Zile de grație la Monor!

Florentin Archiudean

Zilele comunei Monor ediția a XI-a au fost, ca de obicei un succes. Artistic, de public, de imagine și... de suflet! Ca de obicei fii satului s-au întâlnit al 11-lea an la acasa lor, la Monor și la Gledin, adică!
Ne întoarcem bucuroși iar acasă
Nu vrem să mai zăbovim pe aiurea,
Dorul de ai noștri nu ne mai lasă.
Ne săturăm să mai fim venetici,
Ne cheamă glia, isvorul, pădurea,
Ne întoarcem de unde suntem: aici.
Așa a semnat cartea de vizită la Ediția a XI a zilelor Monorului poetul George Echim, avocat și intelectual de vază al...Brașovului dar fiu al Monorului cu toată ființa sa.
Monorul de azi este o comună modernă, cu utilități europene. Dar plină de oameni pentru care modernitatea europeană înseamnă respectul pentru glia străbună. Sfânta glie care ne dă de mâncare, ne încântă cu chemarea ei irezistibilă, ne este reazăm la greu și bucurie fără de margini în toate clipele vieții noastre. Ca niciodată parcă, anul acesta zilele Monorului au fost pătrunse de un fior sfânt care smerește inimile și sufletele! Marea familie de plugari dar și de intelectuali de vază, familia Echim, a adus fiorul Poeziei peste Gledin și Monor! Risipiți prin lume cei trei frați Echim sunt mereu un exemplu de dăruire pentru satul lor, pentru locurile sfinte ale Monorului! Apoi generozitatea unui primar, Ioan Cira și a unui Consiliu local format din oameni maturi care știu ce este ospitalitatea și respectul pentru lucrul bine făcut au încântat pe toți și îndeosebi pe oaspeții mai noi sau mai vechi ai Monorului.
Și peste tot și toate s-a revărsat preaplinul sufletului unui om, al unui înțelept pe care ți-e drag să-l asculți mereu și mereu. Lumina acestui om este una astrală. Dacă tace ți-e drag să-l privești. Dacă vorbește nu te saturi să-l mai asculți. Iar dacă ai privilegiul să-l asculți în biserică, acolo unde este ‘’acasa’’ lui cea mai dragă, atunci de bună seamă că ceva mai frumos nu ți se poate întâmpla. Am intrat în biserica, îmbrăcată în straie noi, a părintelui Marius Avram (da, Mireasa aceasta este a Părintelui Marius!) cu sfială și cu o curiozitate pioasă. Am rămas fără grai! Pe pereți nu erau culori! Erau luminile din sufletele smerite ale țăranului monorean de azi, de ieri și de la facerea lumii încoace! Chipurile pictate ale sfinților vorbesc cu tine: bine ai venit în acest loc copilul Domnului! Iconostasul la fel de sincer prin sentimentul tonic și dăruitor de speranță te întâmpină ca o intrare în grădinile Edenului. Atunci, în acele clipe, mi-a fulguit prin cap un gând! Un gând aparent păgân dar de care nu mă dezic deloc nici acum: biserica aceasta, pictura aceasta, generozitatea aceasta din aerul interior, impresia aceasta de simplitate care te uluiește, întreg mesajul conștient și subconștient care ți se transmite privind, simțind și trăind este chiar... simplitatea, chemarea blândă, liniștea și bunătatea Părintelui Marius Avram! Privind spre bolta cerească, boltă pe care în biserica din Monor se află chipul Preabunului Iisus, mi-am întâlnit privirea cu El! Și mi-a spus că, da, a coborât acolo de dragul oamenilor din Monor și din prețuire pentru Părintele Marius!
Zilele comunei Monor sunt un eveniment cultural care merita tot respectul. Chiar dacă se impletesc în ele și jocuri sportive sau frumoasele dar netradiționalele și costisitoarele (era să zic inutilele!) jocuri de artificii! Dar ce să facem, uneori ne ia valul și plutim alături de el fără să fim curioși cum este inotul împotriva valului păgubitor!
Despre desfășurarea sărbătorii a vorbit presa scrisă și audiovizuală. Artiști mulți, valoroși alături de tineri promițători(deși unii cam blazați parcă prea devreme) au ținut în fața scenei un public numeros și doritor de frumos. Au avut evoluții decente, curate, plăcute ochiului și sufletului Ansamblurile folclorice Baltagul din Monor(director Ioan Cira, primarul vrednic de laudă), Plaiurile Bârgăului din Prundu Bârgăului(director Ioana Suciu, o împătimită a folclorului românesc), Someșul din Beclean(director Mariana Harosa Moldovan, solistă și prezentatoare inspirată, plăcută și tonică). Cireașa de pe tortul actualei ediții a fost evoluția în fața publicului a Corneliei Ardelean Archiudean, Ioanei Maria Ardelean, Marianei Anghel și a lui Nicolae Cioancă. Un farmec aparte a dat manifestării evoluția mult așteptată a Ansamblului folcloric profesionist Mureșul din Tg ,Mureș cu dansuri de mare virtuozitate și cu soliștii Maria Sântean-Faghiura, Dorina Grad, Dorina oprea și Leontina Pop.
Scriu, ca de obicei, desenându-mi sufletul pe hârtie. De aceea îmi asum riscul în fața celor care cred că sentimentul este o slăbiciune. Eu cred însă că sentimentul biruiește rațiunea zîmbind și zâmbindu-i! De aceea voi încheia cu câteva versuri ale poetului George Echim, fiu de vază al Monorului. Și mai cred că noul anotimp este cel al întoarcerii acasă. Chiar dacă, din păcate, pentru mulți, doar cu gândul înlăcrimat...
Se ridică o moină de pe munte,
Începe să se limpezească cerul
E semnul că de acum pleacă gerul
Spre noul anotimp se face punte
...................................................
Nevoie-i să vă luminați tot mereu
Nimic fără lumina Lui Dumnezeu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5