Ovidiu Creţu: Mi-am asumat toate lucrurile negative despre Primărie

Rep.: - Cu ce gând aţi venit la Primărie, iar după 12 ani cu ce gânduri plecaţi?

Primar Ovidiu Creţu: - Una dintre personalităţile favorite din istorie este Napoleon Bonaparte. În una dintre cugetări, el spune că nu e comandat acela care-şi aduce soldaţi şi mercenari, ci cel care reuşeşte cu cei pe care-i are să-i facă să dea tot ce este bun, să-i facă să se autodepăşească. Chestiunea asta am aplicat-o peste tot în viaţă. Am venit aici cu dispoziţie să-i dau afară pe doamna Prisecaru, pe doamna Albu, pe domnul Creţiu. Astea erau reformele din Primărie. Eu nu am schimbat pe nimeni, dar i-am mobilizat.

Eu vroiam însă să axez echipa din Primărie pe fonduri europene. Eu lucrasem pe fonduri europene în Comelf, m-am axat pe direcţia asta, m-am dus la multe întâlniri. Lili Coceşiu, în perioada 2004-2008, a atras pentru Bistriţa 300.000 euro, când Alba Iulia a atras 17 milioane, Zalău 12 milioane euro. Cu aceeaşi Lili Coceşiu şi echipa ei am atras 130 milioane euro, pentru că i-am focalizat, stimulat.

Marea majoritate a oamenilor din Primărie a învăţat de la mine că administraţia trebuie ruptă de politică. Eu le-am spus clar să nu-i prind că fac propagandă pentru mine sau pentru orice candidat. Un primar ticălos poate să-i forţeze. Eu nu am făcut asta. Au mai învăţat că ei trebuie să se bucure de drepturile angajaţilor şi au aceeaşi prezumţie de nevinovăţie ca oricare, că nu sunt sluga nimănui, nu sunt sluga cetăţeanului. Nu am acceptat niciodată chestiunea sta. Cetăţeanul are drepturi care trebuie respectate. Trebuie să fie ascultat şi să i se dea un răspuns. Angajaţii s-au obişnuit cu mine că, dacă-şi fac treaba eu sunt cel care sunt responsabil. Atâta timp cât sunt aici, eu am răspuns de tot ce s-a întâmplat negativ în Primărie. Dacă am făcut un drum greşit sau altceva, mi-am asumat întotdeauna, pentru că eu conduc Primăria. Întotdeauna, în faţa opiniei publice, am răspuns eu.

Nu m-am dezbrăcat de haina de manager, am coordonat, am analizat. Am fost manager, nu primar. Acest lucru a influenţat aparatul din Primărie şi le-a dat încredere că primarul e cu ei, că ştie despre ce este vorba. Aş fi vrut să fie un inginer primar care să preia stilul ingineresc. Sunt primari jurişti, profesori cu realizări formidabile. E un defect al meu mai degrabă de a vedea lucrurile în acest fel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5