Lenuţa Purja: O flacără veşnic vie

Am cunoscut destul de mulţi români aici, în Spania, fiecare cu povestea lui, toţi uniţi de dorinţa unui trai mai bun şi chinuiţi de focul arzător al dorului de casă. Fiecare impresionează prin ceva, fiecare este unic în felul său. Cu alţii, însă, se creează nişte legături dincolo de relaţia reporter-intervievat, ceva mult mai puternic, acea chimie despre care se vorbeşte, acele emoţii pe care nu le poţi controla.

Când am cunoscut-o pe Lenuţa Purja, ştiam doar că era o solistă de muzică populară. Mărturisesc că nu o auzisem cântând, totuşi, încă de la prima întâlnire, am simţit acel “ceva”, mult mai mult decât la un om oarecare.

N-am ştiut atunci dacă era puterea artistului sau tăria femeii singure, aflate printre străini, sau ambiţia unei românce dornice de a se mândri cu valorile naţionale, de a face cunoscută lumii întregi frumuseţea folclorului nostru minunat, unic şi autentic...

Mai târziu mi-am dat seama că era vorba de toate acestea la un loc sub acelaşi nume: Lenuţa Purja – artistul, românca, femeia, mama, într-un cuvânt - OMUL Lenuţa Purja.

Da, norocul mi-a scos în cale acest Om curat la suflet, parolist, luptător, această artistă pasionată de folclor şi plină de talent, care-şi urmează menirea pe acest Pământ şi care se zbate, pe meleaguri cervantine, să trezească sufletul amorţit al românilor care hibernează în rutina cotidiană, luptând pentru a agonisi ceva bani pentru a se întoarce acasă, la ceea ce au lăsat odinioară, cu speranţa că vor regăsi totul aşa cum era.

Din păcate, vremea nu stă în loc, iar întoarcerea acasă, de multe ori, cauzează stări neînţelese şi mai ales neaşteptate.

Nimic nu mai e cum am lăsat atunci când am plecat. Totul se schimbă şi se preschimbă. Frumosul devine din ce în ce mai urât, muzica de petrecere o ia razna pe portativul manelelor, pădurile devin deşerturi, parcurile zone industriale... Folclorul este pe cale de dispariţie? Dacă asculţi pe la terasele restaurantelor, pe la uşile apartamentelor locuite de români, cel puţin aici, în Spania, aş putea spune că folclorul a murit demult. Din fericire, însă, atâta timp cât mai este o scânteie, atâta timp cât mai există artişti adevăraţi, cum este Lenuţa Purja, focul se poate aprinde din nou, speranţele nu sunt pierdute definitiv.

 

Flacăra arde cu putere în sufletul acestei românce, iar focul s-a extins şi a curpins şi inimile altor solişti adevăraţi. Unul pentru toţi a fost de-ajuns pentru a reaprinde vâlvâtaia. Foc, nu apă! Da, români, staţi pe-aproape! Vine iarna, aveţi nevoie de căldură! Românaşul are din belşug pentru voi toţi, iar Lenuţa Purja veghează ca focul să nu se stingă...

În aprilie 2008, la Madrid, Lenuţa Purja (singură şi cu resurse materiale proprii) pune bazele ansamblului folcloric Românaşul. O mână de oameni şi-au unit calităţile artistice şi, sub conducerea şi îndrumarea solistei, au început campania de promovare a folclorului autentic românesc, cu sloganul: “Unul pentru toţi. Toţi pentru folclor”.

Succesul a fost garantat. Încă de la primul spectacol, ce a avut loc la Centrul Hispano-Român din Coslada, Românaşii au stârnit ropote de aplauze şi s-au făcut remarcaţi de instituţii româneşti din Madrid, cum ar fi Ambasada României sau Institutul Cultural Român, de al căror sprijin se bucură acum. Agenda grupului cuprinde festivaluri internaţionale de folclor în toată Spania, spectacole la muzee, teatre, primării etc. În prezent, grupul Românaşul are 22 de membri (solişti vocali, instrumentişti şi dansatori din toate zonele folclorice ale ţării).

Dacă veniţi la Madrid, nu rataţi spectacolele ansamblului folcloric Românaşul! Sunt pansament de pus pe rană.

Ana-Maria Marinescu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5