Stelian Dolha (PNL): Corupţia, suprataxarea şi fiscalitatea şubredă alungă investitorii străini

Vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, consideră că inexistenţa unor politici publice de susţinere a mediului de afaceri, dar şi suprataxarea muncii, corupţia sau “fiscalitatea subredă” sunt motive care fac din România una dintre ţările cele mai netractive pentru investitorii străini. Ba, mai mult, aceste stări de fapt îi determină şi pe oamenii de afaceri români să-şi mute firmele în Bulgaria.

“Investiţiile străine din România acum sunt cele mai mici din 2002 încoace. Ce ne spun cei care trebuia să investească

în România şi nu au mai venit sau de ce nu vin? Din cauza corupţiei, a suprataxării şi a unei fiscalităţi şubrede. Este şi motivul pentru care mulţi oameni de afaceri deschid firme în Bulgaria şi preferă să plătească impozite şi taxe acolo decât la noi. Pentru că TVA în Bulgaria este de 20%, în România este de 24%, pentru că impozitul pe profit în Bulgaria este de 10%, iar în România de 16%. Pentru înfiinţarea unei firme în Bulgaria ai nevoie de o săptămână, în timp ce în România ai nevoie de cel puţin 2 săptămâni. În Bulgaria, la deschiderea unei firme, ai nevoie de un capital social de 2 leva, cam un euro, în timp ce în România este de cel puţin 200 lei”, a argumentat Dolha, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liberalul crede că România a devenit “codaşa Europei” în ceea ce priveşte investiţiile străine, fiind întrecută doar de Grecia, “ţara cea mai indezirabilă din punct de vedere al investiţiilor străine”. Dolha a făcut referire şi la un clasament al revistei Forbes, unde România era pe locul 40 din 134 state, în 2009, în ceea ce priveşte investiţiile străine, pentru ca în acest an ţara noastră să ajungă pe poziţia 52.

“În ultima vreme, atât premierul de acum al României, Emil Boc, cât şi ceilalţi care ne conduc azi vorbesc tot mai mult şi tot mai accentuat despre reorganizarea administrativ-teritorială, despre comasarea alegerilor, despre tot felul de formule de compensare electorală, din care să iasă avantajat Partidul Democrat. Dar niciodată, nu i-am auzit să vorbească despre măsuri de relansare economică”, a reclamat Stelian Dolha.

În opinia, vicepreşedintelui liberal, măsurile Guvernului de reducerea a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile au rămas doar pe hârtie, pentru “îndulcirea” celor de la FMI. “În luna august, aceste cheltuieli au crescut simţitor cu 15,4%, ajungând la o cifră de 2,5 miliarde lei. Asta în timp ce laţul se strange în jurul bugetarilor, pensionarilor, tinerilor, în timp ce sectorul privat este neglijat în totalitate”, a justificat Dolha, criticând deciziile de răsplătire a clientelei politice, fie că e vorba de proaspătul director Tudor Ciuhodaru la Iaşi, fie de Marius Vlaicu de la Complexul Energetic Rovinari.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]