La mormântul bunicilor – Ioan şi Ana, din romanul „Ion” de Liviu Rebreanu

A fost Luminaţia pentru cei plecaţi în lumea drepţilor, iar cimitirul Bisericii Ortodoxe din cart. Liviu Rebreanu, oraş Năsăud, a devenit un furnicar al lumânărilor, candelelor şi florilor, care au fost aprinse şi depuse la morminte pentru cei dragi şi apropiaţi, care au părăsit aceste frumoase meleaguri ale „Prislopului”, lăsând în urmă inimi îndurerate, dar sufletele s-au urcat la ceruri pentru odihna veşnică, în împărăţia lui Dumnezeu, unde nu este durere, nici întristare, ci viaţă fără de sfârşit.
Sărbătoarea creştină, dedicată Zilei Morţilor sau Luminaţia, a dat prilejul tuturor prislopenilor, care cinstesc cu multă pioşenie, respect şi aducere aminte, având vie în memoria celor dragi şi apropiaţi, plecaţi în ceruri, să umple cimitirul de flori şi lumină, să se roage pentru sufletele lor nemuritoare.
Luminaţia din anul acesta a coincis, în Biserica Ortodoxă, cu pomenirea morţilor.
După săvârşirea slujbei de pomenire a tuturor morţilor, din cele două cimitire, de jos şi de sus, aparţinând Bisericii Ortodoxe din cart. Liviu Rebreanu, de către PC preot paroh Mihai Mânzat, prin care s-au adus rugăciuni de iertare a păcatelor şi odihnă veşnică a sufletelor celor plecaţi dintre noi, am văzut mulţi prislopeni cu lacrimi în ochi şi în suflete, rugându-se pentru cei plecaţi în veşnicie din familie şi rudele lor, un moment de adâncă emoţie şi meditaţie.
Ducându-mă la mormântul bunicilor – Ioan şi Ana, din romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, am aprins lumânări, candele şi am depus flori pe un mormânt care ar trebui să intre în circuitul turistic-literar, prin grija Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, al managerului Alexandru Gavrilaş, care la propunerea noastră ne-a făcut o promisiune, ce sperăm să o vedem onorată cât mai curând, acest fapt ar deveni o mândrie şi un simbol al judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru memoria unor prototipuri de mari eroi reali şi literari.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5