Primăria Bistriţa dă 1 milion de lei pentru sportul de performanţă

*Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Nu este exclus niciun sport, doar că vor putea să vină cei care îndeplinesc condiţiile legale

Cluburile private, care practică un sport de performanţă, vor pot obţine anul acesta de la Primăria Bistriţa, 1 milion de lei, depunând proiecte pe finanţări nerambursabile. Consiliul Local Bistriţa a aprobat, joi, ghidul solicitantului pentru acest tip de finanţări, suma totală alocată din buget fiind de 1,9 milioane lei. La capitolul sportiv, a fost introdus un subcapitol destinat sportului de performanţă, unde finanţarea maximă pentru un proiect poate fi de până la un milion lei, în timp ce suma minimă este de 15.000 lei.

Potrivit proiectului votat de către consilierii locali, din bugetul primăriei poate fi asigurată o cofinanţare de maximum 90%, solicitantul trebuind să facă dovada că dispune de restul sumei, reprezentând 10% din total. Proiectul a iscat dispute în Consiliul Local, liderul grupului PNL, Gheorghe Tuţă, considerând că suma de un milion de lei pentru sportul de performanţă „ nu deschide cu adevărat o competiţie” şi că se încearcă ca aceşti bani să ajungă la clubul de fotbal Gloria Bistriţa, aflat în insolvenţă. Primarul Ovidiu Creţu a dat, însă, asigurări că alocarea sumei de un milion de lei se va face doar dacă vor fi respectate toate condiţiile legale şi că nu este exclus niciun sport.

Gheorghe Tuţă, consilier municipal PNL: Propun reducerea sumei de 1 milion de lei pe componenta sport la 300.000 de lei, dând posibilitatea în maniera aceasta de a deschide cu adevărat o competiţie de proiecte pentru tot ceea ce înseamnă ramuri sportive, sport de performanţă, aociaţii etc În condiţiile în care pui un proiect în valoare maximă de 1 milion de lei, ai eliminat această posibilitate şi constatăm că este destinat ştim,doar nu am rostit numele, fiindcă valoarea e exagerată, 1 milion de lei pe proiect la o competiţie, teoretic două entităţi pot să consume aceşti bani şi practic multe alte activităţi rămân pe dinafară. În cazul acesta, nu ne rămâne decât să vedem cum putem susţine cu adevărat sportul de performanţă, fiindcă în maniera aceasta, acordăm suma aceasta de 1 milion de lei unei entităţi.

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Doresc să precizez că, în 2008, pe această lege, s-a alocat 2,4 milioane lei unui solicitant. Şi înainte, tot aşa, s-au alocat sume mari. Nu este o excepţie cea de acum. Am revenit pe Legea 350 la finanţarea echipelor, întrucât în urma verificărilor făcute de Curtea de Conturi în diverse judeţe, am constat că finanţările pe Legea 69 nu întrunesc condiţiile legale. Am venit cu o sumă mare tocmai pentru că dorim să existe o concurenţă mare. Nu cred că dacă împărţeam această sumă în 10, era o concurenţă mai mare. Şi nu am fi rezolvat ceea ce numim sportul de performanţă. Eu cred că dacă suma este consistentă, putem avea sport de performanţă cu o echipă de fotbal, de handbal, de volei, care într-adevăr poate să facă performanţă. Cu câţiva lei nu poţi avea performanţă.

Gheorghe Tuţă, consilier municipal PNL: Astfel, CSM Bistriţa care face sport de performanţă este exclus de la posibilitatea de a fi finanţat. Constatăm că domnul primar, practic, ne spune limpede că doreşte să susţină numai fotbalul, în condiţile în care avem mult mai multe ramuri sportive în municipiu.

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Nu ştiu de unde aţi tras concluzia că este exclus clubul de handbal şi este inclus doar clubul de fotbal.este exclus orice club sportiv care nu întruneşte condiţiile legale. Şi exemplele pe care le-am văzut la tv cu oameni care au finanţat sportul, în cătuşe, trebuie să ne ridice un semn de întrebare şi să finanţăm ceea ce este legal. Repet, nu este exclus niciun sport, doar că vor putea să vină cei care îndeplinesc condiţiile legale.

Comentarii

02/03/15 20:48
Cititor

Domnul Tuta, bine ar fi sa lamuriti pe acest primar, sa initieze niste proiecte , in vederea construirii a inca cel putin 3 camine pentru batranii nostri, cu finantare de la UE... ( la Slatinita, la Ghinda si pe Valea Magheruluslui-Sigmir... ) si cu sprijinul municipiului, sa poata face fata numarului foarte mare de persoane in varsta si neputincioase, care si-ar dori internalizarea intr-un astfel de camin, unde sa poata avea mancare, caldura, asistenta medicala si administrativa, intr-un sfarsit frumos al vietii care i-a mai ramas... deoarece cu toti ajungem incet si sigur acolo... iar domnul primar, are ce are cu sportul, cu wonderlandul, cu bisericile , cu fantanile arteziene si cu merele ori "papagalii" din plastic... amplasati peste tot aiurea... cu bani azvarliti fara rost din bugetul public... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5