din cei 15 aflaţi în funcţie. Ordinea de zi, supusă spre aprobare, a fost următoarea: Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă pentru lunile septembrie – noiembrie 2012; Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2012; proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetare la 31 martie 2012 şi 30.06.2012; Proiect de hotărâre privind înfiinţarea şi organizarea Serviciului Public de Salubrizare, respectiv, precolectarea, colectarea, transportul şi transferul deşeurilor municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud; Proiect de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al comunei Lechinţa” unor cetăţeni din comună; discutarea cererilor; diverse.
Trecându-se la dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi, este ales pentru următoarea perioadă, ca preşedinte de şedinţă, consilierul Tătar Vasile Marcel, viceprimarul comunei, care conduce şi lucrările acestei şedinţe. Hotărârea este supusă la vot, fiind aprobată de toţi cei prezenţi. Trebuie subliniat faptul că, în prealabil, toate proiectele de hotărâre au primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate ale Consiliului Local şi, ca atare, supunându-se la vot, au fost aprobate în unanimitate. Discutându-se propunerea de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare, consilierul juridic din cadrul Primăriei, d-nul Vasile Moldovan, a spus că trebuie să se întocmească un regulament în care să se stabilească criteriile de acordare a acestui titlu. Ca atare, consilierul Ioan Bugnar propune amânarea acestui proiect pentru o şedinţă viitoare.

Cererile cetăţenilor în atenţia consilierilor

Şi pentru şedinţa din luna septembrie, pe adresa Consiliului Local şi al Primăriei Lechinţa au sosit numeroase scrisori prin care unii cetăţeni solicită să li se rezolve unele greutăţi cu care se confruntă. Cele mai multe dintre cereri au vizat solicitarea acordării de lemne de foc pentru perioada sezonului rece. D-nul viceprimar Marcel Tătar spune că datorită faptului că sunt foarte multe astfel de solicitări, să se constituie o comisie formată din consilierul local ca reprezentant al satului şi asistentul social din cadrul Primăriei, care vor analiza şi vor stabili persoanele îndreptăţite să primească o anumită cantitate de lemne pentru foc. Toate cererile, ca atare, se amână pentru şedinţa viitoare.
D-nul Ioan Moldovan din Lechinţa, nr. 154, solicită despăgubire pentru vaca pe care a rănit-o ursul în Poieni, primind răspunsul că nu există fonduri pentru despăgubiri. Maria Farcaş din Sângeorzul Nou, nr. 186, solicită ajutor de înmormântare, în urma decesului soţului, pentru care va prezenta certificatul de deces în original, iar în cazul în care nu a primit ajutor de înmormântare de la Casa de Pensii se va aproba în şedinţa viitoare. D-nul Rezmuveş Antal, din Lechinţa, nr. 22, solicită 1000 lei pentru operaţie, pentru care se va efectua o anchetă socială şi cererea se va discuta în şedinţa viitoare. Remus Varga din Lechinţa, nr. 566/A, solicită 6 mc lemn de brad de construcţie, fiindu-i necesar refacerii acoperişului casei, care i-a ars în incendiul din 17 august. I se aprobă 6 mc lemn, precum şi contravaloarea a 5 saci ciment, la propunerea viceprimarului Marcel Tătar. D-nul Rostaş Petru, din Lechinţa, nr. 220, solicită concesionarea a 2 ari teren, aflat în curba fabricii de zahăr, în vederea amplasării unui magazin. S-a solicitat verificarea amănunţită a cererii şi a situaţiei din teren, iar soluţia se va da în şedinţa viitoare.
D-nul viceprimar Tătar Marcel prezintă un referat prin care solicită aprobarea pentru construcţia a două lemnării în vederea depozitării lemnelor de foc în localitatea Chiraleş, una la şcoală şi alta la Căminul Cultural, pentru acestea fiind necesară cantitatea de 3 mc lemn. Au mai fost şi alte propuneri ridicate de consilierii Leonida Hrihor, Ioan Bugnar, Emil Văcar şi Radu Cosmin Wechter.

20-21 septembrie, Zilele Lechinţei

Sărbătoarea din 20-21 septembrie, din Lechinţa, datează de mai bine de 100 ani. Nici măcar în timpul celor două Războaie Mondiale aceasta nu a fost suprimată. A existat o singură dată când, prin anii 80, datorită zelului unor lideri comunişti locali şi judeţeni, Târgul Lechinţei a fost anulat, dar, totuşi, şi atunci cetăţenii din satele învecinate au reuşit să se adune pe uliţele lăturalnice ale Lechinţei.
În acest an, cum ne spunea viceprimarul Marcel Tătar, Zilele Lechinţei, aflate la cea de-a V-a ediţie, stil nou, vor avea loc în perioada mai sus menţionată. În data de 20 septembrie, joi, va avea loc Târgul de animale şi mărfuri. Vor sosi aici târgari din toată zona Câmpiei Transilvane şi de mai departe. A doua zi, în 21 septembrie va fi ziua târgului, cu foarte multe surprize oferite de organizatori. Amintim, printre altele, un mini campionat de fotbal, care se va desfăşura pe moderna bază sportivă a Lechinţei. Pe scena special amenajată în faţa Căminului Cultural vor evolua formaţii de muzică uşoară şi de muzică populară, cu artişti locali şi din alte zone ale ţării. Spectacolul folcloric va reuni artişti profesionişti recunoscuţi. De asemenea, nu va lipsi pentru tineret, şi nu numai, discoteca în aer liber, iar seara şi noaptea, la Căminul Cultural, tradiţionalul Bal al Romilor, la care sunt aşteptate vedete din ţară şi din judeţ. Organizatorii, respectiv, Primăria comunei Lechinţa, a luat toate măsurile pentru ca ediţia din acest an a sărbătorii să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Şcolile pregătite în noul an de învăţământ

Încă de la încheierea anului şcolar precedent, primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, împreună cu noul director Raluca Baciu, au început demersurile pentru efectuarea lucrărilor necesare deschiderii în cele mai bune condiţii a noului an de învăţământ. La liceul din Lechinţa, festivitatea de deschidere, desfăşurată în data de 17 septembrie, în prezenţa elevilor, a cadrelor didactice, a părinţilor şi a oficialităţilor locale, s-a derulat sub cele mai bune auspicii. Sălile şi laboratoarele sunt pregătite pentru liceeni, cadrele didactice şi-au luat în primire clasele, personalul auxiliar este şi el la datorie, astfel că la liceul din Lechinţa nu sunt probleme deosebite. La fel, la Sângeorzu Nou şi Vermeş, unde învaţă elevi în clasele I-VIII, directorul Ioan Tămaş ne asigură că totul este pus la punct. Elevii din satul Bungard frecventează şcoala la Sângeorzul Nou, fiindu-le puse la dispoziţie o maşină, un microbuz. De altfel, pentru acest an şcolar, două microbuze vor asigura afluenţa elevilor din satele comunei Lechinţa către centrul de comună, şi mă refer aici şi la elevii din Chiraleş, Ţigău şi Sâniacob. La Chiraleş, şcoala se prezintă pentru ciclul primar în foarte bune condiţii, fiind construită şi o magazie de lemne. Trebuie, de asemenea, precizat că pentru toate şcolile sunt asigurate cantităţile necesare de lemne de foc.

Programul iluminatului stradal

O dată cu începerea noului an şcolar şi ţinând cont de faptul că zilele luminoase sunt mai scurte, Primăria a stabilit un nou program pentru iluminatul stradal pe timpul nopţii. Astfel, orarul acestuia este următorul: între orele 20- şi 01 noaptea şi 4-6.30. Excepţie face, desigur, localitatea centru de comună, Lechinţa, unde iluminatul este non-stop.

„Seceta a ucis orice boare de vânt”

Am reprodus un vers din Nicolae Labiş pentru a sublinia că şi în satele comunei Lechinţa seceta este cumplită. Fântânile au secat, pârâul Lechinţa abia mai curge, Şieul, aflat în apropiere, poate fi trecut desculţ. Dacă pentru consumul populaţiei reţeaua stradală oferă apă potabilă, acolo unde există, în unele aşezări unde conducta n-a ajuns încă,. Situaţia este mai dificilă. În Sâniacob, spre exemplu, multe fântâni au secat, periodic se aduce apă cu cisterna. Nici la Ţigău nu este belşug de apă. O situaţia deosebit de grea este cu animalele din gospodăriile populaţiei. Vitele din păşuni nu au un strop de apă, fântânile amenajate au secat. Ciobanii sunt obligaţi să-şi mâne turmele zilnic câţiva kilometri, până la Valea Lechinţei sau a Şieului. Nici cu asigurarea furajelor situaţia nu este mai bună. S-a făcut doar o singură coasă, fânul este de slabă calitate, furaje cultivate nu prea sunt, otavă n-a fost deloc din pricina secetei. Vor fi la mare căutare, spun crescătorii de animale, tuleii de porumb, care, cu siguranţă, nu vor mai fi aprinşi ci vor intra în raţia furajeră a bovinelor şi ovinelor.

A început recoltatul strugurilor

Deşi cam devreme, în podgoriile Lechinţei, acelea care au mai rămas, a început recoltatul strugurilor. Motivul îl constituie seceta care a dus la uscarea viţei de vie şi a strugurilor. Menţionăm că, dacă în urmă cu 30 de ani existau în jur de 800 hectare cu viţă de vie, acum, în Lechinţa, dacă sunt 40 de hectare. În târg, lechinţenii, şi nu numai ei, îşi cumpără struguri. A rămas doar brandul.

La Chiraleş,
Premii pentru cel mai…

Cu ocazia celei de-a V-a ediţie a Zilelor Chiraleşului, au fost acordare diplome şi premii unor cetăţeni ai satului, acţiunea fiind iniţiată de jurnalistul T. Săsărman şi sponsorizată de consilierul local Ionuţ Retegan şi de un fiu al satului, Nelu Moldovan. Au primit diplome de aleasă preţuire: Anica Morar, cea mai în vârstă femeie a aşezării; Teofil Moldovan – cel mai în vârstă bărbat, Trandafir şi Marian – cei mai tineri, de doar 2 luni, diferenţa de vârstă dintre ei fiind de o oră; cadrelor didactice Parasca Albeţel, Teodor Foşlui şi Carol Rusu. Celui mai longeviv cuplu: Anuţa şi Teofil Moldovan, Iuliana Otviş – mamă eroină; Mădălina Mândru Rusu – pentru talent şi perseverenţă în artă; soliştii vocali – Paula, Andreea şi Sergiu Lechinţan, Mădălina Moldovan, Ionela Lechinţan; celui mai bun elev – Lavinia Mărcan; celui mai priceput viticultor – Ioan Mândru; zootehnistului Nicolae Encean, crescătorului de oi – Mihai Mărcan şi struţarului – crescător de struţi – Constantin Todea.

Mitropolitul Andrei a acordat diplome de aleasă cinstire

Oficiind Sfânta Liturghie la Biserica din Chiraleş, episcopul Vasile Someşanul a înmânat diplome de aleasă cinstire, semnate de mitropolitul Clujului, Andrei, unor mireni şi oficialităţi ale comunei şi satului. Au fost, astfel, apreciaţi şi în acest mod primarul Lechinţei – Romeo Florian, consilierii Parohiei Chiraleş: Ioan Morar, Florea Dumitru, Traian Morar, Ionuţ Retegan, I. Morar, C. Todea, jurnaliştii T. Săsărman şi Ciprian Moldovan, Mădălina Mândru, Comitetului şi Consiliului Parohial Chiraleş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5