Oau! Avem secretar de stat la Turism!

*Bistriţa- Năsăud nu există nici pe la târguri, nici ca destinaţie turistică

Secretarul de stat Eugen Curteanu de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a deschis joi, ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României, unde, alături de standul României, sunt prezente o serie de standuri de prezentare a unor destinaţii şi obiective turistice româneşti, participarea fiind finanţată din fonduri europene.

„Creşterea numărului de turişti în România, înregistrată lună de lună în ultimul an, se datorează în bună măsură utilizării eficiente a fondurilor europene pentru promovarea turistică, atât de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi de ceilalţi beneficiari publici sau privaţi. Ultimele date raportate de Institutul Naţional de Statistică arată creşterea cu 16% a numărului de turişti români cazaţi în unităţi din România în primele opt luni ale anului 2011 faţă de perioada similară a anului trecut şi cu aproape 13% a numărului de turişti străini”, a declarat secretarul de stat Eugen Curteanu, la deschiderea oficială a manifestării.

Probabil că aşa o fi, dacă ne spune un oficial guvernamental. Totuşi, pentru Bistriţa-Năsăud situaţia e alta. Mai trec şi pe la noi oameni cu treabă, dorm o noapte la un hotel şi “la revedere”. Dacă ne gândim la o acţiune de promovare a judeţului, prin specialiştii de la Consiliul Judeţean, vorbim poveşti cu peşti. Practic, de la memorabila învârtită a doamnei Udrea cu Ioan Oltean, nu s-a mai făcut nimic. Era să uit, îi aşteptam pe cei de la Cluj şi de la Suceava să neb age într-un circuit turistic. De parcă sucevenii ar avea interesul ca turiştii să-şi lase banii la alţii!

Dacă nu Consiliul Judeţean, ar fi putut fi invitată măcar Primăria Bistriţa, care tot se zbate să-i convingă pe bistriţenii neaoşi că “struţul” a venit pe la Bistriţa înainte de “păun”. Băile Figa, Sângeorz-Băi ar fi putut spune şi ele ceva. Colibiţa e minunată, dar tusistul nu poate ajunge întotdeauna pe malul lacului. Iar în ceea ce priveşte “Dracula”, nu e suficinet ca 100 de turişti străini să stea vreo trei zile în Pasul Tihuţa. Dacă tot e “Dracula”, atunci ar trebui să ne sperie cu încasările din turism.

Oricum, în acest domeniu, degeaba avem secretar de stat trimis la Bucureşti, dacă nu se mişcă nimic. Cred că nici el nu se poate da peste cap să rezolve ceva, atâta timp cât la Bistriţa-Năsăud nu se întâplă nimic.

Acum, la Bucureşti, destinaţiile turistice sunt promovate autorităţile publice locale sau de asociaţiile de promovare turistică, care au accesta fonduri europene. Este vorba de un număr de 23 de beneficiari ai proiectelor finanţate prin Programului Operaţional Regional. Astfel, 4 consilii judeţene, 10 primării, 8 organizaţii non-guvernamentale şi o asociaţie au închiriat 33 de standuri în cadrul spaţiului expoziţional.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5