Zero toleranţă pentru violenţă verbală, hărțuire și mesaje discriminatorii adresate femeilor în spaţiul public

Preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi condamnă în mod ferm jignirile viceprimarului Aurelian Bădulescu la adresa consilierei Ana Ciceală în ședința Consiliului General al Municipiului București din 14 noiembrie 2019.

 

Tirada viceprimarului Aurelian Bădulescu poate fi cu greu reprodusă: “Doamna Ciceală, mi-e scârbă să te aud vorbind. Mi-e scârbă! Te rog eu frumos, lasă-mă în pace! Vezi-ţi de treaba dumitale, că eşti femeie cu burta la gură! Du-te şi pregăteşte-te de naşterea copilului, nu mai vorbi tâmpenii!” Acesta nu este nici pe departe primul derapaj al viceprimarului Bădulescu, mâna dreaptă a Primarului General, Gabriela Firea la cârma Capitalei. ”Aceste comportamente, acest limbaj si atitudinile sexiste aduc atingere demnității femeilor. Este inacceptabil ce s-a întamplat. E o hărțuire la locul de muncă, un fapt nu doar reprobabil, ci şi ilegal!” atrage atenţia preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.

 

Într-un mesaj pe pagina sa oficială, Cristina Iurişniţi condamnă ferm adresarea care aduce atingere demnității umane şi face un apel ca aceste situații să înceteze în politica românească. Ca femeie, deputată şi preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse, deputata Cristina Iurişniţi îşi exprimă solidaritatea și empatia față de consiliera Ana Ciceală, în acest context de discriminare și de nerespectare a drepturilor fundamentale ale omului. ”Niciunei persoane, cu atât mai mult cu cât ocupă o funcţie publică, nu îi sunt permise astfel de derapaje. Asistăm recent la o pleiadă de mesaje, declaraţii şi postări jignitoare din partea demnitarilor. Conform legii, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are ca principală atribuţie tocmai sancționarea declaraţiilor și acțiunilor profund ofensatoare şi discriminatoare la adresa cetăţenilor României”, evidenţiază Cristina Iurişniţi. ”Vom sesiza CNCD cu privire la aceste declaraţii ale domnului Bădulescu, căruia îi solicit public să-şi ceară scuze reale, asumate pentru modul jignitor în care s-a adresat unei femei”, adaugă preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse. „Mai mult, îi solicit primarului in funcție Gabriela Firea să se delimiteze public de declarațiile lui Aurelian Bădulescu, altfel, înseamnă că legitimează și încurajează violența împotriva femeilor. Şi asta după tăierea fondurilor acordate de Primăria Bucureşti pentru Casa Invicta din București, singurul adăpost 24 din 24 de ore deschis victimelor violenței în parteneriat cu societatea civilă.”

           

            În trecut, preşedinta Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a mai trimis către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sesizări pe numele consilierului prim-ministrului, Darius Vâlcov și al fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care au propagat în spaţiul public o serie de simboluri și declarații naziste, precum și a ex-ministrei Doina Pană, pentru jigniri la adresa românilor din diaspora.

 

            ,,Am convingerea că instituţiile statului abilitate în aceste cazuri vor lua măsurile ce se impun. Dar mai mult decât atât, fac un apel către toţi politicienii, indiferent de afilierea politică să descurajeze astfel de manifestări şi să le sancţioneze cu fermitate atât pe plan personal, cât şi în cadrul formaţiunilor politice din care fac parte. Avem datoria să dăm un exemplu adecvat, să creştem încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi respectul pentru funcţia publică şi legislaţia în vigoare”, a conchis preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.

 

PREȘEDINTE
CRISTINA IONELA IURIȘNIȚI

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5