România, lider în Europa la producţia de porumb şi floarea soarelui. Sorin Roşu Mareş: E şi meritul politicilor promovate de Ministerul Agriculturii

         Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susţine că anul 2018  a fost unul extraordinar pentru agricultură, cu realizări şi provocări pe măsură. Potrivit acestuia, a fost un an agricol caracterizat de o curbă oscilantă în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice, cu secetă, ploi abundente şi din nou secetă, dar au fost producţii foarte bune obţinute de fermierii români.

Vreau să le mulţumesc fermierilor pentru ceea ce au făcut în acest an. Am reuşit să ajungem lideri europeni la mai multe culturi, respectiv la porumb, recunoscuţi de cei care au avut acest portofoliu ani la rând, Franţa. Suntem pe primul loc în Europa la producţia de floarea soarelui, iar la grâu am obţinut anul acesta 10,2 milioane tone, cea mai mare producţie care a fost obţinută în România.  Aceste realizări s-au datorat şi politicilor pe care noi le-am promovat. În primul rând, este vorba despre acordarea la timp a subvenţiilor. Este unul dintre motoarele care pornesc şi duc mai departe agricultura”, a declarat oficialul guvernamental, în cadrul unei conferinţe de presă.

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş a ţinut să puncteze şi o serie de acte normative care au fost aprobate în ultima perioadă, precum programul de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară, care este acum la promulgare la preşedintele României. Astfel, tinerii vor primi o sumă suplimentară de la stat, lunară, care variază între 500 şi 1000 lei, în funcţie de studiile avute. În plus, aceştia sunt scutiţi de la plata impozitului pe venitul aferent. O altă lege importantă promovată în Parlament, a menţionat secretarul de stat bistriţean, este modificarea Legii Cooperaţiei, care a reuşit să adune aproape voturi în unanimitate. „Nu este o lege perfectă, este completă, care să satisfacă nevoile celor care se asociază. M-aş referi la scutirea de la plata unor taxe. De exemplu, cinci ani de zile, cooperativele sunt scutite de la plata impozitului pe profit, atât pentru cele nou înfiinţate, dar şi pentru cele care au deja un istoric şi nu au beneficiat de această facilitate. (...) Membrii cooperatori au o scutire pe impozitul pe venit sau norma pe venit în cazul persoanelor fizice pentru toată producţia pe care o comercializează prin intermediul cooperativei. De asemenea, sunt scutiţi la plata impozitelor pe clădiri şi pe terenurile utilizate pentru această producţie”, a explicat Sorin Roşu Mareş.

Acordarea de miere în şcoli pentru elevii din ciclul primar, recuperarea a 34 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru despăgubirea fermierilor ai căror porci au fost depistaţi cu pestă porcină africană, deschiderea unei sesiuni de finanţare pentru achiziţia de abatoare mobile sunt alte noutăţi anunţate de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5