La Praga,

Se pun bazele celul mai mare festival de folclor care va porni de la Bistriţa spre şase ţări

Astăzi, delegaţia României porneşte spre Praga, unde va avea loc o întâlnire a Uniunii Europene de Folclor-IGF, la care participă toate statele membre ale forului. România este reprezentată de prof. dr. Dorel Cosma preşedinte pe ţară şi vicepreşedinte la nivel european a Federaţiei IGF, Pahone Pop, director Casa de Cultură Năsăud şi primarul din comuna Şanţ, Cornel Moisil.

Dezbaterile, ce se întind până duminică, vor avea în vizor prezentarea manifestărilor din 2010, o analiză financiară a Uniunii, dar şi vizionarea unui amplu program cu folclor din Cehia, la care vor participa peste 2 mii de artişti în costume populare.

Prof. dr. Dorel Cosma va avea o intervenţie despre Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfieri”, care se va derula în perioada 28 iulie-2 august, invitaţii la Bistriţa având apoi posibilitatea de a concerta şi pe scena din Mureş, într-un amplu festival. Un alt punct important ce va fi dezbătut este Festivalul Balcanic, care va fi între 1-12 septembrie. Este primul festival caravană din Europa şi va cuprinde 6 ţări. Se va pleca de la Bistriţa, va fi vizitat Parlamentul şi Guvernul din Bucureşti, apoi cele din Sofia-Bulgaria, traseul continuând la greci în Karditsa, Belgrad-Serbia şi se încheie la Zagreb în Croaţia. Acţinuea a fost deja demarată, se vor pune la punct doar micile detalii.

În aprilei sau mai va fi la Bistriţa Festivalul Românilor de Pretutindeni, căruia directorul Dorel Cosma ar vrea să-i dea numele marei artiste Valeria Peter Predescu, dacă familia acesteia va fi de acord. Vor fi invitaţi din toate comunităţile româneşti de pe toate continentele.

La Praga va fi prezentat, în premieră, şi cel mai recent număr al revistei „Conexiuni” editată de Centrul Cultural Municipal Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5