4.124 de contracte de muncă după noul Cod al Muncii

După ce a intrat în vigoare noul Cod al Muncii , patronii s-au grăbit să declare angajaţii care până nu demult erau plătiţi la negru, susţine Otilia Berbecar, inspector şef ITM B-N.

În trei săptămâni la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa - Năsăud au fost luate în evidenţă 4.124 de contracte de muncă.

,,După aproape lună de când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii, vreau să vă spun că au început să se vadă efectele. S-au înregistrat, ca niciodată, de când este ITM-ul, un număr de 4.124 de contracte individuale de muncă în Revisal, ceea ce cred eu este ceva deosebit şi lumea a înţeles ce înseamnă să pui în aplicare o lege modificată”, a declarat Otilia Berbecar, inspector şef ITM B-N, la seminarul organizat pe tema modificărilor aduse Codului Muncii.

Perioada mai lungă de preaviz, pedeapsa cu închisoarea pentru munca la negru şi extinderea perioadei de probă la cel mult 90 de zile calendaristice se numără printre cele mai importante modificări ale legislaţiei muncii, intrate în vigoare din această lună şi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea la începutul lunii martie.

Otilia Berbecar, inspectorul şef ITM B-N, atrage atenţia angajatorilor că, s-au stabilit noi sancţiuni contravenţionale în cazul nerespectării unor obligaţii legale cum ar fi primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, care, potrivit art.16 alin.1, se va pedepsi cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

Potrivit noului Cod al muncii, şi prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va pedepsi cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

De asemenea, angajatorii riscă să fie sancţionaţi în cazul în care nu respectă obligaţia de a ţine evidenţa muncii sau dacă angajează fără certificat medical, amenzile variind de la 1.500 la 3.000 lei, aceeaşi pedeapsă fiind prevăzută şi în cazul nerespectării prevederilor privind înregistrarea demisiei salariatului, ne informează Alexandru Pop Oprea, consilier juridic ITM B-N.

Seminarul privind cele mai recente modificări, aplicări şi efecte ale Codului Muncii a adunat, ieri, peste 60 de persoane interesate, în special economişti, jurişti, manageri de resurse umane, angajaţi, comercianţi sau contribuabili de orice tip.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5