“Agent 00EC0”: Despre Forumul Judeţean şi primul Flash-mob pentru Mediu

Acum o săptămână, Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Bistriţa găzduia un Forum Judeţean de Mediu, dupa care, bradul de pe pietonal aştepta bistriţenii la primul flash- mob cu mesaj „verde”. Pentru că suntem în săptămâna de dinaintea Crăciunului, nu se cade să arătăm cu degetul spre cele doua treimi din cele peste o sută de instituţii şi organizaţii locale sau judeţene, publice sau private, care nu au răspuns nicicum invitaţiei la o întâlnire dedicată problemelor de protecţie a mediului. În schimb, le mulţumim celor care şi-au exprimat regretul de a nu reuşi să găsească timpul necesar, unicului sponsor (SC “Cristiro”) şi, mai ales, le mulţumim celor 34 de participanţi, reprezentanţi ai următoarelor instituţii şi organizaţii: Primăria Municipiului Bistriţa, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa Năsăud, “Rocris Energy”, GAL “Ruralis”, “Bistritanews.ro”, “Resurse Tineret”, “EUROTIN”, Grupul Şcolar Sanitar, SAM “Sfânta Maria”, UBB – Extensia Bistriţa, “Harta Verde România”, “Clubul Orizonturi Albastre”, precum şi voluntarilor asociaţiei Ascendent şi ai Grupului Şcolar Sanitar.

Într-o atmosferă deschisă şi interactivă, cei prezenţi au avut ocazia să-şi împartaşească experienţele pozitive sau negative privind iniţiativele din domeniul protecţiei mediului, au fost prezentate proiecte de succes şi s-au (re)descoperit perspective de colaborare şi schimb de bune practici. La final, nu s-au “semnat angajamente”, dar fiecare participant şi-a “luat acasă” un “răvaş eco”. Vă oferim şi dumneavoastră câteva dintre acestea, cu speranţa că vă veţi alege cel puţin unul:

- Pentru anul viitor iţi propui să te deplasezi cu bicicleta. Şi asta pentru că, 70% din deplasările cu maşina sunt mai scurte decât 5 km!

- Vei avea mereu la tine o pungă (ecologică) pentru cumpărături.

- Vei participa măcar la o campanie de împadurire. Fii pe fază pe la începutul primăverii şi înscrie-te voluntar!

- Pentru că eşti un cumpărător eco-conştient, iţi faci mereu liste şi cumperi doar produsele de care ai nevoie; nu te laşi păcălit de campaniile publicitare!

- Cumperi produse locale, din zona în care locuieşti, contribuind la susţinerea şi dezvoltarea economiei locale şi la reducerea poluarii mediului cauzată de transport.

- Alegi produsele împachetate cît mai simplu şi natural, în ambalaje returnabile.

- Cumperi legume şi fructe de sezon. Cele produse în sere şi cele transportate mii de kilometri înseamnă o povara pentru mediu şi nu sunt la fel de sănătoase.

- Eviţi achiziţionarea produselor de unică folosinţă şi a celor de prisos.

- Citeşti etichetele produselor; te interesează cine este producatorul, de unde provin acestea, ce conţin, în ce sunt ambalate şi unde vor ajunge. Chiar dacă nu există un produs perfect, tu poţi să îl alegi pe cel mai bun.

În continuare, aşteptăm raspunsuri, comentarii şi sugestii on-line (“Publică un comentariu”) sau pe adresa de e-mail: [email protected]. Vă amintim că astăzi, 23 decembrie, cei care au răspuns provocărilor lansate de noi prin intermediul aceastei rubrici săptămânale, sunt oferite la sediul redacţiei “Răsunetul” din Bistriţa, str. Bistricioarei, nr 6.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5