La doar 34 de ani, artista Ramona Fabian cântă în Corul Stelelor

Îndrăgita interpretă de muzică pupulară, Ramona Fabian s-a stins din viaţă, în urma unui teribil accident rutier, transmite ofiţerul de serviciu al Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Braşov, care a precizat că accidentul a avut loc la ora prânzului. „Azi în jurul prânzului a decedat într-un accident auto o persoană de sex feminin, în zona Rupea, la limita judeţului Braşov cu Mureş”, a declarat reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Braşov. Accidentul s-a petrecut în jurul orei 13.40.Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" Mureş, Mihai Gagyi, pompierii au intervenit la faţa locului cu o autospecială pentru descarcerare, o autospecială cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Pompierii au constatat că femeia era încarcerată şi decedată. La faţa locului au intervenit poliţiştii din cadrul IPJ Braşov care au informat că autoturismul condus de Ramona Fabian a acroşat un TIR într-o curba la dreapta.
Artista era apropiată a judeţului nostru, prin colaborarea pe care o avea cu năsăudeanul Marcel Avram, împreună realizând un duet îndrăgit de public. Marele premiu obţinut de Ramona la ediţia jubiliară a Festivalului ,,De Ispas la Năsăud, în anul 2009, a adus-o şi mai aproape de noi. Mai mult, Ramona a fost prezentă la multe nunţi la Bistriţa, dar şi în caravanele din campania electorală prin satele judeţului.
Dumnezeu să-i aşeze sufletul în rândul celor ale artiştilor care ne-au înfrumuseţat viaţa !

...............................................

S-a născut într-o dimineaţa de vara, în urmă cu 34 de ani, în Oraşul Trandafirilor, Targu Mures, oraş străbătut şi udat de apele liniştite ale Mureşului, copilărind pe Valea lui, ca târgumureşeancă.
Îşi stabileşte prima legătura cu scena în clasa a VI-a, în şcoala generală, când, în cadrul unei serbări de Crăciun, cânta o colinda. Atunci a fost remarcată de persoane din lumea muzicii populare şi după acest moment ascensiunea în domeniu a fost asemenea unui lanţ:
În anul 1994 intra în ansamblul artistic “Fântâniţa”, din Sântana de Mureş, cu care, are o serie de spectacole şi participă la festivaluri, în întreg judeţul.
Tot atunci începe colaborarea cu ansamblul “Minişireagul”, din Târgu Mureş, un ansamblu de copii de la Clubul Copiilor şi Elevilor, din oraş, unde activitatea creste în volum iar legătura cu muzica se consolidează.
În 1995 devine solistă a ansamblului “Şireagul” din Tg-Mureş , cu care colaborează timp de aproape 10 ani şi alături de care participă la o adevărată activitate artistică: înregistrări, filmări, turnee, spectacole de amploare, având protagonişti pe aşii cântecului popular românesc, lucru care o ajută să dobândească multe cunoştinţe despre portul popular, despre culegerea şi păstrarea folclorului şi despre interpretare, şi să realizeze că, a fi solist nu mai este o joacă de copii de acum.
În acelaşi an, participa cu ansamblul, la Festivalul de muzică populară de la Chişinău, Republica Moldova.

Cu ocazia unui spectacol, îl cunoaşte pe regretatul profesor Vasile Conţiu, etnomuzicolog, un împătimit al folclorului, căruia îi datorează recunoştinţă toţi soliştii zonei. Ramona Fabian li se alătura în gânduri, deoarece nu puţine au fost învăţăturile şi îndrumările pe care le-a primit.
În 1996 este prezentă a doua oară, în Republica Moldova, alături de ansamblu, la Festivalul din Rezina.

Ambiţionată şi sfătuită de diverse persoane calificate şi specializate în acest domeniu, porneşte (cu bunica prin Mărăşeşti), în căutarea unor cântece uitate de lume, în casele unor bătrâni. Şi a găsit.
Un pas important a fost (în anul 1996), înregistrarea câtorva cântece la Radio Tg-Mureş, cu doamna Maria Costea Lirca, redactor muzical de mare profesionalism, o bună cunoscătoare a folclorului romanesc în general şi a celui mureşean în special. Atunci a fost şi momentul când i-a dat să asculte cântecele culese şi înregistrate cu un reportofon pe o caseta. Doamna Lirca a notat fiecare melodie şi în dreptul fiecăreia, ceea ce trebuie lucrat la ea până la interpretarea ei în faţa publicului.
Anul 1997, aduce prima mare realizare: debutul în Televiziunea Română, prima filmare, prima apariţie pe micul ecran. Emisiunea era realizata de Niculina Merceanu, şi intitulată pe atunci ,,De la lume adunate,,. Era încă o perioada în care nu existau televiziunile comerciale şi în care emisiunile de muzica populară erau numai cele transmise de Televiziunea Română.
Tot în 1997 face alte înregistrări radio, la Tg-Mureş.
Pe parcursul anilor de liceu, este an de an înscrisă de direcţiunea liceului la Concursul Judeţean de Cântece si Dansuri Populare, de unde s-a întors numai cu locul întâi.
În 1999 intra la Facultatea de Drept din Tg Mureş, care o solicită mult, astfel că, legătura cu muzica se reduce la spectacole şi festivaluri.
În anul 2001, îşi începe colaborarea cu ansamblul studenţesc “Cununiţa” de la Casa de Cultură a Studenţilor din Tg-Mureş.
Un an mai târziu, în 2002, merge în turneu în Italia, cu ansamblul “Şireagul” la Festivalul de Folclor din Messina, Sicilia, având spectacole în fiecare seară timp de trei săptămâni, perioada în care învaţă să îmbrace costumul popular, impecabil, în mai puţin de 3 minute.

În 2004 înregistrează câteva melodii populare noi, pe care le promovează şi cu care are priză la public, ambiţionând-o să se identifice tot mai mult cu muzica populară mureşeana. Încep invitaţiile la emisiuni de televiziune şi la filmări, la spectacole şi la manifestări populare, iar numele ei începe să fie cunoscut. În anul 2010 a scos albumul de folclor „Din Țara Ardealului”, foarte bine primit de public şi critica de speciaitate, produs la „Libris” Brașov şi albumul de colinde tradiționale românești „La tăt omu’ de Crăciun” care conține 13 colinde tradiționale din Transilvania și un moment special Florin Piersic.
Alte colaborări au fost cu ansamblul ,,Cununa Mureşeana,, din Târgu Mures, un ansamblu tânăr cu rădăcini vechi, o grupare mânata de dragostea pentru dans şi cântec românesc.
Ca fiecare tânăr interpret, Ramona Fabian a trecut prin mai multe festivaluri-concurs, unde a întâlnit atât concurenţi talentaţi cât şi etnomuzicologi consacraţi, profesori şi folclorişti : Festivalul de muzică populară ,,Românii de pretutindeni,, -Turnu Severin, Festivalul de folclor ,,Flori de pe Mureş,, , « Floarea din grădină », Festivalul ,,Strugurele de aur,, de la Jidvei. Marele premiu obţinut de Ramona la ediţia jubiliară a Festivalului bistriţean ,,De Ispas la Năsăud,, în anul 2009, precum şi Diploma de Excelenţă primită cu aceeaşi ocazie, încununează încheierea unei etape din viaţa artistică, aceea de participare la concursuri.
Colaborările de până acum cu Televiziunea Româna, prin realizatori ca Marioara Murărescu, Niculina Merceanu, Elize Stan, Maria Tănase Marin, reprezintă încă o apreciere a talentului Ramonei Fabian.
…Şi nu se poate cuprinde o activitate derulată în atâţia ani, în doar câteva rânduri...

O flimare deosebita la Muzeul Bistrita

Comentarii

05/10/13 21:19
asoltaneidorina

pacat foarte mare pacat dumnezeu sa o odihneasca si sa intareasca familia pt ca asa ceva nu se poate accepta condoleante

05/10/13 21:23
Angelica

Nu se poate asa ceva!! Nu se poate sa fi murit Ramona Fabian! E prea frumoasa, prea talentata! O admir atat de mult! Versurile cantecelor si interpretarea ei sunt deosebite!

05/10/13 21:31

DUMNEZEU I-A DESCHIS LARG PORŢILE CERULUI, CA SĂ FIE ALĂTURI DE VALERIA PETER PREDESCU, DRĂGAN MUNTEAN, ILEANA RUS, MARIANA DRĂGHICESCU, AUREL CICEOAN ŞI-ATÂŢIA ALŢII, ZICÂNDU-I "HAIDA, VINO REPEDE! ÎMBRACĂ-TE ÎN HAINELE CERULUI ŞI ÎNCEPE CÂNTECUL, PRICEASNA ŞI COLINDUL!"
MAI LIPSEA, POATE, ÎNCĂ UN MEMBRU AL CORULUI CERESC, CARE SE PREGĂTEA PENTRU A-I COLINDA PRUNCULUI IUBIT, LA NAŞTEREA LUI.
A FĂCUT-O ÎNGER CARE SĂ ZBOARE LA SFINŢITA RUGĂ A LOR, A CELOR DIN CORUL CERULUI.
DOMNUL ŞI MAICA DOMNULUI, ŞI TOT CERUL S-O AIBĂ ÎN GRIJĂ!

05/10/13 23:50
ancuta victoria

Doamne,nu pot sa cred,inca o stea straluceste pe cer,,e atit de incarcat cerul de stele,de ce mai avea nevoaie de una,trebuia sa o lase pe pamint sa lumineze,sa incinte sa straluceasca printre oameni,Frumusete ,vocea ei,cintecele ei,te faceau sa iubesti viata,sa uit de necazuri sa treci mai departe,iti dadeau putere,iti ofereau tot ceea ce,,,are nevoaie sufletul omului,,In fiecare cintec parca te regaseai,,parca it era adresat ,,special tie,,Prea repede ,mult prea repede,a devenit o ,,amintire,,D-ZEU S-O ODIHNEASCA-N PACE,,,

06/10/13 00:46
Viseoan Lilian...

mare pacat de ce doamne de ce nu am cuvinte pentru ca mi sau umplut ochii de lacrimi doamne nu ai avut mila de o artista care a incintat sufletele romanilor era catareata preferata a noastra de ce doamne de ce plangem si nu putem sa ne oprim dar astai soarta dumnezeu sa o ierte si sa o odihnerasca alaturi de celalti artisi ai neamului pacat mare pacat cai plecat asa tinara dintre noi dumnezeu sa-ti aseze sufletul laga cei drepti sincere condoleante familiei doamne nu putem sa credem DUMNEZEU SO IERTE SI ODIHNEASCA IN PACE

06/10/13 09:28
lucian

De multe ori am trecut catre Mures,prin loc. Mihai Viteazu. De acum , cand voi trece pe acolo, stiu ca in acel loc s-a stins o mare voce,o interpreta indragita si la Brasov.E prea dureros ceea ce s-a intimplat!Dumnezeu s-o aiba in grija lui, si s-o odihneasca in pace.

06/10/13 10:33
baltaruviorel

nu se poate așa ceva e strigător la cer să plece o artistă așa frumoasă și cu talent de la d umnezeu ,,d umnezeu so odihnească în pace îmi pare f rău ,sincere condoleanțe familiei ,,mare durere ai lăsat ,,

06/10/13 11:52
delia

mie una inca nu imi vine sa cred asa ceva parca sunt intr-un cosmar fara sfarsit.de ce oare doar pe oamenii minunati si talentati ii ia DUMNEZEU la EL iar cei care fac atatea rele si sunt asa rai ii mai rabda DUMNEZEU pe acest pamant.nu este corect.aceasta viata in care traim este foarte cruda si nedreapta.adio iubita si draga noastra ramona fabian.vei ramane mereu in sufletele noastre.

07/10/13 17:50
sabau rodica

a murit tanara saraca acum canta in corul ingerilor a avut o voce de inger. DUMNEZEU sa o ierte!

07/10/13 18:20
MICLEAN GHEORGHE

D-ZEU SA O IERTE SI SA O ODIHNEASCA IN PACE!!!

07/10/13 20:27
Nelu Gavris

Nu am cuvint sa-mi exprim tristetea pt o asa grea pierdere a muzicii populare romanesti,e greu sa crezi cum o femeie asa frumoasa si talentata sa plece dintre noi la o asemenea varsta! D-zeu sa o aiba in paza lui si s-o odihneasca in pace!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5