Mitropolitul Andrei şi Monica Pillat, despre familia Pillat şi cultura română, la Biblioteca Judeţeană

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană şi Mitropolia Clujului au organizat, în Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Judeţene, simpozionul „Minunea timpului trăit: familia Pillat şi cultura română”. Evenimentul a fost moderat de managerul bibliotecii, scriitorul Ioan Pintea, care a spus că este o onoare pentru Biblioteca Judeţeană să organizeze un simpozion dedicat familiei Pillat care „a dat culturii române atât de multe lucruri şi a suferit la fel de mult”.
În cuvântul său, Mitropolitul Andrei a spus că era o datorie de suflet prezenţa la această manifestare, dar şi una cu caracter liturgic „deoarece pomenim oameni dragi ce l-au mărturisit pe Iisus Hristos în perioada comunistă”. În acelaşi timp, Înaltpreasfinţia sa a vorbit despre prietenia dintre Dinu Pillat şi Nicolae Steinhardt, părintele Ioan Pintea completând faptul că Nicolae Steinhardt citea, inclusiv pe patul de moarte, dintr-o carte de rugăciuni dăruită de Pillat.
Prezentă la eveniment, fiica lui Dinu Pillat, Monica, a vorbit despre bibliotecile familiei Pillat „o adevărată imagine de muzeu, în care era un adevărat respect pentru carte”. Apoi, a vorbit despre bibliotecile la care s-a dat foc, singura rămasă fiind Biblioteca de la Bucureşti, din care tatăl ei, după ce a fost dat afară de la universitate, unde era asistentul lui George Călinescu, a început să vândă pentru a avea bani de mâncare, lemne pentru sobă şi de îmbrăcăminte pentru familie. „Noaptea avea coşmaruri cu tatăl lui care-l întreba unde au dispărut cărţile de pe rafturi. În noaptea în care tata a fost arestat, primul lucru devastat a fost biblioteca. Îmi amintesc şi acum că am fost suspectaţi în aceea ce priveşte volumul de poezii al lui Ion Pillat – „Caietul verde” intitulat aşa de bunicul meu pentru că l-a scris într-un caiet cu coperţi verzi, nu din alte motive ascunse”, a declarat Monica Pillat.
George Ardeleanu a vorbit despre dosarul CNSAS al lui Dinu Pillat, cel care în anul 1957 a fost urmărit pas cu pas de securitate, având numele de cod „Ion”. George Ardeleanu este şi cel care s-a îngrijit de ediţia critică Dinu Pillat.
Au fost prezenţi la eveniment Aurel Rău, cel care a făcut prima antologie al lui Ion Pillat, criticul Alexandru Cistelecan, Ioan Bizău, Ioana Vasiliu, Teodora Stanciu, dar şi Alexandru Munteanu, cel care a adus şi un film despre familia Pillat, al Televiziunii Române, cu care a debutat întâlnirea.
Ion, Maria, Dinu, Cornelia, Pia, Monica din familia Pillat, cu toţii s-au aflat alături de noi timp de trei ore la Biblioteca Judeţeană, redescoperind oameni dedicaţi culturii şi rafinamentului rezistenţei şi credinţei, o familie ce a demonstrat că nu poate exista dezechilibru între prestaţia publică şi viaţa privată.
Dinu Pillat a fost una dintre victimele celui mai absurd şi criminal proces instrumentat de securitate în 1959, prin care au ajuns în puşcărie oameni care nu aveau nicio vină decât aceea de a purta discuţii şi de a citi cărţi filozofice. A fost închis de Bunavestire şi eliberat abia în 1964.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5