La Ciocăneşti, şieuţenii au rupt scena, la propriu. Spectacole la Botoş şi Drăgoieşti ale Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ

Sâmbătă, 8 septembrie, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a susţinut două spectacole în Bucovina în cadrul unor manifestări culturale deosebite.

Prima reprezentaţie artistică a ansamblului judeţului nostru a avut loc la Botoş, în comuna Ciocăneşti, acolo unde şieuţenii au revenit după doi ani, participând la cea de a XI-a ediţie a Festivalului Obiceiurilor Păstoreşti „Răscolul Oilor”, o acţiune ce are ca obiectiv promovarea culturii tradiţionale.

            Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina” prin Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Ciocăneşti şi Parohia Ortodoxă Botoş, iar spectacolul a avut loc pe scena amplasată în aer liber pe „Platoul Tradiţiilor” din Botoş.

            După slujba religioasă de la biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” a avut loc parada portului popular şi spectacolul propriu-zis. Acesta a debutat cu jocul din uşa stânii, un moment aparte al sărbătorii în cadrul căruia membrii tuturor formaţiilor participante au fost invitaţi să joace aşa cum făceau odinioară ciobanii după ce coborau cu oile de la munte. Pe scenă au evoluat ansambluri folclorice şi grupuri tradiţionale din judeţele Suceava, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, cu toţii bucurându-se de frumoasa sărbătoare.

            Artiştii judeţului nostru au fost primiţi pe scenă de primarul comunei Ciocăneşti, domnul Radu Ciocan, şi de artistul Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, un om deosebit căruia se cuvine să-i adresăm mulţumiri pentru invitaţia făcută.

            În cadrul spectacolului, membrii Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ au prezentat un amplu program artistic care a cuprins punerea în scenă a obiceiului Coborâtul oilor de la munte, dar şi frumoase doine interpretate de rapsozii populari Ion Moldovan şi Petre Dumbrăvan. Momentul culminant al reprezentaţiei artistice l-a constituit însă „Sârba”, dans în timpul căruia cele două grupe reunite ale ansamblului au rupt scena, la propriu, podeaua de lemn cedând sub paşii dansatorilor. Aceştia au mai prezentat suite de dansuri tradiţionale specifice din Şieuţ, jucate aşa cum era mai demult la jocul satului.

            Coordonarea ansamblului aparţine domnului instructor coregraf – învăţător Pantea Ignat, conducerea muzicală fiind semnată de Toderic Dumitru. Şieuţenii au fost însoţiţi de domnul Ioan Dedean-Bortăş, primarul comunei, prezent şi de această dată pe scenă în calitate de dansator. Materialele foto documentare au fost realizate de Georgiana Seica.

             Cel de al doilea spectacol al ansamblului a avut loc spre seară în comuna Drăgoieşti, fiind prilejuit de sărbătoarea localităţii. Artiştii judeţului nostru au fost primiţi de către primarul comunei, domnul Constantin Popescu, şieuţenii prezentând şi aici în faţa publicului un spectacol deosebit de complex.

            În cadrul manifestării de la Drăgoieşti, pe scenă au evoluat şi soliştii suceveni Ciprian Petroaie, Ghiorghiţă Rotaru, Călin Brăteanu, dar şi Ansamblul Folcloric Studenţesc „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, un colectiv artistic valoros coordonat de dr. ing. Sorin Pohoaţă.

            Seara s-a încheiat cu un superb concert susţinut de Trupa „Rekord” din Suceava, formaţie al cărui solist este artistul Călin Brăteanu, şieuţenii petrecând până târziu în noapte alături de prieteni dragi.

            La ambele manifestări, reprezentanţii judeţului nostru au fost remarcaţi nu doar de spectatorii bucovineni, ci şi de numeroşii turişti prezenţi în zonă, aceştia bucurându-se de frumuseţea portului, a oamenilor şi a tradiţiilor din Şieuţ.  

            Prin intermediul acestor evenimente cultural-artistice deosebite, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a avut încă o dată ocazia de a-şi prezenta şi pune în valoare frumoasa zestre pe care o deţine în materie de dansuri, costume, cântece şi obiceiuri specifice.

            Cinste lor, şieuţenilor, celor care îşi respectă şi iubesc tradiţiile şi le duc mai departe, spre nemurire!

 

                                                                                                  Etnolog drd. Smaranda Mureşan

Şef Serviciu – Cultură Tradiţională

            Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]