Prefectul Ovidiu Frenţ: Aş fi vrut să ştiu mai din timp că va urma un astfel de fenomen meteo extrem

Prefectul Ovidiu Frenţ și-a exprimat regretul și compasiunea față de familiile care și-au pierdut pe cei dragi în urma vijeliei de duminică după-amiaza, în debutul ședinței extraordinare a ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și a recunoscut că și-ar fi dorit să știe “mai din timp” despre producerea acestui fenomen meteo periculos.

„Din păcate, în urma fenomenelor meteo de ieri (n.n. – duminică) avem două persoane decedate şi primul meu gând se îndreaptă spre familiile acestora cu întreaga compasiune şi regret. Mai avem şi 17 persoane care au fost rănite, dintre care mai sunt internate doar cinci. Nu au fost leziuni majore, sunt trei internaţi la Bistriţa şi doi la Beclean, iar dintre cei internaţi la Bistriţa este şi nepotul domnului de 57 de ani care a decedat în Parcul Municipal. Se pare că acesta şi-a protejat nepotul cu preţul vieţii şi asta mă face să îmi exprim compasiunea faţă de acest gest şi regretul că şi-a pierdut viaţa”, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.

         Potrivit acestuia, acest tip de fenomene se produc cu o intensitate foarte mare, într-un timp extreme de scurt. “Valul de vijelie a lovit partea de sud-vest a ţării, a urcat foarte repede către nordul ţării şi apoi a trecut spre Călimani.  Aş fi vrut şi eu, ca şi toţi cei de aici, şi ca şi toţi cetăţenii judeţului, să ştiu mai din timp că va urma un astfel de fenomen. Din păcate, aşa cum aţi văzut în ultimii ani, aceste fenomene extreme se produc de o intensitate şi de o imprevizibilitate acută, şi acest fapt face de multe ori să avem senzaţia că suntem nepregătiţi. Spun că avem senzaţia pentru că oricând un vânt de o asemenea viteză, cu peste 100 km/h poate să ne surprindă chiar înainte să ne adăpostim la un adăpost aflat foarte aproape. Din păcate, aceste fenomene s-au accentuat şi se pare că nu vom scăpa nici în continuare de ele. Aceste fenomene extreme nu sunt doar la noi în ţară, aţi văzut ce s-a întâmplat şi în SUA.

         Evident că aceasta nu scuză cu nimic. (...) Noi trebuie să facem nu doar ceea ce avem fiecare în fişa postului, dar să îmbunătăţim modul de prevenţie, de acţiune şi de comandă. Acest mod de coordonare a situaţiilor speciale de urgenţă poate fi întotdeauna îmbunătăţit, nu doar la noi, nu doar în judeţul nostru, nu doar în ţara noastră”, a menţionat prefectul judeţului.

         Ovidiu Frenţ a precizat că, la ultima sesiune de instruire cu prefecţii din toată ţara, s-a vorbit de sisteme moderne de avertizare a populaţiei, “de acele notificări în sistem push-up, care să ajungă la toţi cei care deţin telefoane mobile”, însă fără a se renunţa la metodele clasice.

“Nu renunţăm la metodele clasice. Au fost articole în presă şi discuţii despre sirene, care aţi văzut că au început în fiecare prima miercuri din lună să îşi facă simţită prezenţa, tocmai pentru a evalua starea tehnică a lor şi pentru că ele pot constitui la un moment dat un sistem eficient împotriva tuturor celor care cred că e un sistem desuet. Avem foarte mulţi concetăţeni în oraş şi judeţ care sunt în vârstă şi care nu folosesc sistemele alternative virtuale şi atunci pentru ei şi pentru cei din zona rurală, în special, eu nu elimin nici  măcar sunetul clopotului de la biserică, în astfel de situaţii.

         Conform legii protecţiei civile, autorităţile locale au această responsabilitate, de alertare a populaţiei, dar fenomenele se petrec cu o intensitate şi cu o viteză atât de mare încât de multe ori este vorba de minute până când un astfel de fenonem să ajungă să ne afecteze în mod direct”, a menţionat prefectul Frenţ.

Acesta a adăugat că nu ştie să fi existat o metodă de alertare masivă a populaţiei din judeţ.  Oricum, prefectul şi subprefectul judeţului au fost avertizaţi despre aceste fenomene meteo periculoase la ora 18.20, respective 18.19,  adică aproape în timp real.

         Prefectul a anunţat că primarii, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale ai situaţiilor de urgenţă, au termen de 48 de ore pentru a întocmi rapoarte operative despre pagubele produse, după care vor fi trimişi în teren evaluatori, după care va urma procedura de obţinere a unor materiale de construcţii pentru refacerea acoperişurilor avariate, în special.

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5