KILOMETRUL ALBASTRU la Mănăstirea “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva

Asociația G.A.L. RURALIS, găzduită de  Mănăstirea “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva, derulează proiectul de mediu și dezvoltare durabilă “KILOMETRUL ALBASTRU - tineri pentru ape curate!”

 “Sub egida Asociației RURALIS și a domnului Cristian Țetcu, o parohie ortodoxă și o școală generală și-au dat mâna pentru a cultiva relația dintre Dumnezeu, om și natură în comunitățile Parva și Nepos. Tinerii ortodocși ai Parohiei Ortodoxe Nepos și elevii Școlii Gimnaziale Vasile Scurtu” din Parva s-au unit pe drumul protejării mediului natural în toamna anului 2016 când au participat în cadrul campaniei Let’s do It, România!” la eliberarea locurilor de vis din Parva și a malului râului Someș de deșeurile care ne distrug speranța unui viitor curat și durabil în comunitățile noastre.

Sâmbătă, 27 mai, vom milita încă o dată pentru  sănătatea noastră trupească și sufletească într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, la mănăstirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva, un colț de rai aflat în grija părintelui stareț Chiril, o gazdă caldă și primitoare”, a declarat preotul ortodox Vasile Rus din Nepos.

Parteneri în proiectul “KILOMETRUL ALBASTRU – tineri pentru ape curate” sunt Școala Gimnazială “VASILE SCURTU” Parva, clasele V-VIII, prin director Marina FLORE și coordonator de proiecte și programe educative Aneta POP, Parohia Ortodoxă Nepos prin preot Vasile RUS și dna Emilia RUS, Mănăstirea “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva prin părintele Stareț CHIRIL în calitate de gazdă și Asociația RURALIS - Grup de Acțiune Locală (G.A.L.) pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș, prin președinte Cristian ȚETCU.

Activitățile proiectului vor începe la ora 11.00 cu vizitarea mănăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva și prezentarea tezei “Dumnezeu, omul și natura” de către preot Vasile RUS. Jurnalistul Lucian MOLDOVAN va susține tema “Presa și rețelele de socializare, un sprijin important în mediatizarea problemele de mediu și dezvoltare durabilă”, urmată de vizionarea filmului documentar “TRASCHED” – protejarea mediului natural și menținerea sănătății prin gestionarea corespunzătoare a deșeurilor.

Elevii implicați în proiect vor oferi gratuit saci PE, mănuși de protecție și informații gospodarilor din zonă cu îndemnul de a colecta selectiv deșeurile casnice și a produce compost.

Vor fi prezentate pe tabletă și smartphone aplicațiile gratuite de gestionare a mormanelor ilegale de deșeuri aflate în mediul natural,  TRASHOUT și Let’s Do It, cu recomandarea de a fi utilizate activ de elevi, activitate urmată de o ședință de brainstorming cu tema – “Mesaje pentru protecția cursurilor de apă”.

Coordonatorii de proiect vor semna protocolul pentru “adoptarea” unui kilometru de curs de apă de către elevii din Parva și Nepos, pe râul Rebra și afluenți ai Someșului Superior, conform KILOMETRUL ALBASTRU.

Peste 30 de elevi, sub supravegherea profesorilor și voluntarilor asociației RURALIS vor participa la diverse ateliere de lucru: 

arte plastice (pictură pietre râu și cochilii de melci, plăcuțe OSB de informare și atenționare pentru protejarea cursurilor de apă, face painting);

sport în aer liber (fotbal, volei, badminton, etc). Plimbare și orientare turistică în zonele învecinate mânăstirii (orientare cu busola și aparatul GPS). Identificarea animalelor, insectelor sau plantelor întâlnite în plimbare. Fotografie în natură;

inițiere tehnici de prim ajutor în cazul unor accidente în natură.

 

Toate activitățile vor fi însoțite de jocuri și pauze de hidratare. La sfârșit zilei elevii vor povesti și vor prăji slănină în jurul unui foc de tabără.

 Le dorim tuturor mult succes pentru un nou KILOMETRU ALBASTRU pe valea Someșului și a Rebrei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5