Un nou Doctor în Teologie: pr. Marian Claudiu Bojor, preot al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a ajutat la pastorație în parohiile Șanț, Ilva Mare – Recele și în alte parohii din Protopopiatul Rodna!

Sursa: http://www.eparhiaclujgherla.ro/

După un fructuos și frumos drum, de formare spirituală și studiu, parcurs de-a lungul anilor la Cluj-Napoca și Roma, un preot al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiu al Bisericii Greco-Catolice din România, pr. Marian Claudiu Bojor, a susținut marți, 16 februarie 2021, lucrarea de doctorat și a obținut, cu calificativul Magna Cum Laude, titlul de Doctor în Teologie. Titlul tezei de doctorat este „Per un rinnovato ministero pastorale della consolazione e della preghiera di esorcismo. Uno studio sulla prassi teologico pastorale nel cantiere italiano” (Pentru o reînnoire a slujirii pastorale de mângâiere și a rugăciunii de exorcizare. Un studiu despre practica teologică pastorală în câmpul pastoral italian) și, autorul ei o consideră „zămislită din dorința de a fi un simplu instrument în mâinile lui Dumnezeu, cu limitele și cu talanții pe care i-am primit”.

Oferind detalii despre acest parcurs spiritual, pr. Marian Bojor a mărturisit că avea în vedere două subiecte de dezvoltare a unei lucrări de doctorat: cel dintâi, „despre activitatea pastorală a Cardinalului Iuliu Hossu iar cel de-al doilea era în mod generic despre exorcizare. Am ales pe cel de-al doilea în urma sfatului primit de la prof. Relator al tezei mele de doctorat, don Paolo Asolan, actualmente Preside al Institutului Pastoral al Universității Lateranense, care are ca principiu universalitatea de care trebuie să dea dovadă un subiect de doctorat. Adică, ceea ce se scrie într-o parte a lumii să fie de folos în oricare colț al lumii.”

Astfel, a luat naștere teza de doctorat care constituie „un studiu care ia în considerare nu numai aspectul de exorcizare, de alungare a diavolului ci și cum se poate realiza într-un mod mai potrivit îngrijirea și însoțirea acestor persoane pe calea eliberării de sub puterea diavolului. O slujire care ia în calcul și prezența și ajutorul persoanelor care nu sunt hirotonite, care nu fac parte din cler. O slujire care se inspiră din spiritul genuin de reînnoire a celui de-al doilea Conciliu din Vatican, al textului scris de către părinții sinodali. Două aripi ale aceluiași unic minister care are în vedere calitatea de exorcist, oferită tuturor preoților parohi, cu o prevedere de a se găsi, pe viitor, un mod în care un credincios al Bisericii ar putea folosi această calitate de exorcizare în virtutea calităților primite prin Botez și Mir. O viziune în care se recuperează sensul eclezial al rugăciuni de exorcizare, un îndemn stăruitor al noului ritual de exorcizare, bineînțeles din ritul latin.”

„Pentru a deschide drumul credincioșilor spre această calitate s-a considerat și s-a recuperat lucrarea simbolico-liturgică a rugăciunii. O realitate care nu se poate reduce la un simplu imaginativ, deoarece este o realitate activă care se prezintă în mod imediat, la nivel afectiv, dar care contribuie într-un moment următor prin voința omului (termenul englez willness exprimă cel mai bine acest caracter al persoanei umane pentru că este dorință activă, dorință și voință) la concretizare mesajului transmis de simbol prin fapte. O slujire la nivel de parohie care are avantajul de a scurta timpii de intervenție, pentru că omul nu mai este nevoit să meargă de la o ușă la alta pentru a găsi răspunsul potrivit la nevoia lui și care să-l ajute în a-și găsi pacea și liniștea sufletească, sau chiar vindecarea”.

La obținerea titlului de Doctor în Teologie, moment de încununare a aprofundării „științei lui Dumnezeu”, pr. Marian Bojor se îndreaptă spre preoții și profesorii care i-au deschis, ca tânăr student, noi perspective de însușire și trăire a spiritualității catolice și i-au îndrumat părintește pașii. Mai întâi, își amintește cu recunoștință de profesorii de la Facultatea de Teologie, mai ales de pr. Emil Riti, cel care i-a fost „Părinte spiritual până ce a trecut la Cel pe care îl slujea, în 2006”. Apoi, de pr. dr. Roberto de Odorico, preot al Diecezei de Roma pe care l-a cunoscut în timpul primilor ani de studii la Roma. În plus, mărturisește: „ar fi atâția oameni de valoare cărora ar fi frumos să le pot mulțumi în acest moment, dar mulțumirile mele se vor transforma în rugăciune pentru bunăvoința și ajutorul pe care mi l-au dat”. Evocând amintirea Ierarhului său, de curând trecut la Domnul, îndreaptă „un ultim gând, în această scurtă prezentare, spre Preasfinția Sa episcop Florentin, care mi-a fost Părinte de-a lungul anilor de Seminar, dar și de preoție. A fost un părinte care m-a susținut, mi-a deschis mereu ușa când îl cercetam.”
Pr. Marian Claudiu Bojor – scurtă biografie

S-a născut la 25 mai 1977, la Dej, din părinții originari din Coplean, comuna Cășeiu, jud. Cluj. A crescut în Coplean. Mama sa este nepoată după soră a pr. Nicolae Pura și „era legătura lui cu lumea exterioară în perioada în care stătea ascuns din cauza prigoanei regimului comunist. Ea i-a dus cele necesare vieții de-a lungul a mulți ani și fără ca cineva din familie sau dintre vecini să descopere secretul”. La vârsta de 11 ani (în noiembrie 1988) mama sa „a fost chemată la Cel pe care l-a iubit și pentru a veghea pe cei dragi, din înălțime”. Mai târziu, tânărul Marian a înțeles „că apropierea de Dumnezeu întărește, adică cu cât ești mai aproape de Dumnezeu (de sfinți), cu atât mai mult ai puterea și ajutorul lui Dumnezeu”.

A făcut primele clase elementare la Școală Generală din Coplean (1983-1986), iar a patra elementară și gimnaziul la Școala Generală din loc. Cășeiu (1986-1991), „mergând pe jos împreună cu prietenii mei, prin ger, prin ploaie, în diminețile plăcute de primăvară, sau amiezile însorite de început de vară”. A continuat studiile la Dej unde s-a specializat ca electrician. În 1997 a absolvit Liceul industrial nr. 1 din Dej. Timp de trei ani a lucrat la Dej, fiind mereu în căutarea adevăratei sale vocații: „Până să ajung la Seminar, am fost angajat în diferite locuri, dar mereu simțeam în mine dorința de a studia, de a cunoaște viața, în sensul ei cel mai adevărat. Simțeam că ceea ce trăiam împreună cu prietenii mei nu se putea numi în totalitate viață. Ajuns la Seminar am găsit răspunsul că viața adevărată este în Cel ce este Calea, Adevărul și Viața: Isus Cristos!”

Între 1998-1999 a îndeplinit serviciul militar, un timp pe care îl numește „momentul de început al convertirii când prin lumina care vine de la Spiritul Sfânt am înțeles valoarea lucrului făcut din propria răspundere”. Un alt moment de convertire a fost întâlnirea cu profesorii de la Facultatea de Teologie. Începând din anul 2000, a urmat Seminarul Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” și cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică a Universității „Babeș-Bolyai”, la Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit, în 2005 obținând licența în Teologie. După încheierea studiilor la Cluj a ales să se retragă, pentru un an de discernământ și de experiență in ritul latin și pentru învățarea limbii franceze, în Seminariul Diecezan din Paray-le-Moniale, Franța. Întors în țară, a primit hirotonirea diaconală la 21 octombrie 2007, și apoi, hirotonirea preoțească, în 9 martie 2008, la Cluj-Napoca, prin mâinile Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. După hirotonire, timp de doi ani, între 2007-2009, a fost formator în cadrul Seminarului Teologic Eparhial din Cluj-Napoca.

În anul 2009 s-a înscris la Ateneul Pontifical Sant’Anselmo din Roma, unde a obținut diploma de Baccellierato in Teologia. A continuat formarea, între 2010-2011 fiind student al Centrului Interdisciplinar Formarea Formatorilor la preoție al Universității Pontificale Gregoriana, unde a obținut diploma de formator în seminar. Apoi, în perioada 2011-2013 a urmat Institutul de Spiritualitate al Universității Pontificale Gregoriana, obținând diploma de master în Spiritualitate. A fost mereu student eminent, absolvind fiecare ciclu de studii cu calificativul: Magna Cum Laude. S-a aflat la Roma și între 2013-2014, fiind colaborator pastoral la parohia Santissimo Sacramento a Tor d’Schiavi. În anul 2014 a revenit la Cluj-Napoca, unde a însoțit pregătirea studenților seminariști: mai întâi ca formator, iar între 2015-2017 ca îndrumător spiritual la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca.

În anul 2017 s-a întors la Roma, primind o bursă de studii, la Institutul Pastoral „Redemptor Hominis” al Universității Pontificale Lateran, pentru un doctorat în Teologie Pastorală. În paralel cu studiile doctorale, între 2019-2021 a fost vice-paroh în parohia Santissimo Salvatore din Arquata del Tronto, provincia Ascoli Piceno, Italia, unde s-a confruntat „cu realitatea pastorală a unei comune distrusă de cutremurul din 2016, a persoanelor a căror răni sufletești și nu numai, nu s-au vindecat încă”. De asemenea, în timpul petrecut în țară, în ultimii ani a ajutat la pastorație în parohiile Șanț, Ilva Mare – Recele și în alte parohii din protopopiatul Rodna.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5