28 de copii din mediul instituționalizat , în casă nouă la Teaca

La Teaca a fost inaugurat noul locaş pentru copiii Centrului de Plasament de tip familial, ansamblu format din două clădiri distincte, moderne, în fiecare casă există condiţii optime pentru găzduirea temporară a celor 28 copii, dispunând fiecare de cinci camere de locuit (cu două şi trei locuri de cazare), dotate corespunzător, asemănătoare mediului familial. Fiecare copil beneficiază de spaţiu propriu – dulap individual pentru haine, birou, scaun, materiale specifice desfăşurării activităţii - fiind ocrotit în baza unui plan individualizat de protecţie care se dezvoltă în programe de intervenţie specifică, ţinând cont de nevoile de sănătate, cele fizice şi emoţionale, inclusiv de securitate şi promovarea bunăstării, de petrecerea timpului liber, de socializare.
Deşi marea majoritate a copiilor din această instituţie sunt de etnie romă, aceştia s-au integrat rapid în colectivitate, fiind protejaţi împotriva oricăror forme de discriminare, de intimidare, abuz, neglijare, exploatare, tratament inuman sau degradant, promovându-se pregătirea acestora pentru reintegrarea socio-profesională.
Construirea acestor noi clădiri destinate activităţii specifice centrului a fost posibilă datorită generozităţii Fundaţiei Hope&Homes for Children România, cu sediul în Baia Mare, cele mai importante fonduri provenind din donaţii din Anglia şi o mică parte din acel procent de 2% din profitul agenţilor economici autohtoni, care nu prea au profit.
La ceremonia inaugurării noului sediu al Centrului de Plasament de tip familial pentru copii din Teaca au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – Emil Radu Moldovan, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud – Delia Fontul, primarul comunei Teaca – Iustian Muntean, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – Ani Bob şi reprezentanţi ai HHC România. De amintit este faptul că vechea clădire unde a funcţionat până în prezent centrul a fost revendicată şi restituită Bisericii Evanghelice, neştiindu-se încă ce destinaţie va primi. “28 de copii din mediul instituționalizat s-au mutat în casă nouă la Teaca. Spun acest lucru atât la figurat, cât și la propriu, pentru că azi am participat la inaugurarea a două case moderne de tip familial în comuna Teaca. M-am bucurat să zâmbete și speranță pe chipurile copiilor care vor fi mai aproape de condițiile unei vieți trăite în mijlocul familiei.Vreau să felicit și să mulțumesc Fundației Fundaţia Hope and Homes for Children (HHC) România, finanțatorul acestui proiect, precum și pe colegii mei din DGASPC și primarul comunei Teaca, Iustian Muntean. Consiliul Județean este partener în realizarea acestui proiect alături de HHC România și DGASPC Bistrița-Năsăud și am lansat către reprezentanții fundații provocarea de a începe demersurile pentru alte proiecte de acest gen în întregul județ. Asta, pentru că îmi doresc, ca toți copiii, indiferent de condiția materială pe care o au acum, să aibă șanse egale la educație, igienă, hrană și o viață de calitate” declară preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5