Ovidiu Creţu: În perioada 2000-2008, Bistriţa a fost transformată din oraş săsesc într-unul balcanic

Edilul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, crede că, în perioadele electorale, atacurile adresate primarului în exerciţiu sunt normale şi fac parte din jocul democratic, însă atunci când ele vin din partea unui om are a transformat Bistriţa dintr-un oraş săsesc într-unul balcanic, acestea nu mai au logică.
„Aş da un răspuns la tonalitatea campaniei de până acum. Este firesc ca primarul care este în funcţie să fie atacat, dacă atacul vine de la oameni care încă nu au intrat în administraţie. Asta poate să fie de înţeles, dar nu pentru un om care face administraţie opt ani de zile şi transformă un oraş săsesc într-unul balcanic, iar acum să vină cu pretenţia de a-l face european. Cred că a dat un examen şi acel examen eu îl voi exemplifica prin poze din perioada 2000-2008 şi cea actuală, adică Bistriţa balcanică şi Bistriţa europeană”, a declarat Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Edilul Bistriţei a ţinut să precizeze că cele 10 milioane de euro împrumutate de municipalitate, în 2007, sunt „bani îngropaţi”, iar normal ar fi fost să fie accesate finanţări europene pentru realizarea infrastructurii rutiere. „Până acum am plătit peste două milioane euro, şi vom plăti mult şi bine de acum înainte. Banii aceia nu aduc înapoi la buget nici un leu. (…) Referitor la asfaltarea străzilor, eu am demonstrat că atrăgând fonduri europene nu numai pentru străzi, şi pentru celelalte obiective, creând în Bistriţa 18 şantiere au fost fonduri suplimentare la buget. Am dublat bugetul municipiului faţă de cum l-a lăsat Moldovan Vasile. Să vedem câte străzi de pământ s-au asfaltat în opt ani de mandat, iar eu vă spun că am asfaltat 11 străzi de pământ în 4 ani. Întotdeauna după război se arată şi vitejii”, a argumentat primarul Ovidiu Creţu.
Edilul a precizat că, atunci când şi-a preluat mandatul, nu a găsit în Primăria Bistriţa niciun proiect care să poată fi depus pentru atragerea fondurilor europene. În timp ce autorităţile locale din Alba Iulia sau Zalău atrăgeau peste 10 milioane euro din fonduri de preaderare, Primăria Bistriţa a reuşit să implementeze un proiect de 350.000 euro pentru Pietonalul Liviu Rebreanu.
„Se puteau atrage şi atunci bani europeni, dar de ce s-a făcut un proiect de 350.000 euro pentru pietonal şi nu s-a făcut un proiect de 10 milioane euro pentru Centrul istoric. Angajaţii Primăriei nu au făcut proiecte pentru că nu au avut dispoziţii. Dacă şi eu îmi axam activitatea pe împrumuturi şi pe astuparea gropilor pentru care sunt înjurat în fiecare primăvară, probabil că acum am fi avut mai puţine gropi, mai puţine înjurături şi mai puţini bani. Dar nu asta e modalitatea în care am conceput administraţia”, a explicat Creţu.
De altfel, primarul Bistriţei a menţionat că pe lista de rezervă la ADR Nord-Vest este un proiect care vizează reabilitarea a 20 străzi din municipiul, care ar fi putut primi finanţare dacă nu era depus prea târziu. „Nu am avut studii, nu am avut nimic. A trebuit să iau totul de la zero. Nu m-am dus la Primărie şi am găsit un sertar plin de proiecte. De aceea, le-am depus foarte târziu, la limita acceptabilităţii. Este vorba despre străzi de rangul doi precum Garoafelor, Panait Cerna, Tudor Vladimirescu, Ştefan cel Mare, Avram Iancu, Grănicerilor etc. Eu cred că le vom putea face pe fonduri europene. Şi aş prefera, pentru că e vorba de 10 milioane de euro, să aştept până în 2014 asfaltarea lor, întreţinându-le până atunci, decât să punem din buzunarul nostru sau să luăm un credit”, a precizat Ovidiu Creţu.

Comentarii

24/05/12 09:35
vizitator

Nu inteleg "logica" lui Cretu privind transformarea Bistritei intr-un oras balcanic in perioada 2000-2008. De altfel ar fi imposibil sa intelegi logica unuia lipsit de asa ceva. Spre exemplificare, in mandatul lui Vasile Moldovan sunt aduse doua firme cu capital strain in Bistrita: Leoni si Roseyarns. Strada Liviu Rebreanu, a fost transformata in pietonal. Sunt reabilitate 36 de strazi aproape simultan. se construieste cartierul ANL Subcetate, se finalizeaza Scoala Generala nr.6, se reabiliteaza interiorul Primariei, si se construieste Capela de pe strada Tarpiului. Si mai e ceva in perioada mandatului sau a avut loc includerea dealului Codrisor in zona de protectie a Centrului Istoric, in ideea de a conserva situl natural adiacent cetatii medievale. Chiar si dupa ce nu a mai fost primar, Vasile Moldovan, ca director de proiect cu finantare europeana (POS-Mediu) a realizat Sistemul de management integrat al deseurilor, primul din tara. Este o obraznicie sa afirme ca prin aceste realizari Bistrita a devenit un oras balcanic tocmai Cretu cel care s-a ocupat numai de gainarii. Prin mutarea statuilor Bistrita nu a devenit un oras european. Dimpotriva, din cauza superficialitatii, inculturii si prostiei a ajuns bustul lui Cuza mutat de la IJP in Piata Unirii care are legatura cu Marea Unire de la 1918 si nicidecum cu A.I.Cuza. La fel, busturile marilor titani ai literaturii romane Cosbuc si Rebreanu, care pentru Bistrita sunt precum Goethe si Schiller pentru Weimar, si care ar trebui sa stea in inima orasului au ajuns in niste locuri jalnice (Rebreanu ascuns dupa gardul fostului gimnaziu sasesc, iar Cosbuc la sinagoga). Si pentru ca tigania sa fie complecta, centrul orasului a fost umplut cu niste mulaje oribile reprezentand strutul. Atata a inteles Cretu din heraldica de pe vechiul sigiliu oferit pe la 1353 orasului Bistrita de catre Ludovic de Anjou, regele Ungariei. Dar nu a retinut ca tot atunci Bistrita a primit si dreptul de a tine anual targul de vara de 15 zile in luna august, cunoscut in partea locului sub numele de 'Bulgiul' si care ar merita sa fie reluat aducand orasului beneficii de ordin economic, turistic si cultural.
Apoi nu stiu cat de "european" va deveni orasul dupa materializarea visului lui Cretu de a aduce la Bistrita statuia liderului comunist chinez Deng Xiaoping, cel care a ordonat reprimarea militară a demonstrantilor din Piaţa Tiananmen in iunie 1989. Sau cu o centura "ocolitoare" pentru trafic greu tocmai prin padurea Codrisor, si pe la poarta spitalului TBC, o centura care nu ocoleste nimic, in schimb are "avantajul" de a trece tocmai pe langa un teren al primarului Cretu, situat in Zavoaie, caruia i-ar ridica mult valoarea. Curat-murdar coane Cretule! Si nu ne mai ameti cu realizarile tale de dupa 2014, ca noi traim si in prezent.

25/05/12 14:23
retghertherthreth

Ne-au "murit laudatorii "... ???
Foarte bine ca a facut, ca de aia a luat bani ( salariu ). Primarii nu sunt pusi doar sa putoreasca in scaune si sa se ocupe numai de "afaceri dubioase"... in mandatul lor. A fost, a "facut"... am vazut si GATA! Acuma ne trebuie altceva, mult mai nou, mult mai "social-democrat"... ! OK ?
Din cati au fost... toti au facut sau nu, cate "ceva"... si rele si bune, dar acuma am inteles ca totusi social-democratia, este mult mai in interesul nostru al tuturor celor mai saraci.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5