Mitropolitul a binecuvântat mii de credincioşi de pe Valea Ţibleşului, de Sfinţii Împărați Constantin și Elena, la Mănăstirea Dobric. Diaconul Andrei Lucian Trifan, hirotonit întru preot

Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul istoric, în ziua prăznuirii Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sâmbătă, 21 mai 2022, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Paraclisul mănăstirii și Căminul social pentru persoane vârstnice au fost puse sub ocrotirea celor doi mari sfinți.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Dragoș Cristian, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, starețul Mănăstirii Băișoara, protosinghelul Iacob Rus, inspectorul școlar pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, pr. prof. Adrian Cherhaț, preotul Marius Vladimir Clem, de la Parohia Ortodoxă Ucraineană Remeți, Maramureș, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Episcop pus de Dumnezeu pentru treburile din afară”, vorbind despre virtuțile Sfântului Împărat Constantin, precum și despre modelul de credință mărturisitoare al mamei sale, Împărăteasa Elena.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Alexandru Pugna au cântat mai multe pricesne.
La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei Lucian Trifan, pe seama Parohiei Iuriu de Câmpie, Protopopiatul Cluj I.
La finalul slujbei, duhovnicul așezământului monahal, protos. Siluan Farcaș, a mulțumit Mitropolitului Andrei, precum și tuturor celor prezenți la hram. Totodată, din partea mănăstirii, maica stareță Veronica Coțofană i-a oferit ierarhului un cârjă arhierească și un aranjament floral.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, amintind aici pedeputatul Diana Morar, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, subprefectul Ioan Zăgrean, primarul comunei gazdă, Paul Ştir, dar şi primarii din Uriu şi Dragomoreşti ( Maramureş), Cristian Parasca de la Finanţele bistriţene, scriitorul Menuţ Maximinian, precum și a mii de credincioși, printre care s-au aflat și elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” din Căianu Mic, îmbrăcați în straie populare specifice zonei. La finalul slujbei, ÎPS Părinte Andrei le-a dăruit cărți duhovnicești tuturor tinerilor și copiilor prezenți.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5