Principele Nicolae al României, într-o zi de aleasă sărbătoare, la Rodna

Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna a fost gazda unui eveniment deosebit care, cu siguranţă, va rămâne peste timp în amintirea elevilor, a cadrelor didactice şi a părinţilor. La invitaţia directorului, prof. dr. Nastasia Vali Ganea, Alteţa Sa Principele Nicolae a fost prezent în mijlocul comunităţii rodnene. Invitaţia s-a făcut în cadrul proiectului „Istoria Regalității în Școli”, Principele Nicolae donând, cu acest prilej, zece exemplare ale volumului „Istoria Regalităţii din România”, o monografie ce se întinde pe perioada 1866-1948, cuprinzând repere ale monarhiei din ţara noastră.
Alteţa Sa Principele Nicolae a fost întâmpinat, în faţa instituţiei, de directorul liceului, prof. dr. Nastasia-Vali Ganea şi de doi elevi îmbrăcați în costum popular, cu pâine și cu sare.

În incinta liceului s-a semnat contractul de donaţie, după care delegaţia s-a deplasat la Căminul Cultural unde Principele Nicolae a fost primit de o sală arhiplină ridicată în picioare care l-a aplaudat. Au fost momente emoţionante încă de la început, atât pentru oaspete, cât şi pentru gazde.

După intonarea Imnului Naţional şi al Imnului Regal, moderatorul evenimentului, Menuţ Maximinian, a vorbit despre importanţa vizitei Alteţei Sale pe un tărâm istoric, în Cetatea Rodnei, pe Valea Someşului, aici unde, în urmă cu 100 de ani, Regele Ferdinand trimitea echipele regale, în frunte cu Dimitrie Gusti, în cercetare sociologică.

În discursul său, directorul şcolii, prof. dr. Nastasia-Vali Ganea, a menţionat: "Este o mare Bucurie și o aleasă Onoare pentru școala noastră să aibă astăzi, aici, în mijlocul nostru, pe Alteța Sa Principele Nicolae al României, care reprezintă nu doar o figură regală, ci și un susținător al educației și dezvoltării culturii alese, adresate tinerilor. Într-o lume plină de schimbări rapide, momente precum acesta- marcat de exigență și prezență a unei Istorii remarcabile- ne aduc aminte că valoarea educării și construirii comunității noastre depășește granițele obișnuite ale vieții de zi cu zi. În timp ce ne bucurăm de momentul prezent, să nu uităm că edificarea oricăruia dintre noi prin educație este fundamentul pe care se clădește viitorul. Personal, comunitar și național. Prin educație integrală- trup și suflet- formăm nu doar minți luminate, ci și cetățeni responsabili și onești. În inima provinciei noastre, unde fiecare comunitate este un întreg răsfăț al frumuseții naturale și un plai al oamenilor harnici, școala noastră reprezintă un far de cunoaștere și oportunitate pentru tinerii noștri. Astăzi, cu bucurie și mândrie, primim în mijlocul nostru pe cineva care împărtășește aceleași valori de educație și crede în valoarea acesteia în dezvoltarea comunitară. Alteța Voastră, suntem recunoscători pentru timpul acordat și pentru sprijinul pe care îl oferiți educației! Prin implicarea pe care o aveți în diverse proiecte sociale și culturale, demonstrați angajamentul față de progresul societății românești și cultivarea valorilor care stau la baza unei comunități puternice. Astăzi, avem ocazia de a beneficia de înțelepciunea și experiența Alteței Voastre, iar aceasta poate fi o sursă inspirațională pentru toți cei prezenți aici. Școala noastră își propune să ofere o educație de calitate, să încurajeze creativitatea și să dezvolte lideri ai prezentului cu ochii ațintiți asupra viitorului. Cu sprijinul Alteței Voastre suntem încurajați să continuăm acest drum și să ne străduim să oferim elevilor noștri o bază solidă pentru a deveni cetățeni care contribuie la bunăstarea societății. Vă asigurăm, Alteța Voastră, că fiecare lecție învățată în această școală de provincie contribuie la formarea unor cetățeni responsabili și înțelepți. Astăzi, suntem onorați să împărtășim cu dumneavoastră poveștile noastre, să vă arătăm eforturile noastre comune pentru a face din educație un pilon solid al comunității. În încheiere, vă mulțumim, Principe Nicolae, pentru că ne-ați adus lumina nobleței și dedicării Tronului României în mijlocul nostru! Această zi va rămâne vie în amintirea noastră și va continua să ne inspire în eforturile noastre de a modela viitorul. Vă mulțumesc tuturor pentru prezență și implicare! Nihil Sine Deo".
Principele Nicolae a avut, timp de două ore, un excelent discurs în care a răspuns întrebărilor elevilor, vorbind despre copilărie, legătura cu bunicul, Regele Mihai I al României, istoria Familiei Regale. Alteţa Sa a semnat în Cartea de Onoare a liceului.
În semn de recunoştinţă pentru această zi istorică, Alteţa Sa a primit un clop cu păun, la fel cum la 90 de ani, în vizita pe Valea Someşului, Regele Mihai primea acelaşi simbol al Ţării Năsăudului. De asemenea, a primit două cămăşi tradiţionale, atât pentru Alteţa Sa, cât şi pentru soţia sa.

În acest cadru, s-a amintit faptul că tradiţiile româneşti au fost promovate, de-a lungul timpului, de Familia Regală, în 1919, Regina Maria poposind la Bistriţa în costum popular, alături de Regele Ferdinand, iar în 1997 şi 2006, în vizitele din judeţul nostru, mai ales în cele de Crăciun, de pe Valea Someşului şi Valea Ţibleşului, Regele Mihai şi Regina Ana au fost părtaşi la tradiţiile noastre pe viu. Despre aceste lucruri scrie şi în „Frontiere etnologice”, carte dăruită Principelui de scriitorul Menuţ Maximinian.
Alteţa Sa a primit şi un mesaj din partea omului de afaceri Emil Iugan, fondatorul grupului de firme MIS Grup, la eveniment fiind prezenţi copiii acestuia, familiile Iugan şi Farcaş, susţinători direcţi ai educaţiei.

Lenuţa Iugan este preşedintele Asociaţiei de Părinţi a liceului, cele două familii fiind mereu alături de liceul din Rodna în demersul educaţional.

În cuvântul său, Octavian Iugan a demonstrat nu doar că ştie istoria familiei regale ci şi că aceasta este preţuită, ca gest simbolic dăruind, în numele celor două familii, volumul „Cronicile munţilor – o viaţă pentru o idee” , apărută la Editura George Coşbuc, Bistriţa, 2022 semnată de prof. dr. H.C. Radu Rey, membru de onoare al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti”, preşedinte (fondator) al Forumului Montan din România şi Biblia tipărită în „în zilele Majestăţii Sale Regele Carol I”.

Din partea Clubului Monarhiştilor Bistriţeni au fost prezenţi Nic Şerban şi Traian Parva Săsărman.

A fost o zi plină de lumină, copiii bucurându-se de prezenţa Alteţei Sale Regale şi rămânând plăcut impresionaţi de discursul acestuia, de naturaleţe şi de modul în care ştie să relaţioneze cu oamenii.

La eveniment au fost prezenţi şi preoţii din Rodna.

Comentarii

18/11/23 12:31
Purghel Lidia

BRAVO RODNENILOR . MINUNATĂ PRIMIRE.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5