Primarul Vasile Găurean îl reclamă la prefect pe „ Liviu Rusu SRL”

*primarii Opoziţiei anunţă că vin la şedinţa de joi

Primar din ’89 încoace, Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei a ieşit, pentru a doua oară, în acest mandat, să-şi înalţe şi el nemulţumirile în faţa înaltului funcţionar public, nimeni altul decât primarul Cristian Florian. Oful primarului Găurean se leagă de împărţirea banilor către cele 62 localităţi de către Consiliul Judeţean, dintr-un singur „pix”, asta ca să cităm din vechea alianţă Sabin Ilieşi-Liviu Rusu.

„Domnule prefect, de când sunteţi instalat, am vorbit o singură dată, şi promit în faţa tuturor colegilor că e ultima. Dumneavoastră, am înţeles prin funcţia pe care o ocupaţi, sunteţi reprezentantul Guvernului în teritoriu. Dumneavoastră sunteţi înalt funcţionar public. De cele mai multe ori aţi spus în adunările şi şedinţele pe care le-am avut că în faţa dumneavoastră nu avem culoare politică (n.n. – primarii). Şi aşa aţi şi procedat, şi vă felicit pentru asta.

Cu toată stima care v-o port, domnule prefect, pe lângă Instituţia Prefectului mai există o instituţie în Bistriţa-Năsăud care nu numai că ar trebui să colaboreze cu unităţile noastre administrative, dar trebuie şi să le sprijine. Aşa este scris în Constituţia României. Această instituţie la care fac referire se numeşte SRL Liviu Rusu. Acest om, timp de patru ani de zile, îşi permite cu nonşalanţă, să îşi bată joc de 30 de comunităţi, care sunt conduse de primari de altă culoare politică”, a spus edilul din Galaţii Bistriţei în cadrul Colegiului Prefectural.

Vasile Găurean a reamintit că şi oamenii din comunele Opoziţiei plătesc impozit pe venit, iar banii ar trebui să se întoarcă la nivel local. „Domnule prefect, dintre noi s-au îmbolnăvit, dintre noi au murit, şi eu sunt unul pe care l-a îmbolnăvit omul ăsta. Pentru că după o repartizare de sume, sume defalcate şi sume din impozitul pe venit. Bugetarii din comuna Galaţii Bistriţei plătesc impozit pe venit o sumă de 1,2 miliarde lei. Nu cerem altceva decât ca din suma pe care o plătim noi să ne repartizeze banii. Domnul acesta face ce vrea.”, a adăugat primarul de peste Dealul Hagăului.

Vasile Găurean i-a solicitat prefectului să dispună înlocuirea termenului de Consiliu Judeţean cu cel de „SRL Liviu Rusu”. „Aş avea o rugăminte la dumneavoastră ca, începând de astăzi, să daţi o dispoziţie, domnule prefect. Schimbaţi sigla de la poartă şi unde e scris Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud să scrieţi SRL Liviu Rusu. Vă rog eu frumos”.

Ce i se impută lui Liviu Rusu? „Acest om lasă vreo 170.000 de cetăţeni în întuneric. La noi, în comunele noastre, becul este aprins doar şase luni pe an, iar în comuna Şieu Măgheruş – unde m-am născut şi am copilărit – fiecare stâlp are bec şi arde 365 de zile din 365”, a menţionat el. Mai mult, domnul respectiv face ca începând cu semestrul doi – atenţie şi Finanţele Publice, nu ştiu cum au reuşit să împartă bugetul respectiv – ca însoţitorii persoanelor cu handicap să nu mai primească indemnizaţie. De la Finanţele Publice s-au primit 600 milioane lei vechi, iar necesarul este de 1,2 miliarde lei. Ni se spune, şi de la Finanţe: domnul Găurean, restul din bugetul local sau vorbiţi cu Liviu Rusu, poate îţi dă nişte bani”. Blocarea unor lucrări europene, a elaborării unor documentaţii tehnice, pe fondul lipsei banilor, dar şi a deschiderii unor unităţi de învăţământ construite din fonduri externe, prin lipsa fondurilor la utilităţi sunt alte probleme de care s-ar face vinovat preşedintele CJ.

„Domnule prefect, păcat că nu este în sală un primar de la alt partid. Ştiţi ce mi-a zis în urmă cu trei zile? „Bă, ce măgărie s-a făcut şi anul acesta, măi Vasile. Dacă ne chema pe noi, eu personal îi spuneam, domnul preşedinte Liviu Rusu, taie un miliard din suma alocată mie, şi dă-i-o lui Găurean, ca să trăiască şi ăla”.

Sunt de 22 de ani primar. După 22 ani, încă nu s-a născut şi nu a trecut un preşedinte de judeţ prin Bistriţa-Năsăud să-şi bată joc de 30 de comunităţi. Dacă îmi zice cineva că a făcut Marinescu, mâine dimineaţă îmi dau demisia din primărie şi mâine dimineaţă stau la dispoziţie cu repartizarea bugetului pe unităţi pe când era preşedinte el.

Domnul respectiv suferă de două boli: aroganţa şi lipsa bunului simţ. Domnule Negruşeri, în numele meu şi al celorlalţi colegi să-i transmiteţi domnului Liviu Rusu să-i fie ruşine”, a concluzionat Vasile Găurean.

De cealaltă parte, prefectul Cristian Florian a menţionat că va avea o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean. Reprezentantul Guvernului a menţionat că toate primăriile din judeţ se confruntă cu probleme financiare. Mai mult, Prefectura veghează la respectarea legalităţii actelor administrative, dar Consiliul Judeţean îşi asumă responsabilitatea pentru modul în care alocă sumele şi prioritizează investiţiile la nivel judeţean. Adică, să fie cvorum legal, nu se poate dicta cum să se împartă banii.

Primarii PSD anunţă că …ne vedem joi

Preşedintele Asociaţiei comunelor din Bistriţa-Năsăud, primarul Ştefan Sângeorzan, a declarat, după şedinţa Colegiului Prefectural, că cel puţin primarii PSD vor veni la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, în care va fi reluată repartizarea sumelor către localităţi. Şedinţa este programată în 2 februarie, de la ora 11. Mai mult, dacă sumele destinate Opoziţiei nu vor fi modificate, primarii anunţă că vor protesta şi ei în faţa Prefecturii, că tot „e vremea protestelor”.

Altfel, în şedinţă, Ştefan Sângeorzan a ţinut să-l amintească pe consilierul PDL, Călin Sbârciu, de altfel director al unităţii de învăţământ din localitate. „Acolo unde funcţionează bine relaţia dintre primar şi directorul şcolii, şi lucrurile merg bine. Unde spurcăciunea asta de politică, de toate culorile, îşi bagă coada, acolo nu mai funcţionează. Avem director la şcoală, consilier judeţean, dar el aprobă zero lei pentru comuna lui pentru anul trecut, zero lei i-am dat şi eu la şcoală. Nu plătim niciun leu la navetă, tocmai pentru că mi-o tragi tu mie, ţi-o trag şi eu ţie”, a declarat primarul din Feldru, în şedinţa de la Prefectură.

Gabriela Ciornei

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5