“Agent 00EC0”: Let’s Do It România!

Sâmbată, 25 septembrie 2010 este “ziua naţională a curăţeniei”, o zi în care sute de mii de români au decis să lase indiferenţa acasă şi….“să pună mâna pe gunoaie”, adică pe o parte din cele 278 000 tone de gunoi produse zilnic, care ajung în natură. Acţiunea - inspirată de succesul Estoniei, ţara de origine a iniţiativei în 2008 - este organizată pe cele 8 regiuni (Bistriţa Năsăud fiind în regiunea Nord –Vest) şi se ramifică la nivel local, urmărind urmatorii paşi:

- Cartarea gunoaielor: constă în identificarea locurilor din natură în care se află foarte multe deşeuri şi realizarea unei “hărţi a gunoaielor”, estimarea cantităţii acestora şi a necesarului de resurse umane şi materiale pentru evacuarea lor;

- Curăţarea “mormanelor de gunoi“, adică a deşeurilor aruncate în zonele naturale (pe pamânt sau în apa), de către echipe de voluntari;

- Punctul de plecare în acţiune, numit “bază”, este punctul de întâlnire a voluntarilor (în medie, aria arondată unei baze este de 200 kmp). Aceste baze sunt centre de coordonare, din care se distribuie echipelor de voluntari harta terenului, saci şi mănuşi;

- Deşeurile/gunoaiele colectate (pe cât posibil selectiv!) sunt transportate apoi cu maşini speciale către punctele finale de gestiune (reciclatori şi gropi de gunoi conforme).

Astfel, “Let's Do It România!” este o acţiune civică fără precedent, care va aduce laolaltă autorităţi publice, organizaţii neguvernamentale, reciclatori, mass-media, persoane publice şi, mai ales, un mare număr de voluntari sau “simpli cetăţeni”. Mai multe informaţii, inclusiv cartografierea gunoaielor din judeţul nostru, pe http://www.letsdoitromania.ro/. Şi pentru că, de obicei, “cei mici” sunt cei care fac lucruri mari, e bine să ştiti ca voluntarii cu vârste sub 18 ani trebuie să prezinte o declaraţie semnată de un parinte/ tutore legal (se gaseşte ca anexă la manualul de curaţenie pe http://www.letsdoitromania.ro/docs/Manual_Curatenie_1.pdf ).

Iar dacă acţiunea asta vi se pare prea “sofisticată”, puteţi să curăţaţi orice alt “petec verde”, pentru că… fiecare “gest” contează. Let's Do It bistriţeni!

Şi acum, testul “foto voice” de azi: Unde (în municipiul Bistriţa) credeţi că a fost făcută fotografia de mai sus?! Adăugaţi un comentariu, opinie privind acest subiect. Mulţumim! (Răspunsul pentru “testul foto” de săpaăamâna trecută: “Poza a fost făcută pe Bd. Decebal, colţ cu Piaţa M. Eminescu”)

Aşteptăm răspunsuri, reacţii şi sugestii on-line (“Publică un comentariu nou”) sau pe adresa de e-mail: [email protected]. Premiile pentru cei care răspund provocării lansate de noi vor fi oferite în data de 24 septembrie, la sediul redacţiei “Răsunetul” din Bistriţa, str. Bistricioarei, nr 6.

Corina Ernst, coordonator de proiect

“Agent 00EC0” este un proiect în domeniul protecţiei mediului derulat de Asociaţia Ascendent cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5