Numãrul de functionari din primãrii si Consiliul Judetean ar putea fi redus

Numărul funcţionarilor pu-blici din administraţia locala ar urma să fie egal cu 0,21% din numărul locuitorilor oraşului - în aceste condiţii, la Primăria Bistriţa ar urma să rămână aproximativ 200 de funcţionari publici.

De asemenea, Consiliile Judeţene urmează să funcţioneze cu 120 şi cel mult 180 de angajaţi, în funcţie de mărimea judeţului în cauză. În acest moment la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud sunt 350 de angajaţi.

Duminică, liderii autorităţilor locale, împreună cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi vicepremierul Dan Nica, au convenit asupra redimensionării numărului angajaţilor din aparatul propriu al administraţiilor locale, stabilind un normativ de personal ce va duce la reducerea numărului salariaţilor. Potrivit reprezentanţilor Guvernului, planul de redimensionare a structurilor de funcţionari publici locali va duce, in prima faza, la economii de peste 125 de milioane de euro la bugetul de stat.

La Primăria Bistriţa lucrează, în prezent, peste 800 de angajaţi, dintre care aproximativ 400 sunt funcţionari publici. Conform planului stabilit duminică, numărul funcţionarilor publici din primăriile oraşelor - cu excepţia oraşelor cu număr mare de locuitori - ar urma sa fie egal cu 0,21% din numărul locuitorilor oraşelor respective. Cum Bistriţa are, oficial, peste 80.000 de locuitori, numărul funcţionarilor publici care ar urma să mai lucreze in primărie va fi de aproximativ 200, mai mic decât cel actual.

La nivel local, însă, măsurile clare ce se vor lua pentru reducerea personalului din primării nu sunt, deocamdată, clar cunoscute, deoarece se aşteaptă un act oficial în acest sens, pentru a vedea cum trebuie realizate aceste reduceri de personal şi pe ce criterii.

Daca procentul de reducere a posturilor se aplică la nivel de organigramă, de exemplu, este posibil să nu avem reduceri de personal la Primăria Bistriţa, deoarece 200 de posturi din organigrama Primăriei nu sunt ocupate.

Pe de alta parte, dacă procentul de 0,21% raportat la populaţia Bistriţei s-ar aplica nu doar la numărul funcţionarilor publici, ci la totalul angajaţilor Primăriei, adică inclusiv la personalul contractual, reducerea de personal ar fi drastică.

Propunerile lansate duminică au vizat şi primăriile de comune. Astfel, primăriile comunelor care au până la 1.500 de locuitori ar urma să aibă o medie de 12 funcţionari publici în aparatul propriu, iar primăriile comunelor cu 1.500 şi 3.000 de locuitori ar urma să aibă 14 funcţionari publici. În comunele cu populaţie între 3.000 şi 5.000 de locuitori ar urma să rămână 16 funcţionari, în comunele cu 5.000 - 10.000 de locuitori ar urma să existe 21 de funcţionari, iar în localităţile sau comunele cu 10.000 - 20.000 de locuitori ar urma să lucreze 24 de funcţionari.

Primăriile care vor depăşi aceste standarde ar urma să fie aspru pedepsite, prin sistarea fondurilor oferite de la bugetul de stat.

Propunerile liderilor locali reuniţi la Buşteni de modificare a Legii finanţelor publice locale au fost prezentate, ieri, în şedinţa coaliţiei de guvernare şi ulterior, vor fi prezentate şi în Guvern, în aproximativ două săptămâni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5