Radu Moldovan: Bistriţa-Năsăud, locul întâi la accesarea de fonduri europene pentru drumuri agricole şi forestiere. Comuna Telciu, campioană!

            Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă că, în judeţul Bistriţa-Năsăud, prin proiecte publice ale primăriilor, din fonduri europene rezervate dezvoltării rurale, au fost atrase în ultimii ani 283 milioane euro.

          „În judeţul Bistriţa-Năsăud avem cei mai buni primari din România. În urma investigării datelor de la Institutul Naţional de Statistică, regăsim Bistriţa-Năsăud pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene pentru drumuri agricole şi forestiere şi pe locul doi la celelalte tipuri de măsuri care pot fi accesate de unităţile administrativ-teritoriale”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

          Preşedintele Moldovan a menţionat că administraţia judeţeană a încercat să vină cu investiţii complementare celor derulate de primari. „Am avut situaţii mai mult decât neplăcute, începând cu anul 2012, după ce am devenit preşedinte CJ, când eram invitat de către colegii primari la recepţii, la proiecte finanţate prin PNDR. Avem drum modernizat din creierul muntelui, care era conectat cu un drum de  exploatare agricolă, ajungea în comunitate unde aveau asfaltate şi drumurile săteşti şi dădea în drumul judeţean. O asemenea situaţie a fost la Nuşeni, unde prin Feleac spre Chiraleş, unde nu puteai merge decât cu maşini mari sau tractorul. Mă bucur că am reuşit să intrăm în această cursă care sperăm ca în finalul anului viitor sau cel mult în 2021 să fie finalizată, adică să avem interconectare totală a infrastructurii rutiere”, a menţionat Radu Moldovan.

          De altfel, la conferinţa de presă au fost şi patru primari campioni în atragerea de fonduri europene prin PNDR 2014-2020. Primarul Vasile Borş are, la Maieru, nouă proiecte europene în valoare de 14 milioane euro, plus alte două cereri aflate în evaluare. „Îmi exprim bucuria pentru felul în care în această perioadă de după 2016 s-a reuşit accesarea de fonduri europene. Am experienţa şi altor mandate, perioada de după 2007 a fost una greoaie. Lucrurile au început să meargă în direcţia care trebuie, s-au deblocat foarte multe probleme şi întâlnirile avute cu directorul OJFIR, la Asociaţia Comunelor sau cu preşedintele Consiliului Judeţean au făcut ca Bistriţa-Năsăud să fie un judeţ fruntaş în atragerea fondurilor europene”, a spus primarul Borş.

          Primarul Vasile Şut de la Tiha Bârgăului, care derulează nouă proiecte cu finanţare europeană în valoare de 12 milioane euro, aflate în diferite stadii, a menţionat că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a devenit un partener al primăriilor, nu o instituţie de control care „să găsească nod în papură”.

          Primarul comunei Rodna, Tinu Grapini, a declarat că implementează cinci proiecte cu finanţare europeană prin PNDR, în valoare de 6 milioane euro, însă a atras pentru comunitate şi alte finanţări europene prin programe operaţionale.

          Campion al absorbiţiei de fonduri europene prin PNDR este primarul Sever Mureşan de la Telciu, care are nu mai puţin de 11 proiecte, în valoare de peste 12 milioane euro, din care cinci pentru drumuri forestiere, alte trei pentru modernizarea străzilor plus drumuri agricole, canalizare, cămine culturale etc. „Ţinta noastră este de a îmbunătăţi viaţa şi traiul oamenilor din comunele pe care le păstorim. Mă bucur că în ultima vreme găsim înţelegere şi se ţine cont de doleanţele noastre. Se ascultă şi ce vine de jos. Nu facem pentru noi, lucrurile nu sunt simple, nu cad din cer, nu cad din pom, e nevoie de muncă şi echipe pe care le coordonăm şi relaţionarea este foarte bună în ultima vreme şi asta se vede prin fondurile pe care le atragem. Să sperăm că vom continua pe aceeaşi linie”, a declarat primarul Sever Mureşan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5