Un colţ de rai în Bistriţa-Năsăud

Asociatia Turism BN

Rezervația naturală „La Sărătură”, situată în comuna Șintereag, în apropierea localității Blăjenii de Jos, este o zonă unică în România!

Aria protejată are o suprafață de 5 hectare și se află într-o zonă sărăturoasă, unde se găsește o fântână cu apă sărată construită în secolul XIX de către sași.

În arealul rezervației naturale se găsește Florea Sării, o plantă foarte rară, cunoscută sub denumirea populară de "limba peștelui" iar numele ştiinţific este Armeria Maritima.

"Armeria maritima" este o specie care vegetează spontan în zonele litorale şi în mlaştinile sărate din vestul Europei şi Americii de Nord, de unde vine și denumirea acesteia, iar la Blăjeni a fost descoperită în anul 1962 de către botanistul Emilian Ţopa.

Planta este extrem de rară în flora României, dar poate fi admirată la Blăjenii de Jos pe un teren mlăştinos, unde solul foarte bogat în săruri îi asigură cele mai bune condiții de trai.
Planta este firavă, cu tulpină subţire, frunze alungite dispuse la baza tulpinii, flori mov, destul de aspectuoase.

Aria botanică se întinde pe o suprafață de 5 hectare și este singura rezervație de acest tip din România, în alte țări din regiune (de exemplu Ungaria, Ucraina, Polonia ș.a.) există rezervații de acest tip, dar sunt foarte mici ca și întindere comparativ cu aceasta.

FOTO: Albert Gavrila

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]