Momente emoţionante pe străzile Bistriţei. Peste 2000 de credincioşi l-au plâns pe Iisus

Momente emoţionante pe străzile Bistriţei. Peste 70 de actori au adus atmosfera Ierusalimului de altădată într-un spectacol stradal care a adunat peste 2000 bistriţeni care, cu ochii în lacrimi, au asistat la Drumul Crucii. Evenimentul teatral, organizat de Primăria municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa, a debutat cu „Scena judecării”, care s-a înfăptuit în faţa Complexului Studenţesc UBB (Apollo). La îndemnul mulţimii, Pilat a ales să elibereze pe criminalul Baraba, iar Iisus, bunul nostru păstor, a fost supus la chinuri groaznice şi încoronat de ostaşii romani cu cunună de spini. Deși nu i-a găsit nici o vină lui Isus, la strigătele mulțimii - „Răstignește-L, răstignește-L!”; ca să arate nevinovăția sa, „Pilat s-a spălat pe mâini înaintea mulțimii zicând: „Nevinovat sunt de sângele dreptului acestuia. Voi veți vedea.” Iar tot poporul a răspuns și a zis: „Sângele Lui asupra noastră și asupra copiilor noștri.” (Matei 27:24-25). În acest cadru apoteotic, corul Apassionatta, condus de Francisc Mureşan, a înălţat câteva pricesne spre ceruri. Drumul Crucii a fost unul al tragismului, bistriţenii rămânând înmărmuriţi de modul în care Iisus a fost „răsplătit” pentru bunătatea lui. Opririle din zona Crinilor, Prefecturii, Piaţa Unirii şi Pietonal au fost pline de duritate şi zbucium sufletesc, Iisus fiind însoţit pe tot acest drum de Fecioara Maria, dar şi de mironosiţele care erau alungate de soldaţi de câte ori încercau să-i şteargă faţa plină de sânge. Ne amintim de priceasna care spune atât de tulburător „Care Maică nu ar plânge / Să-şi vadă copilul în sânge”. La un moment dat, Crucea a fost dusă de Simon din Cirena, întruchipat de un bistriţean.
Suferinţele lui Iisus au fost aduse în faţa publicului aşa cum s-au petrecut faptele atunci. Personaje, atitudini, costume, toate au sugerat atmosfera celui mai important eveniment pentru creştini, acela al crucificării, iar mai apoi al drumului spre înviere. La umbra Bisericii Evanghelice, simbolul bistriţenilor, într-un cadru simbolizând muntele Golgota, Iisus a fost răstignit nu înainte de a spune: "Tată, iartă-i căci nu ştiu ce fac!". Tragismul evenimentului a fost subliniat şi prin pricesnele aduse în faţa mulţimii de corala „Andrei Mureşanu”, dirijată de Cornel Pop. Un punct aparte l-a constituit prezenţa părintelui Cristian Pomohaci cu priceasna „Jos sub Crucea răsturnată”: Jos sub Crucea rasturnată dintr-un sat/ Am văzut un om odată / Stând cu faţa-n mâini lăsată / Şi cu fruntea însângerată / Şi plângea, plângea de parcă / Toată lumea L-a lăsat / M-am oprit atunci din cale lângă El / Lacrimile-i curgeau vale / Printre degete în poale / De-ţi venea să-I plângi de jale / Călător pornit pe cale singurel / Faţa-i era albă toată ca de crin / Dar albeaţa Ei curată / Sângele-o brăzdase toată / Şi-a Lui frunte însângerată / O cunună era roată, numai spini”.
Momentul rugăciunii „Tatăl nostru”, rostit de preoţii prezenţi, în frunte cu protopopul Alexandru Vidican, dar şi de întreaga mulţime, a încheiat evenimentul bistriţean, în finalul căruia artiştii au fost aplaudaţi la scenă deschisă. Au fost prezenţi primarul Ovidiu Teodor Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, viceprimarul George Avram. După eveniment, Daniel Leş, artisutl care l-a interpretat pe Iisus, a declarat pentru „Răsunetul” că a rămas plăcut impresionat de modul în care bistriţenii l-au primit, că a văzut lacrimi pe chipurile acestora, şi că la Bistriţa a fost cea mai bună primire din partea organizatorilor, dar şi a credincioşilor. „Sigur că atunci când vezi atâta duritate şi sânge eşti copleşit, dar aşa a fost acel moment, prezenţa Drumului crucii la Bistriţa îndemnându-ne spre meditaţie, spre ceea ce a făcut Iisus preluând asupra lui toate păcatele noastre, mesajul fiind acela de bunătate, să ne privim cu mai multă încredere şi prietenie, să înlăturăm vrajba şi ura dintre noi. Eu asta îmi doresc prin acest spectacol stradal, să plece de la Bistriţa un mesaj către întreaga ţară ca oamenii să fie mai buni, indiferent de etnie şi confesiune. Chiar dacă a fost greu să privim, chiar dacă este de necrezut, aceste lucruri s-au întâmplat spre mântuirea noastră. Eu cred că după ce bistriţenii au văzut ce a făcut Iisus pentru noi vor gândi altfel şi de Sfintele Paşti vom avea pace şi bucurie în case, iar cei care au uitat semnificaţia sărbătorii se vor apropia din nou de credinţa străbună. Mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi, în primul rând numărului impresionant de bistriţeni, primarului Ovidiu Teodor Creţu, care a răspuns pozitiv încă din prima clipă la proiectul nostru, domnului preşedinte Radu Moldovan, preoţilor şi tuturor celor care s-au implicat în eveniment. Bunul Dumnezeu să vă dea tuturor sărbători luminate şi vă aşteptăm şi de acum să fiţi mereu alături de acţiunile Centrului Cultural Municipasl”, ne-a declarat directorul instituţiei, Dorel Cosma.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a rămas impresionat de ceea ce a văzut pe străzile Bistriţei: „În această seară am urmărit înmărmurit alături de sute de bistrițeni ”Drumului crucii”. A fost o scenă de teatru stradal în care au fost implicați 70 de actori care au încercat să reproducă patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos din momentul judecății lui Pontiu Pilat și până în momentul răstignirii pe Golgota.
Vreau să îl felicit pe domnul Primar Ovidiu Crețu, care împreună cu echipa de la Centrul Cultural Municipal, au avut ideea de a organiza o astfel de manifestare.
De asemenea vreau să îl felicit pe Daniel Leș, promotorul acestui proiect, care l-a pus în fapt în săptămâna patimilor cu scopul de a ne aduce cu sufletele mai aproape de suferința lui Hristos, pentru ca păcatele noastre să fie răscumpărate!
Vă doresc o săptămână a patimilor în care să vă regăsiți pacea interioară și vă invit să medităm împreună la modul în care îl răstignim zilnic pe Hristos, simbolic, prin faptele noastre”.
Anul acesta doar şase oraşe vor beneficia de prezenţa actorilor cu Drumul crucii, evenimentul debutând la Bistriţa. Cu siguranţă, sunt momente care vor rămâne peste timp în sufletele bistriţenilor, ca un îndemn la rugăciune, privire în interiorul sufletului şi încercarea de a fi în fiecare zi mai solidari şi mai buni unii cu alţii.

Comentarii

08/04/15 09:35
Cetatean

Vai cum stim noi sa facem "circ " din orice... si mai ales din cele care nu se cuvine... !

08/04/15 13:36
Vizitator

Intr-adevar, se potriveste perfect dictonul latin „panem et circenses” (paine si circ) in actiunile "culturale" intreprinse de autoritatile locale ale Bistritei contemporane. Se face circ din orice, inclusiv din lucrurile sacre. Numai ca autoritatile ofera prea putina paine si prea mult circ. Lucrul acesta este ilustrat si de numarul mare de scene in aer liber construite de Cretu in ultimii ani la Bistrita: pe Pietonal, in targul de la Viisoara, la Pădurea Schullerwald. Din pacate nu in aceeasi masura sunt asigurate si locuri de munca bine platite pentru locuitorii orasului.

09/04/15 08:49
aurel

In loc de comentariu, mai potrivite sunt versurile din priceasna „Jos sub crucea răsturnată ” interpretata inconfundabil de Cristian Pomohaci:

Jos sub crucea răsturnată
dintr-un sat
am văzut un Om odată
stând cu Faţa-n Mâini lăsată
şi cu fruntea-nsîngerată
şi plângea de jalea toată
apăsat.

M-am oprit atunci din cale
lângă El
curgeau lacrimile vale
printre degete, în poale,
sfâşiat zdrobit de jale
călător oprit în cale
singurel.

Când I-am zis să nu mai plângă
sta duios
Şi-a pus fruntea-n Mâna stângă
şi din gene-a prins să strângă
să oprească şi să stângă
lacrima-I prelinsă lângă
Cruce jos.

Faţa-I era albă toată
ca de crini
dar albeaţa ei curată
sângele-o brăzdase toată
căci pe fruntea-nsângerată
o cunună era, roată
numai spini.

Iar în palme şi-n picioare
răni de cui.
O, şi-atunci plin de mirare
mi-am adus aminte care
e Străinul din cărare.
Când mă-ntorc, o Doamne Mare
nu-L văzui.

… Dar de-atunci când trec prin sate
ori prin lunci
şi văd cruci zăcând uitate
mie-mi pare că pe toate
stă Iisus plângînd în coate
multa lumii răutate,
ca atunci.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5