Amenzi de 36.800 lei, aplicate de inspectorii de muncă din Bistriţa-Năsăud

Luna trecută, zece inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa - Năsăud au verificat 149 angajatori, pentru deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă dispunându-se 139 măsuri pentru remedierea acestora. Potrivit inspectorului şef Otilia Berbecar, au fost aplicate 93 sancţiuni contravenţionale, din care 84 avertismente şi 9 amenzi în cuantum de 36 800 lei.

Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă, acţiunile întreprinse au avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc forţă de muncă fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru a determina angajatorii să respecte prevederile legale în domeniul. În luna mai au fost controlaţi 88 agenţi economici la care îşi desfăşurau activitatea un număr de 1 978 salariaţi din care 544 femei. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 27 sancţiuni contravenţionale, respectiv 23 avertismente şi 4 amenzi în cuantum de 21 800 lei pentru încălcări ale prevederilor legale. În cadrul acţiunilor de control au fost depistaţi 2 angajatori la care lucrau 2 persoane fără forme legale – un bărbat la o firmă de construcţii din Bistriţa şi o femeie, în comerţ, la Lechinţa - fiind aplicate amenzi contravenţionale în cuantum de 20 000 lei.

Mai mult, în cadrul acţiunilor de control a fost depistat un angajator la care prestau activitate 25 persoane fără a avea întocmite contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii activităţii. Fapta constituie infracţiune, în consecinţă au fost sesizate organele de cercetare penală. În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, au fost aplicate cinci amenzi în cuantum de 15 000 lei. În luna mai, au fost înregistrate la I.T.M. B-N patru accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5